Griselda Blanco a fost o forță ce nu putea fi ignorată. Responsabilă pentru peste 200 de crime în timp ce făcea trafic de droguri din Columbia în Miami, dar și New York și California, Griselda a insuflat teamă marilor figuri ale criminalității prin violență nemiloasă, în anii 1970-1980 și tot ea l-a introdus pe Pablo Escobar în afacerea cu droguri din Statele Unite. A inspirat personajul lui Al Pacino, "Tony Montana", din Scarface, mulți comparându-i atitudinea de șefă a cartelului drogurilor din Medellin cu cea a lui Vito Corleone din celebrul film Nașul.
Din 25 ianuarie, miniseria Griselda, cu Sofía Vergara în rol titular, se poate urmări pe platforma de streaming Netflix. Cinemagia trece în revistă, în parteneriat cu Netflix, cinci lucruri pentru care miniseria este de neratat:
1. „Diferit de orice alt serial cu gangsteri de până acum”
Miniseria Griselda este inspirată din viața ambițioasei Griselda Blanco din Columbia, care a creat unul dintre cele mai profitabile carteluri din istorie. În anii 1970 – 1980, în Miami, Blanco deținea o combinație letală de cruzime nebănuită și șarm, care au ajutat-o să penduleze cu grație între afaceri și familie și să devină cunoscută drept „Nașa".
„Am axat scenariul pe personaje într-o mai mare măsură, acesta fiind unul dintre aspectele care mă interesau cel mai mult. Am avut în vedere un serial mai degrabă psihologic, în care Griselda să se lupte permanent cu propriii ei demoni și să fie nevoită să ia decizii complicate din punct de vedere moral, adică un serial axat pe personaje, în care acțiunea se derulează într-un oraș dominat de traficul și consumul de cocaină, așa cum era Miami în anii '80”, a declarat Andrés Baiz, care a semnat regia tuturor celor șase episoade și care, anterior, a regizat serialul Narcos.
2. Provine de la creatorii Narcos, dar - în mod programatic - nu seamănă cu Narcos
Miniseria Griselda este creată de Eric Newman, căruia i s-a alăturat regizorul de origine columbiană Andrés Baiz. „Mi-am dorit ca acest serial să aibă un stil propriu. Nu am vrut să semene cu Narcos. Am vrut să fie diferit de orice alt serial cu gangsteri de până acum, pentru că are în centru o femeie care este nevoită să facă alegeri dificile. Mi-am dorit un serial psihologic și intim, dar cu o doză de absurd izvorâtă din contextul plin de extravaganță. Am muncit mult pentru ca acest serial să fie diferit și îndrăzneț. Cred că este un serial în care măiestria se îmbină cu integritatea”, a mai spus Baiz. În această poveste, Griselda Blanco (Vergara) a fost vreme de zece ani creierul operațiunii de trafic de droguri din Medellín și New York a soțului ei, Alberto. După ce fuge în Florida împreună cu cei trei fii ai ei, Griselda se folosește de tot ceea ce a învățat pentru a construi o nouă viață pentru familia ei, totul cu o sălbăticie care nu întotdeauna îi este de ajutor.
3. Două personaje feminine puternice în centrul poveștii cu gangsteri
Griselda, o femeie dură într-o lume interlopă dominată de bărbați, este unul dintre polii poveștii. A încercat să se descurce ca mamă, antreprenoare, femeie de afaceri și infractoare, totul în mijlocul sălbaticului Miami al anilor '80. Dar, în poveste mai este şi June Hawkins (Juliana Aidén Martinez) - o analistă din cadrul poliției din Miami, care este adesea marginalizată de propria ei echipă compusă în totalitate din bărbați. Mamă singură și una dintre puținele persoane din poliție care vorbesc spaniola, June se chinuie să-și convingă colegii că o femeie poate fi un lider priceput pentru un periculos cartel al drogurilor.
„Ceilalți detectivi se amuză pe seama instinctelor ei și pe seama analizelor și conexiunilor pe care aceasta le face, la fel cum Griselda este subminată de bărbații din viața ei. Atât Griselda, cât și June sunt mame singure. Prin urmare, Griselda și June sunt două fețe ale aceleiași monede. Este vorba despre o paralelă foarte importantă, care susține tema serialului”, a declarat Andrés Baizi.
4. Sofía Vergara s-a reinventat ca artist
„Acest rol a fost o mare provocare pentru ea, pentru că - odată cu el - Sofía s-a reinventat ca artist. A creat ceva unic în raport cu filmografia ei și și-a asumat tot timpul riscul de a ieși din zona de confort. Și-a depășit limitele și ceea ce veți vedea pe ecran reprezintă o nouă fațetă a carierei ei”, a declarat Andrés Baiz, care a semnat regia tuturor celor șase episoade.
„Crearea înfățișării perfecte a fost esențială, pentru că eu însămi trebuia să mă fac nevăzută”, spune Sofía Vergara, care deține și funcția de producător executiv al miniseriei. „Am vrut ca nimeni să nu se gândească la mine sau la personajul Gloria Pritchett (din serialul Modern Family - n.red.), cel mai recent dintre cele pe care le-am interpretat. Mi-am dorit să intru în mintea Griseldei și să-i înțeleg cu adevărat mentalitatea și motivațiile”, a adăugat aceasta.
„Am decis împreună să ne îndreptăm către o înfățișare care să o facă pe Sofía să fie diferită de Sofía Vergara, dar fără să încercăm să copiem felul în care arăta adevărata Griselda Blanco. Toate detaliile care i-au oferit Sofíei încredere au fost extrem de importante, de la sprâncene și nas până la coafură. Ea și-a dorit să aibă sentimentul că este altcineva, dar fără ca elementele protetice sau machiajul să devină mai importante decât interpretarea. A fost nevoie ca totul să fie subtil. Transformarea s-a petrecut și datorită comportamentului, respectiv prin felul în care se mișcă, privește sau râde. Sofía nu a fumat niciodată, iar Griselda fumează tot timpul", a mai spus Andrés Baiz. „Îmi doresc ca publicul să fie uluit de interpretarea Sofíei Vergara”, a concluzionat cineastul.
5. O moștenire greu de adus pe micul ecran: cum să faci ca publicul să poată observa latura ei umană, fără să piardă din vedere lipsa ei de scrupule?
Griselda Blanco era cunoscută sub numele de „Văduva Neagră”, pentru că i-a asasinat pe toți cei trei soți ai ei, dar și „Nașa Cocainei”. A construit un adevărat imperiu, de milioane de dolari. Ea este cea care ar fi cunoscută pentru inventarea „catârilor” (mulas), persoane care transportau cocaina ascunsă în stomac. A fost considerată și inventatoarea asasinatului pe motocicletă, în care pistolari pe motociclete treceau în viteză pe lângă victimele lor, acoperindu-i de gloanțe. Miniseria, care va fi disponibilă din 25 ianuarie pe Netflix, va spune povestea ascensiunii și decăderii sale.
Legat de echilibrul fragil dintre a crea un personaj central cu care să putem empatiza pe alocuri, în pofida cruzimii sale, cineastul Andrés Baizi a spus: „Mie îmi plac antieroii, care sunt mult mai dinamici și mai adevărați decât personajele eroice. Practic, întreaga mea filmografie vizează explorarea unor personaje ambigue din punct de vedere moral, care sunt atât de captivante tocmai pentru că încerci să le descoperi latura umană. Aceste personaje devin apoi un fel de oglindă a noastră. Atunci când iei decizii greșite, o faci fie din lăcomie, fie de frică. Griselda sfârșește prin a folosi aceleași metode pe care bărbații le-au folosit împotriva ei și tocmai acest lucru o împinge pe o pantă descendentă. Unele femei sunt atât de puternic modelate de societatea împotriva căreia se revoltă, încât chiar și în încercarea lor de a lupta în direcția emancipării, repetă tocmai acele mecanisme de care și-ar dori să scape. Acesta este unul dintre motivele pentru care acest personaj este atât de fascinant”.