Peter Dinklage, micuţul cu o umbră uriaşă

de Gloria Sauciuc în 6 Mar 2013
Anul acesta, Peter Dinklage a pus mâna pe un rol de antagonist, care îi va oferi şansa de a-şi folosi disponibilităţile actoriceşti extraordinare sub coordonarea lui Bryan Singer.

Peter Dinklage, actorul pe care îl cunoaştem ca Tyrion Lannister, fiul pitic al lui Lord Tywin Lannister în Game of Thrones, a fost recent distribuit în rolul antagonistului din X-Men: Days of Future Past. Totodată, Dinklage va putea fi văzut pe micul ecran, mai exact pe postul HBO, începând cu 1 aprilie, în cel de-al treilea sezon Urzeala tronurilor.

În vârstă de 43 de ani, americanul Peter Dinklage s-a făcut cunoscut în 2003, la Sundance Film Festival, ca protagonist al dramediei The Station Agent/Vieţi încrucişate. În rolul lui Finbar McBride, Dinklage a jucat cu sensibilitate un barbat născut cu nanism (propria afecţiune, de altfel), tăcut şi singuratic, care împărtăşeşte pasiunea pentru trenuri cu unicul său prieten, Henry Stiles. Când acesta din urmă moare subit, Finbar se retrage într-un depou părăsit. Liniştea îi va fi tulburată de vecinul cubanez care se îngrijeşte de un stand cu cafea şi hotdog şi de Olivia Harris, o femeie simpatică, dar stângace, care plânge moartea fiului ei. Cele trei personaje ciudate vor ajunge în scurt timp un trio formidabil de prieteni. În România filmul a putut fi urmărit pe Hallmark Channel.

Rolul care l-a propulsat, însă, pe Dinklage în categoria actorilor de clasă A, este cel al lui Tyrion Lannister, nobil apartinând uneia dintre cele mai bogate şi mai puternice familii din universul imaginat de George R.R. Martin şi transpus pe micul ecran de Home Box Office (HBO). Romancierului îi aparţine replica "a very small man can cast a very large shadow", care a inspirat titlul acestui articol. Dinklage a obţinut Globul de Aur pentru cel mai bun actor secundar intr-un film TV anul trecut, dar şi un Premiu Emmy pentru rolul Tyrion.

Numit "Năpârstocul" din pricina staturii sale, e fratele mai mic al imoralei Regine Cersei şi-al lui Sir Jaime Lannister. Ce-i lipseşte lui Tyrion în înălţime, recuperează însă cu inteligenţa. În sezonul trei din Urzeala Tronurilor, crudul rege-adolescent Joffrey Baratheon (Jack Gleeson) a câştigat o victorie importantă, ajutat - printre alţii - de Tyrion, asigurându-şi alianţa cu Casa Tyrell, iar susţinătorii săi l-au învins pe Stannis, unchiul lui, într-o bătălie epopeică, aşa că acum Joffrey are cele mai mari armate de pe tărâm, iar triumful lui pare asigurat. Ajuns la Debarcaderul Regelui, după ce a părăsit Castelul Casterly Rock şi Westerlands, Tyrion Lannister trebuie să supravieţuiască mediului mult mai ostil al curţii regale de acolo. Cel de-al treilea sezon din Urzeala Tronurilor va fi disponibil pe micile noastre ecrane din 1 aprilie la o zi distanţă de premiera pe micul ecran din Statele Unite (diferenţa este dată de fusul orar). Acţiunea din sezonul 3 se desfăşoară de-a lungul câtorva luni, într-o lume unde anotimpurile ţin ani întregi. În timp ce primele două sezoane corespund în mare primelor două cărţi, lungimea impresionantă a celui de-al treilea volum (aproape o dată şi jumătate cât primul, măsurată în numărul cuvintelor) face aproape imposibil ca ultima carte să fie ecranizată integral în cel de-al treilea sezon. Unele evenimente din cel de-al treilea volum, de asemenea, şi-au găsit locul în ultimele episoade din sezonul doi.

Anul acesta, Peter Dinklage a pus mâna pe un rol de antagonist, care îi va oferi şansa de a-şi folosi disponibilităţile actoriceşti extraordinare sub coordonarea lui Bryan Singer. Pentru X-Men: Days of Future Past, cu premiera românească pe 18 iulie 2014, Peter Dinklage va fi pus la luptă faţă în faţă cu James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Patrick Stewart, Ian McKellen, Anna Paquin, Ellen Page, Shawn Ashmore, Halle Berry şi Hugh Jackman. Nu putem decât să speculăm că personajul lui Dinklage va coordona atacul Santinelelor asupra mutanţilor. Publicaţia Badass Digest vine cu argumente în favoarea ipotezei că Dinklage va fi Mr. Sinister, un om de ştiinţă care în anii 1800 a făcut un pact cu un mutant extrem de puternic, cunoscut ca Apocalypse, pentru a deveni nemuritor. Sinister are puteri telepatice şi telekinezice, putând chiar să-şi schimbe forma. Pe de altă parte, Collider crede că actorul de 1,35 m va juca rolul lui Bolivar Trask, creatorul Santinelelor. E posibil ca în scenariul lui Days of Future Past, personajul lui Dinklage să creeze giganticele maşinării ca o contrapondere la statura şi lipsa puterii sale fizice.

În 2011 (dar cu o lansare amânată pâna acum, deşi teaserul a fost prezentat la ediţia de acum doi ani jumătate a ComicCon), era pe cale să se lanseze un alt film al lui Peter Dinklage, Knights of Badassdom, poate una dintre alegerile mai puţin inspirate ale actorului. Filmul, o comedie ireverenţioasă cu iz de film de serie B, plasat în perioada medievală - ca o ironie la Urzeala Tronurilor, îi mai are în distribuţie pe Summer Glau (Firefly, Terminator: The Sarah Connor Chronicles) şi pe Ryan Kwanten (Jason Stackhouse în True Blood).

Peter Dinklage este căsătorit cu o regizoare de teatru de statură normală, şi este tatăl unei fetiţe de aproape un an.

Exploreaza subiecte similare:

Peter Dinklage, X-Men: Days of Future Past, The Station Agent, Knights of Badassdom, Bryan Singer

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
paul2011 pe 6 martie 2013 17:14
i s-ar potrivi, mult mai bine, rolul lui Bolivar Trask , seamănă și la expresia feței ...părerea mea ....mă-ndoiesc că ar primi rolul lui Mr. Sinister .
octavinspector pe 7 martie 2013 05:37
Foarte bun Peter !! ... totusi prea elaborat "rezumatul"...
monicarusu25 pe 7 martie 2013 09:25
bravo! se vede ca e un actor talentat.
Iulian. pe 7 martie 2013 18:10
Indiferent cine va fi,se va observa treaba buna ce o face de regula.
Apropo0 pe 10 martie 2013 23:17
il vad in rolul acelui omulet cu capu mare plutiror din seria de desene iron man!!!
alex_il_fenomeno pe 27 martie 2013 12:20
Chiar sunt curios de ceea ce va realiza Peter o data cu acest film.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells