Finding Neverland: timpul ne aleargă pe toți

de Cinemagia în 4 Mar 2022
„În căutarea tărâmului de nicăieri”, cu Johhny Depp și Kate Winslet, poate fi văzut la TV1000

Johnny Depp în rolul lui James M. Barrie, celebrul dramaturg care, inspirat de prietenia lui cu o văduvă (Kate Winslet) și cu cei patru copii ai ei, l-a creat pe Peter Pan, copilul zburător care nu crește niciodată. Filmul lui Marc Forster a primit un Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră și a avut alte șase nominalizări, inclusiv pentru cel mai bun film.

La începutul secolului trecut, scriitorul și dramaturgul scoțian James Barrie s-a bucurat de succesul pieselor sale jucate în Londra, însă începutul filmului îl surprinde într-un impas creativ. Ultima sa creație adoarme publicul și critica, lucru la care se aștepta încă înainte de a fi pusă în scenă. Directorul teatrului, Charles Frohman (Dustin Hoffman), pune presiune pe Barrie să scrie rapid o altă piesă ca să repare eșecul și să mențină teatrul în picioare.

În timpul unei plimbări prin parc în care încearcă să invoce inspirația muzelor, Barrie o întâlnește pe Sylvia Llewelyn Davies și pe cei patru băieți ai ei. Se împrietenește rapid cu ei, mai ales fiindcă devine partenerul însuflețit de joacă al micuților. Se joacă de-a indienii nativ americani, de-a pirații sau de-a teatrul. Fiindcă și el e un copil mai mare, capabil să le ofere un nemăsurat sprijin acestor copii care încă îl jelesc pe tatăl lor decedat recent. Și brusc. Cu cel mic și mai îndoliat dintre ei, Peter, Barrie dezvoltă o relație deosebită, încercând să-l provoace pe bărbatul din el să spargă platoșa în care s-a închis și să iasă încet-încet la suprafață.

Doar că pe măsură ce se apropie de Sylvia și de familia ei, dramaturgul se îndepărtează de soția lui, Mary (Radha Mitchell). Nici mama Sylviei, Emma du Maurier (Julie Christie), care ține în picioare familia cu o mână de fier, nu aprobă apropierea acestui bărbat căsătorit de fiica ei văduvită, amenințându-i orice viitoare partidă, precum și orice posibilă disciplină a copiiilor.

Însă muzele încep să îi cânte lui Barrie și să îi nască o piesă inspirată din viața alături de familia Davies. Una atipică pentru Londra victoriană și pentru aristocrația ei, care nu se așteaptă să vadă un spectacol cu un actor îmbrăcat într-un câine, copii zburători, zâne, pirați, indieni, și un băiețel care zboară în tărâmul de nicăieri cu ajutorul prafului de zână. Directorul teatrului riscă tot oferindu-i lui Barrie resursele pentru această piesă costisitoare și cu o îndoielnică priză la public. Iar soarta copiiilor e iarăși amenințată când Sylvia devine victima în negare a unei boli misterioase.  

Ca și în piesa lui Allan Knee, „The Man Who Was Peter Pan”, care a stat la baza scenariului, filmul ficționalizează aceste întâmplări din viața lui Barrie, însă surprinde esențialul. E drept că inspirația lui Barrie vine și din apetitul său de necuprins pentru orice fel de jocuri, de la lecturile din copilărie care l-au marcat, precum poveștile de aventuri ale lui Robert Louis Stevenson cu pirați, indieni sau copii răpiți și până la pasiunile de mai târziu, precum propriul club de crichet. Și cine altcineva să întrupeze esența acestui spirit ludic în afară de Johnny Depp?

Iar în regia versatilului Marc Forster (Quantum of Solace, Stay, Stranger Than Fiction), filmul devine o aventură emoționantă pentru toate vârstele și o evadare perfectă din cotidian în tărâmul de nicăieri. Sau, dacă e să traducem literalmente din engleză, în tărâmul de „nicicând”. Așa cum îi mărturisește un bătrân lui Barrie în urma premierei de la spectacolul său cu Peter Pan, „timpul ne aleargă pe toți”. 

„Finding Neverland / În căutarea Tărâmului de Nicăieri” (2004) poate fi văzut la duminică, 6 martie, ora 20:00, la TV1000

www.tv1000.com.ro

Exploreaza subiecte similare:

Marc Forster, Finding Neverland, Johnny Depp, Kate Winslet, Dustin Hoffman, Julie Christie, Radha Mitchell, Quantum of Solace, Stay, Stranger Than Fiction, tv1000, Viasat World

Alte știri din cinema

Fenomenul Yellowstone: blestemul pământului

Câteva vorbe despre acest Dallas modern, ajuns la o audienţă globală de 100 de milioane de spectatori

Tracker/Urmăritorul: supradoză de Americana

Câteva explicaţii ale popularităţii globale a serialului cu Justin Hartley

Reacţii la The Acolyte, serialul al cărui rating este dezactivat pe Imdb

Serialul Star Wars este disponibil de azi pe Disney+, şi în România

Anna Próchniak: „Am simțit o responsabilitate uriașă și am știut toți că aceasta este o poveste atât de importantă de spus lumii”

O nouă producție originală SkyShowtime, The Tattooist of Auschwitz, se lansează în România! Toate cele șase episoade vor fi disponibile pe platforma de streaming începând cu data de 7 iunie. Mini-seria este regizată de Tali Shalom-Ezer, iar din distribuție fac parte Jonah Hauer-King, Anna Próchniak, Harvey Keitel și Melanie Lynskey.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells