În ce filme a apărut catedrala Notre-Dame din Paris, simbolul Franței grav afectat de incendiu

de Cristina Grigore în 16 Apr 2019
Cum au reacţionat starurile de la Hollywood la tragedia pariziană

De-a lungul vremii, catedrala Notre-Dame din Paris, puternic afectată de incendiul din 15 aprilie, a servit drept sursă de inspirație pentru mulți scriitori și artiști. Cel mai notabil exemplu este cel al lui Victor Hugo, autorul Cocoșatului de la Notre-Dame, roman pe care s-a bazat animația Disney cu același nume lansată în 1996, și care a generat diverse alte adaptări cinematografice.

Cartea lui Hugo a dat un imbold lucrărilor de restaurare la mijlocul secolului 19, după ce catedrala aproape că fusese distrusă în timpul Revoluției Franceze. Monumentul de arhitectură gotică, care a supraviețuit apoi celor două războaie mondiale, a apărut în filme precum An American in Paris (1951), Breathless/À bout de souffle (1960), Charade, Bitter Moon, The AristoCats, Beauty and the Beast (2017), The Three Musketeers (2011), Hugo, Van Helsing (2004), Before Sunset (2004), Ratatouille, Amélie şi Midnight in Paris.

Catedrala, simbol al Franței ce a ajuns să atragă peste 12 milioane de turişti anual, a fost grav afectată de un incendiu declanşat în seara zilei de luni, 15 aprilie, în jurul orei 18.45.

Potrivit The Guardian, a fost nevoie de 400 de pompieri şi nouă ore pentru a stinge complet focul ce a mistuit acoperişul şi turla „săgeată” a catedralei. Nu au existat victime, iar structura edificiului a fost salvată. S-a reuşit recuperarea la timp a mai multor opere de artă şi relicve religioase din interior, printre care Coroana de Spini a Mântuitorului și Tunica regelui Ludovic al IX-lea al Franţei (Sfântul Ludovic). Ancheta pentru stabilirea cauzelor incendiului este în desfăşurare; se presupune că lucrarile de renovare deşfăşurate pe unele părţi ale clădirii vechi de 850 de ani au legătură cu aprinderea şi răspândirea focului.

O mulţime de celebrităţi şi staruri de la Hollywood au postat pe reţelele de socializare mesaje în care şi-au exprimat surprinderea şi tristeţea faţă de tragedia pariziană.

„Nu îmi vine să cred ce se întâmplă cu Notre-Dame-ul”, a scris Idris Elba.

„Îmi întrerup aniversarea pentru a vă spune cât de dureroasă este pentru mine imaginea Notre-Dame-ului în flăcări. Este o clădire incredibilă. Sunt atât de tristă!”, a scris şi Maisie Williams.

„Am imagini de la ultima dată când am vizitat această minune maiestuoasă, acum mai puţin de un an. Se va reface şi ne va aminti tuturor cât de puternică şi de rezistentă este. Ca Parisul însuşi, Notre-Dame va dăinui”, a notat şi Josh Gad.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a promis că va reface monumentul şi a solicitat ajutor naţional şi internaţional pentru a strânge sumele de bani necesare reparaţiilor, care, potrivit experţilor, s-ar ridica la zeci de miliarde de euro. Francois-Henri Pinault, soţul miliardar al actriţei Salma Hayek, membru al uneia dintre cele mai bogate familii din Franţa, a promis o donaţie de peste 100 milioane de euro pentru refacere.

Exploreaza subiecte similare:

The Hunchback of Notre Dame, Notre Dame de Paris, The Hunchback, An American in Paris, A bout de souffle, Charade, The Walk, Bitter Moon, The Aristocats, The Three Musketeers, Hugo, Van Helsing, Before Sunset, Ratatouille, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, Midnight in Paris, Idris Elba, Maisie Williams, Josh Gad, Salma Hayek, Beauty and the Beast

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells