În ce filme a apărut catedrala Notre-Dame din Paris, simbolul Franței grav afectat de incendiu

de Cristina Grigore în 16 Apr 2019
Cum au reacţionat starurile de la Hollywood la tragedia pariziană

De-a lungul vremii, catedrala Notre-Dame din Paris, puternic afectată de incendiul din 15 aprilie, a servit drept sursă de inspirație pentru mulți scriitori și artiști. Cel mai notabil exemplu este cel al lui Victor Hugo, autorul Cocoșatului de la Notre-Dame, roman pe care s-a bazat animația Disney cu același nume lansată în 1996, și care a generat diverse alte adaptări cinematografice.

Cartea lui Hugo a dat un imbold lucrărilor de restaurare la mijlocul secolului 19, după ce catedrala aproape că fusese distrusă în timpul Revoluției Franceze. Monumentul de arhitectură gotică, care a supraviețuit apoi celor două războaie mondiale, a apărut în filme precum An American in Paris (1951), Breathless/À bout de souffle (1960), Charade, Bitter Moon, The AristoCats, Beauty and the Beast (2017), The Three Musketeers (2011), Hugo, Van Helsing (2004), Before Sunset (2004), Ratatouille, Amélie şi Midnight in Paris.

Catedrala, simbol al Franței ce a ajuns să atragă peste 12 milioane de turişti anual, a fost grav afectată de un incendiu declanşat în seara zilei de luni, 15 aprilie, în jurul orei 18.45.

Potrivit The Guardian, a fost nevoie de 400 de pompieri şi nouă ore pentru a stinge complet focul ce a mistuit acoperişul şi turla „săgeată” a catedralei. Nu au existat victime, iar structura edificiului a fost salvată. S-a reuşit recuperarea la timp a mai multor opere de artă şi relicve religioase din interior, printre care Coroana de Spini a Mântuitorului și Tunica regelui Ludovic al IX-lea al Franţei (Sfântul Ludovic). Ancheta pentru stabilirea cauzelor incendiului este în desfăşurare; se presupune că lucrarile de renovare deşfăşurate pe unele părţi ale clădirii vechi de 850 de ani au legătură cu aprinderea şi răspândirea focului.

O mulţime de celebrităţi şi staruri de la Hollywood au postat pe reţelele de socializare mesaje în care şi-au exprimat surprinderea şi tristeţea faţă de tragedia pariziană.

„Nu îmi vine să cred ce se întâmplă cu Notre-Dame-ul”, a scris Idris Elba.

„Îmi întrerup aniversarea pentru a vă spune cât de dureroasă este pentru mine imaginea Notre-Dame-ului în flăcări. Este o clădire incredibilă. Sunt atât de tristă!”, a scris şi Maisie Williams.

„Am imagini de la ultima dată când am vizitat această minune maiestuoasă, acum mai puţin de un an. Se va reface şi ne va aminti tuturor cât de puternică şi de rezistentă este. Ca Parisul însuşi, Notre-Dame va dăinui”, a notat şi Josh Gad.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a promis că va reface monumentul şi a solicitat ajutor naţional şi internaţional pentru a strânge sumele de bani necesare reparaţiilor, care, potrivit experţilor, s-ar ridica la zeci de miliarde de euro. Francois-Henri Pinault, soţul miliardar al actriţei Salma Hayek, membru al uneia dintre cele mai bogate familii din Franţa, a promis o donaţie de peste 100 milioane de euro pentru refacere.

Exploreaza subiecte similare:

The Hunchback of Notre Dame, Notre Dame de Paris, The Hunchback, An American in Paris, A bout de souffle, Charade, The Walk, Bitter Moon, The Aristocats, The Three Musketeers, Hugo, Van Helsing, Before Sunset, Ratatouille, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, Midnight in Paris, Idris Elba, Maisie Williams, Josh Gad, Salma Hayek, Beauty and the Beast

Alte știri din cinema

Alien și The Thing se întâlnesc în horror-ul SF rusesc Sputnik. Iată trailerul!

Filmul o urmărește pe Tatyana Klimova (Oksana Akinshina), o doctoriță care încearcă să salveze viața unui pacient întors din spațiu

Horror-ul cu buget redus The Wretched este filmul nr. 1 al Americii pe timp de pandemie

Filmul cu evenimente supranaturale a fost difuzat în 45 de cinematografe drive-in din America weekendul acesta

Charlize Theron, în fruntea unui grup de nemuritori în trailerul The Old Guard

„De-a lungul istoriei, noi am protejat această lume, luptând din umbră”, spune personajul lui Theron

Serialul The Great/Ecaterina, „savuros și cu un simț ușor pervers al umorului”

În luna iunie, vom putea urmări acest serial pe micul ecran

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells