Furios şi iute 6: cascadorii, vehicule de război şi tehnologie avansată

de Cinemagia în 31 Mai 2013
Furios şi iute 6 rulează în cinematografele din toată ţara de o săptămână

Cu doisprezece ani în urmă, un mic film intitulat The Fast and the Furious, despre subcultura curselor de maşini underground din estul oraşului Los Angeles a devenit cel mai mare hit al verii, cumulând la box office 207 de milioane de dolari. Cu doi ani în urmă, Fast Five a consemnat cel mai de succes debut din istoria studiourilor Universal Pictures, cu 86 de milioane, urmând să încaseze în total 209 de milioane de dolari în SUA şi peste 625 de milioane de dolari pe plan internaţional. Vin Diesel, Paul Walker şi Dwayne Johnson conduc echipa de staruri care s-a reunit din 24 mai într-o nouă serie a francizei-blockbuster, Furios & Iute 6.

 

Furios şi iute 6 a avut în România cel mai bun weekend de debut în 2013 şi are toate şansele să se menţină pe podium până la sfârşitul anului: Furios şi iute 6 a vândut 87.610 bilete în weekend, bucurându-se de cea mai „€œ€œîn trombă" dezlănţuire a anului. Totodată filmul se clasează pe locul trei în topul celor mai bune debuturi din 2000 încoace în funcţie de totalul biletelor vândute şi pe locul patru în acelaşi top, în funcţie de totalul încasărilor. Conform informaţiilor primite de la distribuitorul Ro Image 2000, Furios şi iute 6 este un record absolut pentru cei 15 ani de activitate ai distribuitorului.

Vin Diesel, Paul Walker şi Dwayne Johnson conduc echipa de staruri care se reuneşte din 24 mai într-o nouă serie a francizei-blockbuster, Furios & Iute 6. Revin Jordana Brewster, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Sung Kang, Gal Gadot, Chris „€œ€œLudacris” Bridges şi Elsa Pataky, cărora li se alătură nou-veniţii Luke Evans şi Gina Carano.

 Încă de la început, familia a fost coloana vertebrală a succesului francizei. De-a lungul anilor, când s-a format echipa, actorii au devenit ei însuși o familie. Creatorul seriei, Neal Moritz, i-a văzut cum s-au apropiat unii de ceilalți: „€œ€œFamilia Fast a fost împreună, cu unele absențe și reveniri, pentru aproape 14 ani. Am făcut aceste filme în timp ce ne căsătoream, aveam copii și ne dezvoltam viețile personale și profesionale. Am realizat ceva cu totul special, și asta am vrut să se vadă în partea a șasea".

Furios și iute 6 reia povestea la câteva luni de la jaful din Rio; echipa noastră e împrăștiată peste tot pe glob. Dom și Elena trăiesc în Insulele Canare, alături de proaspeții părinți Brian și Mia, în timp ce noul cuplu Han și Gisele savurează traiul la Hong Kong. Tej s-a stabilit pe o plajă din Costa Rica, în timp ce Roman, mare amator de distracții, trăiește o viață de lux. Milioanele din bancă îi ajută să trăiască mult mai lejer, dar cu toții sunt niște fugari nevoiți să se uite mereu peste umăr, trăind cu teama de a nu fi descoperiți. Regizorul Justin Lin spune: „€œ€œMi-a plăcut ideea de a explora ce îi statisface cu adevărat. Am vrut să arăt că Dom, Brian și ceilalți au tot ce-și pot permite cu ajutorul banilor, prieteni, familie, dar că sunt în continuare bântuiți de restricții și că au o singură șansă să-și câștige pentru totdeauna liniștea sufletească. Luke Hobbs, agentul federal care i-a vânat fără milă pe eroii noștri, pentru ca la final să fie salvat de moarte de Dom și Brian, este cel care vine acum să le dea celor pe care îi amenințase subtil că-i va urmări pentru totdeauna, o veste car ele va schimba viața.

Realizatorii au știut că, dacă îl vor plasa pe Hobbs de partea lui Dom vor avea nevoie de o abordare subtilă și de un motiv plauzibil ca Dom să accepte oferta celui care i-a fost dușman de moarte în episodul anterior. Cheia a fost ca tensiunea dintre cei doi să fie în continuare palpabilă, căci cei doi trebuia fiecare să ia ce-i trebuie din înțelegerea făcută. Așadar, care ar fi fost numitorul comun care să ducă la un asemenea parteneriat neverosimil, dintre Hobbs și Dom? Hobbs are nevoie de ajutorul echipei lui Dom ca să-l prindă pe Owen Shaw, un geniu criminal care acționa internațional, iar motivul care-l face pe Dom să accepte este faptul că află că ajutorul lui Owen este nimeni alta decât Letty. Acesta este aspectul care pune povestea în mișcare, iar relația dintre cei doi actori în fața camerelor de filmat este forjată de-al lungul experiențelor anterioare. Michelle Rodriguez spune: „€œ€œFrumusețea acestei povești stă în disperara celui care și-a pierdut persoana iubită că nu va mai putea s-o aducă înapoi lângă el. Îmi plac la nebunie acest gen de povești, iar Vin este exact tipul cu care să-i dau viață într-un film. Avem o relație specială în fața camerelor de filmat, dar avem în urmă și 14 ani ce prietenie adevărată, ceea ce se va vedea pe ecran".

De-a lungul a patru filme din serie, Paul Walker și-a văzut personajul transformându-se dintr-un agent sub acoperire arogant într-un personaj dezavuat atât de LAPD, cât și de FBI. Brian este personajul cu cea mai puternică transformare în serie, mergând de la un capăt al legii la celălalt.

 Cascadoriile

În Furios şi Iute 6, realizatorii au ales să ducă acţiunea la un nivel superior prin mult mai multe secvenţe de luptă fizică. Această abordare a adus o presiune enormă pe echipa de cascadori şi pe departamentul de efecte speciale, care au fost nevoiţi să conceapă şi să realizeze secvenţe de mare impact de condus maşini, pirotehnice sau de luptă. Replica favorită a lui Lin în timpul producţiei a fost „€œ€œTreci de limită, sau treci acasă!", ceea ce îi amuza pe toţi ce I implicaţi, dar îi şi motiva să dea tot ce au mai bun.

Greg Powell, supervizor britanic de cascadorii cu experienţă îndelungată, are cascadoriile în sânge, căci continuă o tradiţie începută de tatăl său, Nosher Powell şi de unchiul său, Dinny Powell, lucrând acum alături de fratele său, Gary, şi de fiica lui, Tilly. Powell a fost cooptat pentru a da viaţă ambiţiilor lui Morgan şi ale lui Lin. Alături de el a lucrat coregraful de lupte Olivier Schneider, care a venit cu echipa lui pentru a crea ceva şi mai spectaculos decât în Fast Five. Aproape fiecare membru al distribuţiei a avut o scenă de acţiune, astfel, filmul a numărta nu mai puţin de 16 scene de bătaie/acţiune.

Actorii erau cu toţii pregătiţi să se antreneze intens, în special Dwayne Johnson, care tocmai terminase Pain & Gain şi care a continuat fără pauză antrenamentele dificile. Milioane de fani au fost martori ai „€œ€œtorturii" zilnice a actorului, care îşi începea antrenamentul la ora 3 dimineata, pentru a ajunde la timp pe platou.

 Diesel, Rodriguez, Bridges şi Gibson au început antrenamentele personale cu luni înainte de începerea filmărilor, iar Carano şi-a continuat regimul de exerciţii obişnuit, concentrându-se acum pe coregrafie. Evans a început şi el antrenamentele în stil SAS. Pentru toţi, aceste eforturi au fost adesea epuizante, însă rezultatul a făcut să merite. Schneider a creat un stil personal pentru fiecare personaj, şi nu a fost duplicată nicio mişcare. Johnson, Carano şi Joe Taslin, starul indonezian de arte marţiale sunt cu toţii sportivi talentaţi, aşa că spectatorii au aşteptări mari de la scenele în care apar aceştia. De aceea, Schneider a adăugat elemente mixe în mişcările lor. Hobbs, Riley şi Shaw sunt personaje cu trecut şi disciplină militare, de aceea, Schneider a incorporta în scenele lor tehnici de krav maga, wing chun kung fu şi kali eskrima. De cealaltă parte, Dom, Brian, Letty, Roman şi Han sunt luptători de stradăm, duri, aşa că antrenamentele lor s-au bazat pe folosirea instinctelor. Prima din cele două confruntări dintre Letty şi Riley au fost filmate într-o singură zi la Aldwych, o staţie de metrou dezafectată din Westminster, Londra.

Lipsa lifturilor a obligat echipa de producţie şi actorii să coboare pe jos cele 100 de trepte cu zeci de kilograme de echipamente, pentru că dorinţa realizatorilor a fost să se respecte stilul realist al filmului, fără efecte speciale sau adăugiri pe computer. Lin are numai cuvinte de laudă pentru Gina Carano şi Michelle Rodriguez, care au vrut să-şi facă singure cascadoriile în aceste două scene: „€œ€œLe-au dat liber dublurilor lor şi au venit să filmeze ele singure scenele; este o dovadă a gradului lor de implicare şi a cât de mult au muncit pentru ca să dea tot ce au mai bun din ele".

Pentru scenele de acţiune, Lin a dorit să aibă planuri panoramice, şi a lucrat îndeaproape cu directorul de imagine. Pentru fiecare scenă de acţiune erau simultan cel puţin patru camere de filmare şi un sistem de iluminare la 360 de grade, pentru ca spectatorul să poată trăi cât mai aproape experienţa. O altă secvenţă de luptă, cea dintre Taslim şi Gibson şi Kang a fost filmată în staţia de metrou de la Waterloo; în acea secvenţă au fost prezenţi trei actori şi aproape 200 de figuranţi.

Vehicule de război: Muşchi vs tehnologie sofisticată

Deşi Fast Five a avut elementele unui film de acţiune, maşinile au rămas prioritare, exact aşa cum aşteptau fanii francizei. Cu toate că Furios şi iute 6 s-a filmat în Europa, realizatorii nu au vrut să renunţe la maşinile puternice americane. Au fost folosite maşini clasice precum DODGE DAYTONA, din 1969, pentru Dom, MARK-1 FORD ESCORT, din 1971, pentru Brian şi FORD ANVIL MUSTANG, din 1969, pentru Roman, care au împărţit ecranul cu modele sexy de maşini europene, precum JENSEN INTERCEPTOR, din 1970, pentru Letty, ASTON MARTIN DB9, din 2012, pentru Shaw şi LUCRA LC470, din 2012, pentru Tej. Alte modele de maşini folosite în cursele nebuneşti au fost ALFA ROMEO GIULIETTA din 2012 pentru Brian, ENZO FERRARI din 2002 pentru Tej, dar şi un arsenal de vehicule militare puternice, precum NAVISTAR MXT pentru Hobbs şi un tanc CHIEFTAIN de 10 tone modificat, bazat pe versiunea de 42 de tone utilizată în al doilea război mondial.

Acţiunea a fost susţinută şi de o serie de motociclete, o HARLEY-DAVIDSON (Han), o Ducati Monster (Gisele) şi o KTM 690 (DUKE). S-au întors, de asemenea, modelele consacrate din seriile anterioare, precum DODGE CHALLENGER, din 2010, pentru Dom, NISSAN GT-R, din 2010l şi DODGE CHARGER, din 2012, pentru Brian, dar şi alte modele contemporane pentru curse de stradă, precum SUBARU BRZ, 2008 BMW M5, MERCEDES-BENZ G-WAGON şi RANGE ROVER din 2012, dar şi modelul clasic, printre altele.

Exploreaza subiecte similare:

Fast & Furious 6, Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson, Jordana Brewster, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Sung Kang, Gal Gadot, Elsa Pataky, Luke Evans, Gina Carano, Greg Powell

Alte știri din cinema

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Trei kilometri până la capătul lumii în competiție la Cannes, o dramă sfâșietoare despre homofobie, corupție și minciuni

Premiera internațională a filmului românesc Trei kilometri până la capătul lumii a avut loc vineri după-amiază la Cannes într-o zi însorită cu cer senin atât pentru cinefili, cât și pentru cinematografia românească.

Furiosa: A Mad Max Saga, George Miller revine la Cannes cu un prequel spectaculos

La nouă ani după ce a prezentat Mad Max: Fury Road la Cannes, regizorul George Miller s-a întors miercuri pe Croazetă alături de Anya Taylor-Joy și Chris Hemsworth cu al cincilea episod din înflăcărata lui saga action adventure

Părerea ta

Spune-ţi părerea
AndreBlack pe 31 mai 2013 19:43
Cel mai bun film al anului .
aavramescu23 pe 1 iunie 2013 13:22
Pe mine m-a cam dezamagit pentru ca vorba ta e un film care nu are nevoie de fizică sau gravitaţie. Tyerese Gybson l-a jucat excelent pe Roman. El scoate toate poantele din film.Oricum scena aceea cu curse de masini de la inceput mi se pare desprinsa din Taxi 2. Daniel are o femeie insarcinata in masina si in drum spre spital depaseste o masina de curse (curse in coasta) si ajunge la spital, femeia devine mamaica. Ideea ca in Fast six ar cursa si cand ajung la "spital" Brian e tatic. Daca e cineva care nu cunoaste fizica sau legile gravitatiei sigur filmul i-a placut la nebunie. Plus scena finala cu aeroportul care nu se mai termina... Chiar s-a facut misto pe facebook ca aeroportul e lung cat Europa. :)) Ceea ce ma enerveaza e ca Justin Lin a renuntat sa regizeze partea a 7-a pentru ca nu poate sa faca un film de calitate intr-un singur an. Daca asta e film de calitate... ma bucur ca a renuntat. E un film plin de actiune. Daca scria ca e si SF era ok. :) Sa nu ma intelegeti gresit. Filmul nu e prost, dar nu pot ignora legile fizicii. Oricum din cele 3 filme vazute la Timisoara duminica cel mai mult mi-a placut The great Gatsby (nu ma asteptam), apoi Star Trek XII si Fast six. Aceasta e si ordinea in care le-am vazut. Cand le-am programat m-am gandit ca las cel mai bun film la sfarsit, dar se pare ca am gresit ordinea.
Ovidiu239 pe 2 iunie 2013 12:05
O cam dam in SF cu filmul asta, Vin Diesel sare de pe un pod pe altul, The Rock de pe o masina pe alta si aproape distruge o camera cu un tip. Wtf?
Paraiah pe 2 iunie 2013 14:09
Nu te uita daca nu iti place. E divertisment nu fizica. Daca vrei divertisment cu fizica e Gigi la TV.
MariaVilla pe 30 iunie 2013 23:56
Iubesc filmele Fast and Furious si sunt dispusa sa le revad oricand ! Imi pare cel mai rau insa ca Fast and Furious 6 nu l-am vazut inca la cinema . Dar cu siguranta am sa imi fac timp sa ma duc chiar daca l-am vazut pe net !
alex_il_fenomeno pe 4 iulie 2013 11:11
Am observat acest lucru din plin...S-au meritat sumele investite.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells