Va curge sânge, unul din cele mai bune filme ale mileniului

de Ştefan Dobroiu în 14 Ian 2022
Un rol foarte apreciat al lui Daniel Day-Lewis, dar şi un comentariu relevant despre avariţie

There Will Be Blood/Va curge sânge, filmul lui Paul Thomas Anderson, este fără îndoială unul din cele mai apreciate filme ale noului mileniu. Povestea ascensiunii (şi în acelaşi timp a decăderii morale a) unui afacerist obsedat să se îmbogăţească din extragerea ţiţeiului în California de la cumpăna secolelor 19 şi 20 a fost etichetată drept un acid comentariu la adresa capitalismului şi a parvenirii. Iată mai jos câteva detalii inedite despre producţia filmului şi de ce ar trebui să-l vezi sau să-l revezi.

There Will Be Blood/Va curge sânge poate fi văzut marți, 18 ianuarie, ora 22:15, la TV1000.

Acţiunea filmului începe în 1898, când Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) caută zăcăminte de argint în statul american New Mexico. Câţiva ani mai târziu, eroul se lasă prins în obsesia extragerii ţiţeiului ce curprinde întregul stat California, reuşind să pună bazele unei companii prospere. Doar că obsesia lui pentru putere şi îmbogăţire şi alegerile pe care le face pentru a le obţine vor avea consecinţe nefaste.

There Will Be Blood/Va curge sânge poate fi văzut marți, 18 ianuarie, ora 22:15, la TV1000.

Pentru publicul larg, probabil că filmul este cel mai cunoscut datorită interpretării lui Daniel Day-Lewis, care şi primit pentru rolul său unul din cele două Oscaruri câştigate de There Will Be Blood. Reamintim că Day-Lewis este singurul actor din istorie care a câştigat trei Oscaruri pentru Cel mai bun actor în rol principal, pe celelalte două primindu-le pentru My Left Foot/Piciorul meu Stâng, în 1990, şi Lincoln, în 2013.

Dar There Will Be Blood a impresionat în epocă şi datorită regiei lui Paul Thomas Anderson (pentru care acesta a primit Ursul de Argint la festivalul de la Berlin), a scenariului, a scenografiei ireproşabile şi a imaginii lui Robert Elswit (şi ea recompensată cu Oscar). Cronicile aproape unanim entuziaste au lăudat din plin toate aceste aspecte, oprindu-se şi asupra temelor captivante explorate, mai ales natura avariţiei. În cronica sa pentru The New Yorker, David Denby a scris că principala temă a filmului "este forţa de propulsie a capitalismului, care în egală măsură creează şi distruge viitorul". Comentariile lui Anderson despre credinţă, religie şi esenţa familiei au fost şi ele remarcate în cronici.

Interesant este faptul că iniţial regizorul scria un scenariu despre două familii aflate în conflict, doar că rezultatul nu l-a satisfăcut. Aflat la Londra, a cumpărat dintr-o librărie romanul "Oil!" al lui Upton Sinclair, care l-a fascinat de la prima la ultima pagină, şi a trecut imediat la scrierea lui There Will Be Blood. În timpul redactării scenariului, Anderson se uita în fiecare seară la The Treasure of the Sierra Madre/Comoara din Sierra Madre, filmul lui John Huston despre care a comentat ulterior că explorează "lăcomia, ambiţia şi paranoia, dar şi cum poţi descoperi cele mai rele lucruri despre propria persoană", toate acestea fiind teme majore din There Will Be Blood.

În sfârşit, o anecdotă legată de surprizele inevitabile ce apar în timpul producţiei unui film. Pentru o scurtă perioadă, There Will Be Blood şi No Country for Old Men s-au filmat în acelaşi timp în apropierea unei localităţi din Texas, iar testele pirotehnice făcute de echipa unui film au afectat producţia celui de-al doilea, fraţii Coen neputând să filmeze, din cauza fumului des, scenele planificate în acea zi. Anul următor ambele lungmetraje primeau opt nominalizări la Oscar, There Will Be Blood câştigând pentru imagine şi actor principal, iar No Country for Old Men pentru Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cel mai bun actor secundar (Javier Bardem) şi Cel mai bun scenariu adaptat.

Exploreaza subiecte similare:

There Will Be Blood, The Treasure of the Sierra Madre, No Country for Old Men, Paul Thomas Anderson, Daniel Day-Lewis, My Left Foot: The Story of Christy Brown, Lincoln, Javier Bardem, Robert Elswit, tv1000, Viasat World

Alte știri din cinema

Fenomenul Yellowstone: blestemul pământului

Câteva vorbe despre acest Dallas modern, ajuns la o audienţă globală de 100 de milioane de spectatori

Tracker/Urmăritorul: supradoză de Americana

Câteva explicaţii ale popularităţii globale a serialului cu Justin Hartley

Reacţii la The Acolyte, serialul al cărui rating este dezactivat pe Imdb

Serialul Star Wars este disponibil de azi pe Disney+, şi în România

Anna Próchniak: „Am simțit o responsabilitate uriașă și am știut toți că aceasta este o poveste atât de importantă de spus lumii”

O nouă producție originală SkyShowtime, The Tattooist of Auschwitz, se lansează în România! Toate cele șase episoade vor fi disponibile pe platforma de streaming începând cu data de 7 iunie. Mini-seria este regizată de Tali Shalom-Ezer, iar din distribuție fac parte Jonah Hauer-King, Anna Próchniak, Harvey Keitel și Melanie Lynskey.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells