Filmele lunii septembrie 2016

de Ştefan Dobroiu în 1 Sep 2016
16 premiere pe ecrane. Începe ofensiva filmelor româneşti

Toamna nu-şi cere răspicat drepturile cinematograce în septembrie: doar 16 premiere în cinci weekend-uri. Dar oferta este o combinaţie fericită de acţiune, comedie şi filme pentru întreaga familiei şi plusează cu trei titluri româneşti care s-ar putea regăsi printre cele mai lăudate sau populare premiere ale anului. Iată mai jos recomandările noastre.

2 septembrie
The BFG/Marele Uriaş Prietenos
Mulţi l-au redescoperit pe Mark Rylance datorită thrillerului cu spioni Bridge of Spies, tot în regia lui Steven Spielberg. Acum fanii au şansa de a-l vedea pe apreciatul actor într-un rol foarte diferit, cel al unui uriaş prietenos care o răpeşte pe orfana Sophie dintr-un orfelinat londonez şi o duce în lumea uriaşilor. Un paria printre semenii săi, pentru care carnea de om este o delicatesă, uriaşul prietenos va avea o extraordinară influenţă în viitorul lui Sophie, dovedind o dată pentru întotdeauna că între două fiinţe foarte diferite se poate clădi o prietenie durabilă.

Din 2 septembrie mai vedem Collide/Coliziunea, un thriller despre un tânăr (Nicholas Hoult) care descoperă că iubita lui este bolnavă şi, pentru a obţine banii necesari să o salveze, se întoarce la trecutul său violent pregătind o lovitură de proporţii.

9 septembrie
Sieranevada
De la titlul ales tocmai pentru ca lumea să se certe din cauza grafiei "greşite" la faptul că Sieranevada este alegerea României pentru premiile Oscar, filmul lui Cristi Puiu aproape că nu mai are nevoie de prezentare. Lansat în competiţia festivalului de la Cannes şi ignorat la anunţarea palmaresului (ceea ce i-a uimit pe amatorii avalanşelor de cronici pozitive), Sieranevada a fost lăudat pentru universalitatea sa şi pentru modul cum explorează resorturile uneori amuzante, alteori amare din sânul unei familii: în centrul atenţiei este Larry (Mimi Brănescu), un neurochirurg ajuns la parastasul de 40 de zile al tatălui său, eveniment ce reuneşte rude şi rubedenii în apartamentul înghesuit al celui decedat. Prilej pentru discuţii în contradictoriu, dar şi pentru descoperirea unor secrete din trecut...

Cel de-al doilea weekend al lunii ni-l mai arată pe Tom Hanks în Sully: Miracolul de pe râul Hudson, povestea unui pilot care a reuşit o uimitoare aterizare forţată pe râul din New York, expunându-se ulterior unei investigaţii ce a ţinut prima pagină a ziarelor. Mai vedem I.T., o reinterpretare serioasă şi adaptată fragilităţii vieţii private din prezent a comediei Tipu' de la cablu, dar şi filmul despre box Hands of Stone/Pumni de piatră şi animaţia Ratchet and Clank/Ratchet şi Clank. Cavalerii galaxiei.

16 septembrie
Renée Zellweger a intrat recent în atenţia presei datorită operaţiilor estetice care au făcut-o aproape de nerecunoscut, dar acum ne poate amuza cu noile aventuri ale lui Bridget Jones. Campioană la înfruntarea celor mai incomode situaţii, Bridget are parte de o nouă provocare: la cinci ani de la despărţirea de Mark (Colin Firth), eroina îşi găseşte un nou iubit, dar face sex şi cu fostul atunci când îl întâlneşte la un botez. Rezultatul? O sarcină nu foarte dorită, cu o enigmă parentală ce va crea un triunghi amoros plin de potenţial pentru amuzamentul publicului.  

Românii arată şi ei cum pot face comedie în #Selfie 69, continuarea unuia dintre cele mai mari succese de casă locale din ultimii ani, în care eroinele se aruncă într-un matur pariu, acela de a se mărita în doar trei zile. Thrillerul Nerve: Adevăr sau provocare explorează riscurile prezenţei online într-o competiţie a popularităţii.

23 septembrie
Câini
Penultimul weekend al lunii merge pe mâna lui Câini, filmul românesc premiat la Cannes care le-ar putea readuce multor cinefili din ţară, detractori ai minimalismului, încrederea în cinema-ul local. Bogdan Mirică spune o poveste violentă de la graniţa cu Ucraina, unde întinderile pustii de pământ necultivat sunt teritoriul traficanţilor şi al contrabandiştilor. Un tânăr (Dragoş Bucur) venit la Bucureşti află cu surprindere că bunicul său decedat nu doar că era proprietarul unui teren extrem de vast, ci şi şeful gangsterilor. Prins între aghiotanţii acestuia, care se luptă să păstreze afacerea, şi propriile planuri de viitor, eroul va trebui curând să facă o alegere.

Tot pe 23 septembrie vedem remake-ul The Magnificent Seven/Cei Şapte Magnifici, care reuneşte pe ecran o distribuţie de excepţie, dar şi animaţia pentru întreaga familie Storks/Berzele, despre o companie de berze care nu mai transportă cutii, ci colete. Mai vedem Birkebeinerne/The Last King, o producţie de epocă norvegiană care îi dă şansa să strălucească lui Kristofer Hivju, actorul transformat într-o celebritate globală datorită rolului lui Tormund Giantsbane din Urzeala tronurilor.

30 septembrie
Miss Peregrine's Home for Peculiars/Copiii domnişoarei Peregrine: Între două lumi
Tim Burton, specialistul numărul una al Hollywood-ului în crearea unor universuri fantastice, a transformat Alice în Ţara Minunilor într-un film cu încasări de peste un miliard de dolari, iar acum îşi încearcă puterile cu o nouă ecranizare. Copiii domnişoarei Peregrine (Eva Green) sunt fiinţe cu puteri, aptitudini sau caracteristici fizice ce i-ar expune pericolelor dacă ar trăi în văzul lumii. În "casa" domnişoarei Peregrine ei se simt în siguranţă, iar viaţa lor acolo îl fascinează pe adolescentul Jake (Asa Butterfield), căruia i se cere să îi protejeze pe copii. Dar forţe întunecate sunt gata să atace luminosul adăpost administrat de domnişoara Peregrine, iar Jake şi noii lui prieteni vor fi nevoiţi să lupte din răsputeri pentru a supravieţui.

Pe 30 septembrie mai vedem Deepwater Horizon: Eroi în largul mării, un disaster movie biografic cu Mark Wahlberg în rolul principal. Filmul descrie explozia sondei maritime Deepwater Horizon, eveniment petrecut în aprilie 2010 şi care a dus la moartea a 11 persoane şi a provocat cea mai gravă deversare de ţiţei din istoria Statelor Unite.

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Phantom_sub pe 2 septembrie 2016 12:22
Am de gând să mă duc la Miss Peregrine şi Cei şapte magnifici.
xerses pe 3 septembrie 2016 09:07
Sunt ceva filme care chiar merita a fi vazute.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells