Vânătorii de zmeie: Afganistanul de altă dată, în ecranizarea celebrului roman „The Kite Runner”

de Cinemagia în 18 Ian 2022
„The Kite Runner”/„Vânătorii de zmeie” (2007) poate fi vizionat miercuri, 19 ianuarie, ora 22:00, la TV1000

În Afganistanul anilor șaptezeci, Kabul încă este o capitală culturală occidentalizată, liberală și pașnică. Aici copilărește un băiețel de 10 ani, Amir, fiul unui paștun înstărit care îl iubește și îi apreciază talentul său precoce de romancier, dar îl consideră prea emasculat.

Hassan, fiul unuia dintre servitorii tatălui lui Amir, este prietenul său de nedespărțit. Fiind analfabet, Amir îi citește mereu povești, iar cei doi fac o echipă de neînvins în lupta cu zmeie, un joc în care mai mulți copii își ridică zmeiele și încearcă să le doboare pe ale adversarilor rupându-le firele prin tot felul de manevre aeriene.

După o astfel de competiție, un grup de bătăuși îl prind pe Hassan la colț ca să se răzbune pentru ultima lor încăierare, unde Hassan își salvase prietenul de la o bătaie iminentă. Însă Amir nu are curajul să intervină, ci stă ascuns și privește neajutorat cum Hassan este bătut și violat, într-o secvență pe cât de brutală, pe atât de voalat ilustrată.

Acest moment le întrerupe brusc relația celor doi copii, schimbându-le destinul. Amir se simte atât de vinovat față de Hassan încât refuză să îl mai vadă, proiectând în prietenul său un dezgust de neclintit și face tot ce îi stă în putință ca să îl îndepărteze pe Hassan. Acesta, în schimb, îi rămâne loial, recunoscând că i-ar fi furat ceasul lui Amir, chiar dacă în realitate nu se atinsese de el.

Astfel îi prinde pe cei doi copii tot calvarul politic care avea să zguduie Afganistanul, începând prin războiul cu Uniunea Sovietică, a cărei armată invadează Kabulul, forțându-l pe tatăl lui Amir părăsească țara împreună cu fiul său.

Douăzeci de ani mai târziu, Amir este stabilit în California, unde își sărbătorește debutul literar împreună cu soția sa, când primește un telefon-surpriză ce îi declanșează toate aceste amintiri din copilărie. La telefon, un bun prieten al tatălui său îl îndeamnă pe Amir să se întoarcă în Afganistan ca să îl salveze pe fiul lui Hassan. Însă în țara lui natală, un afgan expat este considerat drept dezertor și trădător, iar o vizită acasă poate fi extrem de periculoasă. Talibanii care au preluat puterea au tăiat de la rădăcină drepturile omului, interzicând inclusiv ceva atât de inocent precum luptele cu zmeie. Filmările pentru „The Kite Runner” au avut loc mai mult în China din același motiv.

Având la bază celebrul roman al lui Khaled Hosseini, care a figurat pe lista bestseller-urilor de la The New York Times timp de doi ani, „The Kite Runner” a fost adaptat pentru marele ecran de către scenaristul David Benioff și regizat de către Marc Forster (Quantum of Solace, Finding Neverland, Stay). Iar coloana sonoră a lui Alberto Iglesias a fost nominalizată atât la Globurile de Aur, cât și la Oscaruri.

Succesul romanului s-a datorat unei incursiuni lucide și emoționante în cultura afgană, în tragismul decăderii ei, în complexitatea relațiilor de familie și în conflictele multietnice. Iar această ecranizare a lui Marc Forster reușește să surprindă, în primul rând, emoția. Și niște lupte amețitoare cu zmeie.

„The Kite Runner / Vânătorii de zmeie” (2007) poate fi vizionat miercuri, 19 ianuarie, ora 22:00, la TV1000

Exploreaza subiecte similare:

The Kite Runner, David Benioff, Marc Forster, Stay, Finding Neverland, Quantum of Solace, Alberto Iglesias, tv1000, Viasat World

Alte știri din cinema

Fenomenul Yellowstone: blestemul pământului

Câteva vorbe despre acest Dallas modern, ajuns la o audienţă globală de 100 de milioane de spectatori

Tracker/Urmăritorul: supradoză de Americana

Câteva explicaţii ale popularităţii globale a serialului cu Justin Hartley

Reacţii la The Acolyte, serialul al cărui rating este dezactivat pe Imdb

Serialul Star Wars este disponibil de azi pe Disney+, şi în România

Anna Próchniak: „Am simțit o responsabilitate uriașă și am știut toți că aceasta este o poveste atât de importantă de spus lumii”

O nouă producție originală SkyShowtime, The Tattooist of Auschwitz, se lansează în România! Toate cele șase episoade vor fi disponibile pe platforma de streaming începând cu data de 7 iunie. Mini-seria este regizată de Tali Shalom-Ezer, iar din distribuție fac parte Jonah Hauer-King, Anna Próchniak, Harvey Keitel și Melanie Lynskey.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 31 ianuarie 2022 22:27
Un film cu o poveste foarte crunta, insa uite ca istoria se repeta. Pacat ca l-am pierdut, insa il am pe lista, sper sa apuc sa il vad intrucat suna extrem de bine.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells