Cum s-a votat la Oscar. Procedura prin care se stabilește Cel mai bun film

de Gloria Sauciuc în 13 Mar 2023
Votul se face integral online, dar dacă la toate categoriile câștigă nominalizatul cu cele mai multe voturi, pentru categoria principală, „Cel mai bun film”, procedura diferă

În dimineața zilei de luni, 13 martie, am aflat câștigătorii ediției cu numărul 95 a Premiilor Oscar. 366 de filme s-au aflat în lupta finală pentru atenția Academiei Americane de Film.

Votul se face integral online, dar dacă la toate categoriile câștigă nominalizatul cu cele mai multe voturi, pentru categoria principală, „Cel mai bun film”, fiecare membru al Academiei a fost invitat să menționeze până la cinci filme în ordinea preferințelor.

Atunci când se vota tradițional, pe hârtie, existau povești de groază în care unii votanți scriau de cinci ori același film, însă zilele acelea s-au dus odată cu instalarea votului electronic, scrie Variety. Totuși, menționarea celor cinci filme este un lucru important care ține de matematica Academiei de Film. Practic orice rând contează, așa că lăsarea de spații albe nu poate fi decât un prejudiciu adus nominalizaților.

Votul pentru categoria „Cel mai bun film” folosește sistemul preferențial: votanții organizează filmele din listă după preferință; dacă un singur film primește peste 50% dintre voturile inițiale în prima rundă, acesta este câștigătorul. Dar, dacă niciun film nu trece de acest prag, atunci cele având cele mai puține voturi inițiale sunt eliminate - iar cei care au plasat filmul pe prima poziție vor avea voturile transferate către a doua opțiune. Și lucrurile vor continua așa până când un anumit film câștigă majoritatea, explică Variety.

Anul acesta, Everything Everywhere All at Once, ce strânsese cele mai multe nominalizări pe 24 ianuarie - anume 11 - este marele câștigător al galei Oscar, cu șapte trofee. Everything Everywhere All at Once a luat trofee în categoriile „Cel mai bun film”, „Cea mai bună actriță în rol principal” - ceea ce face istorie, Michelle Yeoh fiind prima asiatică laureată cu premiul categoriei, „Cea mai bună regie” - Daniel Kwan și Daniel Scheinert, Cea mai bună actriță secundară - Jamie Lee Curtis, Cel mai bun actor secundar - Ke Huy Quan, Montaj și Scenariu original.

Exploreaza subiecte similare:

Everything Everywhere All at Once

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells