De ce Black Panther a fost nominalizat la Oscar 2019

de Gloria Sauciuc în 27 Ian 2019
Gala Oscar va avea loc anul acesta pe 24 februarie

Nominalizările la Oscar 2019 au fost anunțate pe 22 ianuarie iar în cursa pentru „Cel mai bun film” a intrat un blockbuster cu supereroi - este vorba despre Black Panther. Pentru cei cărora nominalizarea pare greu de digerat, văzând în film o poveste prea dedicată publicului de culoare, presa de specialitate a explicat de ce producția își merită locul printre cele mai bune pelicule ale anului.

Contrar aparențelor, Black Panther a rezonat bine cu toate categoriile de public și a dovedit că poate aduce bani frumoși. Black Panther este, deocamdată, singurul din top 10 încasări în care distribuția de culoare predomină.

Publicația Cinemablend atrage atenția că succesul la public al lui Black Panther a format și va întări un trend la Hollywood adresat minorităților și eroilor non-europeni, trend pe care Academia Americană de Film nu îl poate ignora, ci - mai mult și în mod lăudabil - l-a răsplătit cu o nminalizare la cele mai importante premii din industria cinematografică.

Chiar dacă vine în contextul în care America a avut deja un președinte de culoare, Black Panther nu este depășit prin readucerea în discuție a personajelor de culoare.

Așadar, Black Panther readuce în atenție o zonă culturală, prin acest supererou de culoare costumat în felină. După generații întregi în care supereroul era un Batman sau un Superman, există un Black Panther în care se pot regăsi și copiii de culoare de pretutindeni. Și chiar dacă asta nu contează pentru toată lumea, pentru unii copii e important să existe un model la care să se raporteze dar care să le semene.

În categoria „Cel mai bun film de animație” a fost nominaizat la  Oscar filmul Spider-Man: Into the Spider-Verse, în care - de asemenea - protagonist este un liceean de culoare. Filmul s-a distins prin scenariul foarte bun și tehnica folosită de echipa de animatori.

Exploreaza subiecte similare:

oscar 2019, Black Panther

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
boghiu_andrei pe 27 ianuarie 2019 14:30
Oscarurile sunt de rahat in ultimii 3 ani..Poate scapam de faza asta cu actorii de culoare ..Sper sa se revina la normal. Black Panther nu merita nici macar o nominalizare.. Nu merita. E un film decent. Cu un CGI slabut..poveste decenta, actiune decenta..Nimic important. Sper sa plece acasa cu 0 premii Oscar, Le merita cu desavarsire pe toate 0 :)
Phantom_sub pe 27 ianuarie 2019 14:42
Ca să fie băgaţi în seamă negri, de aia. Filmul e bun, dar de ce n-a fost nominalizat la categoria asta Logan sau The Dark Knight? Sau Watchmen?
VIBERS pe 27 ianuarie 2019 17:20
Corect si ca idee, Avengers mi s-a parut mult mai bun decat Black Panther, si nu a fost nominalizat decat la o singura categorie.E chestia asta de care nu o sa mai scapam vreodata, rasismul.
cavallioty pe 27 ianuarie 2019 19:00
#blacklivematter,de aia
ca sa nu mai zica lumea ca sunt rasisti,au fost filme cu supereroi mult mai bune ca Black Panter si totusi nu au fost nominalizate.Motivatia asta prezentat e vrajeala pe paine

unkn0wn pe 27 ianuarie 2019 19:38
O rusine aceasta nominalizare facuta de leftarzi.
petremihai1982 pe 27 ianuarie 2019 19:58
OK, și ce treabă are calitatea unui film cu readucerea în discuție a personajelor de culoare?
Înseamnă automat că dacă se adresează unei anume comunități filmul este și unul de calitate? Ce justificări retarde aduc americanii pentru această nominalizare. Puteau să spună direct că l-au nominalizat să liniștească comunitatea afro-americană pentru că filmul în sine nu merita nici pe departe această nominalizare. Vreți dovada irefutabilă că filmul a primit nominalizare nemeritat?
Este SINGURUL film din cele nominalizate la cel mai bun film care NU ARE NICIO altă nominalizare importantă. Nu are nominalizări la cel mai bun actor principal / secundar, cea mai bună actriță principală/secundară, cea mai bună regie, cel mai bun scenariu, cea mai bună cinematografie. Deci Academie ne spune că filmul nu excelează în nimic, dar merită nominalizare la Cel mai bun film. Da, cum să nu, credem că de foarte bun ce este filmul a primit nominalizare. Ăștia chiar cred că suntem toți idioți să punem botul la vrăjelile lor?

rob1cul pe 28 ianuarie 2019 01:05
Oscarurile nu mai sunt ce au fost odata. Acum sunt doar un show politic, in care elita Hollywood-ului isi exprima stupoarea fata de cine conduce Amerikul, iar totul de la filme pana la persoanele invitate, trebuie sa fie atent selectionate incat sa fie in concordata cu corectitudinea politica. Dupa un an in care au muncit din greu sa faca filme, actorii refuleaza de prostie la Oscar-uri. Black Panther a fost nominalizat la Oscar pentru ca studioul a facut lobby ca sa fie inclus. Puterea studioului, asta e cel mai important atuu pentru un film sa fie inclus la Oscar. Mai tineti minte cand au vrut sa introduca pentru acum, un nou premiu "cel mai popular film" ? Acesta era primul pe lista si era dat ca sigur castigator daca ar fi fost inclus acel premiu. Dar cand toata lumea a fost impotriva, capul MCU a facut lobby ca Black Panther sa fie inclus la Oscar-uri. Si a reusit. Totul pentru BlackLivesMatter... Ei tot trag in sus cu MeToo si BlackLivesMatter, dar o fac doar in America. De ce nu se duc in Africa sa faca acolo Lobby pentru BlackLivesMatter sau in Arabia Saudita, Irak, Syria sa lupte pentru drepturile femeilor si impotriva violurilor? Ei au gura mare din mica lor bula de la Hollywood, spunand lumii cum ar trebui sa traim si ce sa facem.Un singur mesaj din partea mediei si a Hollywood-ului: agenda elitei mondiale trebuie fortata in capetele populatiei.

Cat despre acest film: Nu a fost nimic de capul lui, inafara de faptul ca a fost facut special pentru negrii, care dupa atatia ani inca isi cer din ce in ce mai multe drepturi pentru anii in care au fost sclavi pe plantatie. A fost un film de actiune ok, nu WOW, iar in comparitie cu alte filme cu supereroi, sunt altele MULT mai bune, The Dark Knight, Logan si chiar Avengers Infinity War. Dar studio-ul l-a selectat pe acesta, avand in spate mesajul politic, blacklivesmatte pe el bazandu-se ca vor lua Oscar-ul. Sa vedeti cat de mult se v-a schimba MCU, dupa filmul Captain Marvel, in care au pus accent pe faptul ca Brie Larson e femeie, si nu pe poveste. Feministele si feministii sunt incantati de acest film, abia il asteapta, pacat ca Brie Larson nu poate macar sa zambeasca, avand doar o singura fata in trailer, o fata plictisita de moarte (nu inteleg de ce dar in alte filme mi-a placut femeia), plus ca a avut nevoie de dublura pentru fund, ca e plata. Este clar ca selectia pentru rol nu a fost facuta pe baza talentului actoricesc, ci pe baza ideologiei feministe, iar Brie Larson este nivelul 1000+ la feminism (feminazism, pentru ca feminismul din ziua de azi nu mai are aceeasi ideea ca adevaratul feminism). La fel ca si benzile desenate care sunt pline de rahaturi SJW, asa va deveni si universul cinematografic.

danny987 pe 28 ianuarie 2019 12:00
Foarte bine spus:)
spartacus pe 28 ianuarie 2019 11:16
Asa cum deja a mai spus cineva mai sus, si eu consider ca ”Avengers” a fost net superior la orice capitol lui ”Black Panther”. Dar ”politica de culoare” este pe val in State, deci....

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells