Cum afectează coronavirusul industria de film de la Hollywood

de Gloria Sauciuc în 20 Feb 2020
No Time To Die, Mulan, Top Gun: Maverick - primele filme care se lovesc de criza medicală din China

No Time to Die, cel de-al 25-lea film din seria cu Agentul 007 și filmul cu ultima apariție a lui Daniel Craig în rol, se preconiza că va deveni producția Bond cu cele mai mari încasări din istoria francizei. Dar predicțiile de box office nu au luat în calcul epidemia de coronavirus.

Weekendul trecut, s-a anunțat că premiera chineză a No Time To Die a fost anulată din cauza crizei medicale. China este țara cea mai populată din lume, cu o populație de peste 1.350.000.000 de locuitori. Industria de film chineză a crescut substanțial în ultimul deceniu. Țara a reușit să reprezinte a doua cea mai importantă piața de film pentru box office din lume și se aștepta ca anul acesta să depășească SUA. Așadar, o premieră pe piața chineză a unui film ridica substanțial încasările acelei producții, scrie publicația new- yorkeză Mic. De exemplu, Avengers: Endgame, filmul cu cele mai mari încasări globale al tuturor timpurilor, a avut câștiguri de 614,32 milioane de dolari numai din China (în America veniturile filmului au fost de 858,37 milioane de dolari). În urmă cu cinci ani, filmul Spectre obținea din China 10% din încasările totale.

Coronavirusul face ca industria de film din China să fie blocată. Aproape toate cele 70.000 de cinematografe din țară au fost închise înainte de Noul An Chinezesc (25 ianuarie). În mod tradițional, ultimul weekend din ianuarie este cea mai prolifică perioadă pentru film din China. Anul trecut, încasările din filme s-au ridicat la 507 milioane de dolari, în preajma Noului An Chinezesc. Anul acesta, în aceeași perioadă, încasările au fost de 2 milioane de dolari, scrie The Hollywood Reporter. Experții estimează că industria de film chineză a pierdut deja între 1 și 2 miliarde dolari de la începutul anului.

No Time To Die nu e singurul blockbuster de la Hollywood care va suporta impactul crizei medicale chineze. Sonic the Hedgehog urma să se lanseze pe 26 februarie în China, scrie mic.com. Forbes notează că producătorii filmului au estimat venituri de 355 de milioane de dolari global, iar dacă ar fi avut premiera în China experții prevedeau că Sonic the Hedgehog ar fi ajuns adaptarea de joc video cu cele mai mari încasări din 2016 încoace, de la premiera lui Warcraft.

Și soarta filmului Mulan va fi afectată de coronavirus, scrie presa internațională. Disney se aștepta ca Mulan să fie unul dintre hiturile globale ale anului 2020. Forbes estima, înainte de criza chineză, că dacă Mulan (bazat pe o baladă chineză) s-ar fi „descurcat” binișor în China, ar fi putut ajunge la succesul de 154 de milioane de dolari al animației Kung Fu Panda 3, iar dacă s-ar fi „descurcat” peste așteptări, ar fi putut ajunge la încasări de 392 de milioane de dolari la box office-ul chinez, asemenea producțiilor Furious 7 și Fate of the Furious.

Top Gun: Maverick de asemenea a investit în piața de film chineză. Sau, mai bine zis, susținătorii chinezi ai filmului au investit atât de mult în Top Gun încât realizatorii au decis să scoată steagurile Japoniei și Taiwanului de pe spatele jachetei de piele a lui Maverick. Dacă criza medicală nu se finalizează până în luna iunie, acest hit al Paramount va fi afectat din punctul de vedere al încasărilor.

Publicul chinez este în acest moment blocat în case, pe o perioadă nedefinită. Riscul nelansării filmelor la cinema este că aceste producții vor fi piratate, a spus un distribuitor chinez, Jiang Wushengm de la United Entertainment Partners, publicației Variety, „iar recuperarea pierderilor pentru distribuiori și rețelele de cinematografe va deveni extrem de dificilă”...

Exploreaza subiecte similare:

No Time to Die, Daniel Craig, Avengers: Endgame, Warcraft, Sonic the Hedgehog, Mulan, Kung Fu Panda 3, Furious Seven, Top Gun: Maverick

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
blackmore pe 22 februarie 2020 01:47
Bun si coronavirusul la ceva.Oricum nu are cum sa fie mai nociv decat filmele produse la Hollywod

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells