Premiile Gopo 2014, diseară

de Ştefan Dobroiu în 24 Mar 2014
Predicţii şi posibile surprize la cea de-a opta ediţie a galei

Ajunse la cea de-a opta ediţie, Premiile Gopo îşi trimit în această seară statuetele-omuleţ spre cei mai votaţi candidaţi din 2014. Sute de specialişti din industria filmului au avut timp până azi-noapte să voteze, iar numărătoarea voturilor va fi realizată în cursul acestei zile de compania PricewaterhouseCoopers.

Înainte de anunţarea nominalizărilor, pe 24 februarie, ne-am fi aşteptat ca Poziţia copilului, filmul lui Călin Peter Netzer câştigător de Urs de Aur şi devenit între timp cel mai gustat film românesc al deceniului, cu peste 110.000 de bilete vândute, va face colecţie de omuleţi în această seară. O va face, probabil, dar nu fără concurenţă. În primul rând, La limita de jos a cerului, debutul în lungmetraj al regizorului moldovean Igor Cobileanski, a primit nu mai puţin de 13 nominalizări la premiile Gopo, faţă de cele zece ale lui Poziţia copilului. Şi Domestic al lui Adrian Sitaru şi Rocker al lui Marian Crişan au întrecut laureatul cu Urs de Aur, fiecare având 11 nominalizări. Prin urmare, chiar dacă Poziţia copilului are toate şansele să câştige trei dintre cele mai importante categorii, Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cea mai bună actriţă în rolul principal, competiţia e acerbă pentru restul categoriilor.

Victor Rebengiuc are toate şansele să câştige al doilea Gopo pentru rol principal cu personajul său din Câinele japonez, deşi Igor Babiac ar trebui avut şi el în vedere de membrii votanţi ai premiilor. Să nu uităm că în 2011 am avut parte de o situaţie similară, când Rebengiuc concura împotriva lui George Piştereanu, cu excelentul său rol din Eu când vreau să fluier, fluier. Ca şi Oscarurile, premiile Gopo sunt, în parte, şi premii de popularitate, prin urmare voturile s-ar putea înclina în favoarea maestrului Rebengiuc, ale cărui şanse la roluri principale sunt limitate de onorabila sa vârstă, şi în defavoarea lui Babiac, actor aflat la început de drum.

La limita de jos a cerului are şanse, în schimb, la Cel mai bun actor într-un rol secundar, Sergiu Voloc părând cea mai interesantă alegere din cele cinci nominalizări. La echivalentul feminin al categoriei lupta pare a se da între Ilinca Goia pentru Poziţia copilului şi mult mai scurtul rol al Valeriei Seciu din Roxanne. Este posibil ca statueta să meargă la Ilinca Goia.

Dacă la Scenariu nu există niciun dubiu că premiul va fi câştigat de colaborarea lui Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer, la Imagine am paria pe Oleg Mutu şi metalicul său La limita de jos a cerului.

O categorie interesantă s-ar putea dovedi Cel mai bun debut, unde nominalizaţi sunt Cobileanski şi La limita de jos a cerului, Tudor Cristian Jurgiu şi Câinele japonez, Bogdan Mustaţă şi Lupu, Iulia Rugină şi Love Building şi Valentin Hotea şi Roxanne. Nu există niciun dubiu că La limita de jos a cerului ar trebui să câştige premiul, iar un alt câştigător nu va face decât să arate că industria de film românească are prejudecăţi în ceea ce priveşte co-producţiile cu Republica Moldova.

Care crezi că este cel mai bun film românesc al anului 2013?

Exploreaza subiecte similare:

Victor Rebengiuc, Călin Peter Netzer, Igor Babiac, Igor Cobileanski, La limita de jos a cerului, Poziţia copilului, Domestic, Rocker, Roxanne, Love Building, Lupu, Bogdan Mustaţă, Tudor Cristian Jurgiu, Iulia Rugină, Ilinca Goia, Valentin Hotea, Marian Crişan

Alte știri din cinema

Fenomenul Yellowstone: blestemul pământului

Câteva vorbe despre acest Dallas modern, ajuns la o audienţă globală de 100 de milioane de spectatori

Tracker/Urmăritorul: supradoză de Americana

Câteva explicaţii ale popularităţii globale a serialului cu Justin Hartley

Reacţii la The Acolyte, serialul al cărui rating este dezactivat pe Imdb

Serialul Star Wars este disponibil de azi pe Disney+, şi în România

Anna Próchniak: „Am simțit o responsabilitate uriașă și am știut toți că aceasta este o poveste atât de importantă de spus lumii”

O nouă producție originală SkyShowtime, The Tattooist of Auschwitz, se lansează în România! Toate cele șase episoade vor fi disponibile pe platforma de streaming începând cu data de 7 iunie. Mini-seria este regizată de Tali Shalom-Ezer, iar din distribuție fac parte Jonah Hauer-King, Anna Próchniak, Harvey Keitel și Melanie Lynskey.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Crynick pe 24 martie 2014 10:22
Victor Rebengiuc are rol principal in Cainele Japonez.
alex_il_fenomeno pe 30 aprilie 2014 15:48
As fi vrut sa le urmaresc si eu, insa nu am reusit...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells