Recomandări TV. Eroi, personaje încercate, mai multe genuri reprezentate

de Cinemagia în 29 Apr 2019
Iată cele mai interesante titluri programate pe micul ecran de luni până duminică

Serial. Ep. 3, sezon final Urzeala tronurilor
Luni, 29 aprilie, ora 20, HBO
Ultimul sezon Game of Thrones a debutat pe micul ecran pe 15 aprilie cu defilarea personajelor principale, recapitulea celor mai importante evenimente din trecut, o dezvăluire ce va schimba raportul de forțe dintre protagoniști plus o scenă demult dorită de fani, ce a implicat dragonii. Al doilea episod a trezit comentarii printr-un eveniment legat de personajul Arya Stark (Maisie Williams). Fanii așteaptă deja cu nerăbdare cel de-al treilea episod din Sezonul 8, iar acesta urmează să fie cel mai lung din istoria producției – cu 82 de minute pe ecran. Episodul vine cu cea mai mare scenă de luptă din serialele de televiziune – mai mare chiar decât Bătălia Bastarzilor din Sezonul 6.

Vladimir Furdik, cel care joacă rolul infamului Rege al Nopții, relata: „În cea de-a treia parte a ultimului sezon, există o bătălie pe care autorii o doresc cea mai mare din istoria televiziunii. Aproape întreg episodul constă în scena de luptă, de aproape o oră..” Kit Harington, în rolul lui Jon Snow, a relatat că episodul care va fi difuzat luni, 29 aprilie, a necesitat 55 de nopți de filmare, și că actorii erau cât pe ce „să se omoare între ei” la final, din cauza stresului și oboselii.

SF. After Earth
Marţi, 30 aprilie, ora 21:35, Film Now
O poveste calată pe structura basmului - cu un mezin care pleacă într-un drum iniţiatic, unde încercările sunt la tot pasul. Mezinul are o serie de probe pe care trebuie să le treacă în acest drum al maturizării. Numai ca lumea nu este una fantastică, ci soft SF.

Teritoriul pe care trebuie să-l parcurgă eroul este o planetă aflată în clasa de risc maxim pentru oameni... Pământul. O lume de fallout. O junglă, fără urme de civilizaţie. Cu un costum robotic, o armă inteligentă şi o trusă medicală super-tehnologizată ca singuri adjuvanţi, Kitai Raige (Jaden Smith), mezinul familiei, este forţat să facă această călătorie, care ar putea sau nu să fie salvatoare pentru el şi pentru tatăl lui.

Naraţiunea are ritm şi nerv, în pofida liniarităţii - în fond protagonistul are de făcut un drum, din punctul A în punctul Z (cam la 100 de kilometri de locul unde au aterizat forţat se află un emiţător cu care ar putea anunţa pe Nova Prime unde sunt) printr-o junglă cu creaturi modificate în cei 1000 de ani de când civilizaţia a dispărut. Îl însoţim pe Kitai (Jaden Smith) în acest quest, iar teama de necunoscut ni se transferă şi nouă, spectatorilor, tensiunea fiind construită ascendent de către regizorul M. Night Shyamalan. Jungla luxuriantă oferă suficiente surprize şi încercări pentru Kitai, astfel încât spectatorul să nu se plictisească. Pentru final e păstrată cireaşa de pe tort, adică Ursa, o creatură a extratereştrilor, ultima confruntare a lui Kitai.

Western. Asasinarea lui Jesse James de către lașul Robert Ford (2007)
Miercuri, 1 mai, ora 21:00, TNT
Pentru cei pe care i-a jefuit și terorizat și pentru familiile celor pe care i-a ucis, el era un criminal, dar pentru ziarele de senzație și pentru romanele de aventuri, care povesteau isprăvile bandei lui James din anii 1870, Jesse reprezenta un subiect de groază și admirație. El era un fel de Robin Hood, spuneau ei, care atacă numai băncile, sau pe proprietarii cailor ferate, care-i exploatau pe bieții fermieri. El îmbrățișase o cauza tragică pentru că era un soldat confederat, care fusese rănit și nedreptățit și care acum se răzbună pe Uniunea care-i distrusese viață.

Mai mult, pentru o populație urbană, cu o viață îndestulată dar plictisitoare, el reprezenta ultimul luptător, un simbol al libertății și al spiritului american, un rebel carismatic care disprețuia legea și trăia numai după reguli proprii... o legendă, în toate privințele.Cel mai fanatic admirator al sau era Robert Ford (Casey Affleck), un tânăr idealist și ambițios, care își devotase întreagă viață țelului de a ajunge alături de marele sau idol. Nimeni nu și-a putut imagina că istoria îl va etichetă că fiind „lașul nenorocit” care l-a împușcat pe Jesse pe la spate.

Crimă/mafia. Loving Pablo (2017)
Joi, 2 mai, ora 22:30, HBO
Subiectul carismaticului traficant de droguri din anii `80 Pablo Escobar nu a fost nici pe departe uitat în ultima vreme, desigur datorită serialului Narcos de la Netflix, dar acum revine în atenţie odată cu ecranizarea Loving Pablo. Un mare atu al filmului îl reprezintă cuplul popular format din soţii Javier Bardem şi Penelope Cruz, în rolurile principale.

Filmul este relatat prin ochii iubitei lui Escobar, jurnalista şi prezentatoarea TV Virginia Vallejo, pe a cărei carte omonimă se şi bazează scenariul, femeia pe care traficantul a învestit-o cu titlul de „biograful” lui. Personajul Virginiei Vallejo, jucat de Penélope Cruz, demonstrează o naivitate ieşită din comun pentru o persoană în postura sa, însă povestea nu e superficială, ci spusă într-un stil empatic, dar care totuși nu îl idealizează pe sinistrul traficant.

Regizorul Fernando León de Aranoa nu își propune să îl judece pe Escobar. Îl prezintă totuși veridic, astfel încât spectatorii să îl judece ei înșiși.

Pe fundalul spectaculos al selvei columbiene, Javier Bardem reușește să fie aproape la fel de carismatic precum traficantul era cândva, cu zâmbetul lui contagios. La fel de convingătoare e și furia din timpul scenelor de violență: să nu uităm că Escobar a devenit epitomul traficantului violent și criminal, care s-a demarcat de imaginea contrabandiștilor și a braconierilor pentru a deveni, în cele din urmă, inamicul public numărul unu.

Film românesc. Un etaj mai jos
Vineri, 3 mai, ora 00:30, Prima TV
După ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, Pătraşcu (Teodor Corban) trebuie să înfrunte doi vecini foarte apropiaţi: unul este bizarul ucigaş, celălalt este propria sa conştiinţă. „Un etaj mai jos se joacă perfect cu sentimentul ameninţării. Proximitatea enunţată în titlu este un adevărat blestem pentru Pătraşcu, temător că de viaţa sa de familie s-ar putea alege praful dacă dezvăluie ce ştie despre relaţia Laurei cu Vali.

Când vecinul se insinuează treptat în viaţa familiei Pătraşcu, filmul începe să exploreze un teren demn de un thriller în toată puterea cuvântului. Un thriller minimalist, de bloc, în care prezenţa villain-ului este tangibilă chiar şi când acesta nu se află în cadru, iar eroii sunt împinşi inexorabil către o confruntare violentă”, scria Cinemagia la data lansării acestui film românesc.

Dramă. Terapie specială/The Sessions (2012)
Sâmbătă, 4 mai, ora 00:30, Pro Cinema
Filmul este inspirat dintr-un articol publicat de către Mark O'Brien despre experienţele sale cu Cheryl Greene "On Seeing a Sex Surrogate" (Despre întâlnirile cu un surogat sexual), apărute în revista The Sun în 1990. Mark O'Brien a fost un poet paralizat de la gât în jos din cauza poliomielitei, care a angajat o "terapeută" (denumită "sex surrogate - surogat sexual"), ca să îl ajute să îşi piardă virginitatea. O'Brien a decedat în 1999 la vârsta de 49 de ani.

Terapie specială este o producţie americană independentă din 2012, cu scenariul şi regia semnate de către Ben Lewin. John Hawkes şi Helen Hunt joacă rolurile lui O'Brien şi respectiv al "ajutoarei" sale, Cheryl Cohen-Greene. Filmul a avut premiera la Festivalul Sundance din 2012, acolo unde a câştigat Premiul Publicului (Audience Award), precum şi Premiul special al juriului pentru ansamblul distribuţiei.

Fox Searchlight Pictures a achiziţionat drepturile de distribuire ale filmului, iar Helen Hunt a fost nominalizată la Oscarul pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar anul acesta. În România filmul este programat în luna februarie.

Istoric. O afacere regală (2012)
Duminică, 5 mai, ora 22:40, TVR 2
Deşi puţin cunoscut în afara ţării (în Danemarca, însă, acest episod istoric se predă în şcoli, scriindu-se mai mult de 15 cărţi istorice şi de beletristică pe această temă), faptul istoric are un potenţial cinematografic enorm. Prin frumuseţea poveştii, personajul vizionar care îi este protagonist şi consecinţe istorice. Iar regizorul danez Nikolaj Arcel explorează evenimentul într-o manieră fericită.

Într-o perioadă foarte scurtă de timp, la sfârşitul secolului al XVIII-lea - când începeau în ţările Europei să se propage ideile culturale către pubicul larg, ca o contracarare a dominantei percepţii religioase asupra lumii, Johann Struensee, un medic dintr-un oraş mic, a ajuns la curtea regală a Danemarcei, a devenit amantul Reginei şi prietenul cel mai bun al Regelui şi în scurt timp a preluat puterea, devenind aproape rege timp de un an. în această perioadă de timp a schimbat totul. A modernizat curtea daneză şi întreaga ţară. Era un revoluţionar şi a pornit o revoluţie non-violentă la sfârşitul anului 1760. Rolul medicului este jucat de actorul danez Mads Mikkelsen.

Filmul se concentrează mult asupra personajelor de la curte, bine construite: Caroline Mathilde (Regina jucată de actriţa suedeză Alicia Vikander), Regele Christian VII (memorabil jucat de studentul la teatru danez Mikkel Boe Følsgaard, premiat - de altfel - la Berlin cu Ursul de argint pentru interpretare), Johann Friedrich Struensee (Mads Mikkelsen).

Exploreaza subiecte similare:

Game of Thrones, Maisie Williams, Kit Harington, After Earth, Jaden Smith, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, Loving Pablo, Javier Bardem, Penélope Cruz, Un etaj mai jos, Casey Affleck, Teodor Corban, The Sessions, John Hawkes, Helen Hunt, En kongelig affære, Alicia Vikander, Mads Mikkelsen

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells