Trei zile până la Festivalul Filmului European

6 Mai 2014
Peste 40 de filme din 25 de ţări vor fi proiectate între 9 şi 15 mai la Bucureşti

Ediţia din acest an a Festivalului Filmului European începe vineri, 9 mai, de Ziua Europei. În cadrul galei de deschidere va fi proiectat filmul Miss Violence / Grecia, 2013 (Leul de Argint pentru cel mai bun regizor, Coppa Volpi pentru cel mai bun actor (Themis Panou), Premiul Fedeora pentru cel mai bun film mediteranean, Premiul Arca Cinema Giovani pentru cel mai bun film din competiţie - Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, 2013). Proiecţia va avea loc la Cinema Studio, în prezenţa regizorului Alexandros Avranas şi a actriţei Eleni Roussinou.

Aflat la cea de a XVIII-a ediţie, Festivalul Filmului European este o prezenţă tradiţională în peisajul cultural românesc. Organizat de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, festivalul se desfăşoară în Bucureşti (9-15 mai, Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu) şi Târgu Mureş (16-18 mai, Cinema Arta).

Festivalul Filmului European 2014 le aduce cinefililor peste 40 de filme (drame, comedii, filme biografice, documentare şi de animaţie) din 25 de ţări. În program se regăsesc numeroase producţii premiate la festivaluri importante, precum Cannes, Veneţia, Rotterdam, Sundance, Karlovy Vary. Printre acestea, se află: Băieţii şi Guillaume la masă! (Franţa, 2013 - regia Guillaume Gallienne) - cu premii la Cannes 2013 şi César 2014; A fost fiul (Italia, 2012 - regia Daniele Cipri) - premiat la Veneţia în 2012 şi la Globurile de Aur Italia 2013; La limita de jos a cerului (Moldova/România, 2013 - regia Igor Cobileanski) - premiat la Festivalul de la Cottbus; Păpuşa (Polonia, 2013 - regia Joanna Kos, Krzystof Krauze) - premiat la Karlovy Vary în 2013; Call Girl (Suedia, 2012 - regia Mikael Marcimain) - cu premii la Toronto 2012 si Ljubljana, 2013; Călătoria (Slovenia, 2011 - regia Nejc Gazvoda) - premiat la Portorož în 2011, la Nashville în 2012 şi Cleveland în 2013; Excentricităţile unei blonde (Portugalia/Spania/Franţa, 2009 - regia Manoel de Oliveira) - premiat la Cannes.

Programul festivalului include, de asemenea, o selecţie cu cele mai recente scurtmetraje ale regizorului Adrian Sitaru, o secţiune de filme scurte realizate de studenţii de la U.N.A.T.C., precum şi două documentare româneşti: Bucureşti, unde eşti?, regia Vlad Petri (inclus în competiţiile Festivalului de Film de la Rotterdam şi de la TIFF, 2014) şi Cântece pentru un muzeu, regia Eliza Zdru (prezent în festivalurile de film documentar Astra şi Visions du Réel).

Exploreaza subiecte similare:

Miss Violence, Alexandros Avranas, Eleni Roussinou, La limita de jos a cerului, Singularidades de uma Rapariga Loura, Bucureşti unde eşti?

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 7 mai 2014 14:27
Unul dintre (foarte) putinele lucruri pentru care regret ca nu traiesc in Bucuresti este si acest festival.
alex_il_fenomeno pe 4 ianuarie 2015 11:57
Doamne, o multime de filme bune...si eu inca mai am de urmarit cateva.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells