Sultan, romantism şi motivaţie

de Ştefan Dobroiu în 18 Iul 2016
Superhitul lui Salman Khan poate fi văzut pe marile noastre ecrane

Vineri s-a lansat în cinematografele din Bucureşti, Braşov şi Timişoara Sultan, filmul cu Salman Khan în rolul unui campion la lupte libere căruia viaţa îi dă câteva lecţii dure. Sultan nu este doar cel mai mare hit recent al lui Khan (50 de milioane de dolari încasări în weekend-ul lansării pe glob), ci şi o poveste motivaţională care i-ar putea emoţiona şi pe spectatorii din România. Iată mai jos de ce ar trebui să vezi filmul.

Rare sunt filmele bollywoodiene fără o poveste de dragoste, iar Sultan nu face parte din excepţii. De fapt avem de-a face cu unul dintre filme indiene care pot fi atractive atât pentru publicul feminin, cât şi pentru cel masculin: spectatoarele vor acorda mai multă atenţie poveştii de dragoste şi dramei umane din viaţa lui Sultan, în timp ce spectatorii ar putea aprecia partea sportivă a filmului, concentrată pe ascensiunea şi revenirea luptătorului în ring. Un adevărat film "masala" (combinaţie de genuri specifică cinema-ului de pe subcontinent, care amestecă comedia cu acţiunea şi romantismul cu muzica), Sultan te motivează să-ţi urmezi visurile şi să lupţi pentru ele.

Salman Khan este eroul titular, un tânăr dintr-un orăşel nord-indian care, după ce se îndrăgosteşte de Aarfa (Anuskha Sharma), campioana naţională la lupte libere, ţine morţiş să o impresioneze. Iniţial atenţiile sale nu au efectul scontat, iar Sultan îşi dă seama repede că numai cu o victorie în ring îşi va putea impresiona aleasa inimii. Doar că mijlocul devine un ţel în sine şi Sultan va urca repede în topurile competiţionale. Cu victorii globale în palmares şi multiubita lui Aarfa alături, viaţa pare să-i fi oferit totul campionului, dar un eveniment tragic îl precipită pe Sultan în fundul prăpastiei: cu viaţa distrusă, luptătorul va profita la un moment dat de o ocazie pentru a reveni în ring şi a face din nou istorie.

După ce anul trecut dădea lovitura cu Bajrangi Bhaijaan/Puterea credinţei, filmul despre care noi am scris că a împăcat, cel puţin din punctul de vedere al cinefililor, două ţări aflate în continuu conflict, India şi Pakistanul, Salman Khan ridică ştacheta în Sultan, unde trece prin mai toate stările pe care le poate explora un actor pe marele ecran. Chiar dacă actorul ar putea pierde premiile naţionale de interpretare în favoarea lui Shah Rukh Khan şi a rolului său dublu din Fan, Salman chiar impresionează cu un rol complex, din care nu greşeşte nici măcar o notă. În jurul său, ceilalţi actori sunt şi ei foarte buni, mai ales Anuskha Sharma în rolul Aarfei, în acelaşi timp satelit şi punct central al vieţii lui Sultan, şi Amit Sadh, în cel al lui Aakash Oberoi, investitorul care îl convinge pe Sultan să se reinventeze ca sportiv.

Departe de a fi perfect, Sultan păcătuieşte din cauza duratei de 170 de minute şi din cauza cântecelor specifice Bollywood-ului. În unele filme indiene momentele muzicale duc povestea mai departe şi nu deranjează, dar în Sultan cel puţin două dintre acestea nu au nicio utilitate din punctul de vedere al scenariului, fiind folosite doar pentru a lansa un posibil nou hit local. Şi scenariul scris de regizorul Ali Abbas Zafar ar fi avut nevoie de o periere, dar îţi putem garanta că, în ciuda lungimii şi altor neajunsuri ale poveştii, vei părăsi sala de cinema entuziasmat şi reînvigorat pentru propriile tale lupte.

Exploreaza subiecte similare:

Sultan, Salman Khan, Shah Rukh Khan, fan, Bajrangi Bhaijaan, Amit Sadh, Ali Abbas Zafar

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells