Actrița Tatiana Iekel s-a stins din viață, la 84 de ani

de Cinemagia în 14 Mai 2017
Tatiana Iekel a interpretat-o pe Evelina în filmul Sieranevada (2016), regizat de Cristi Puiu, rol pentru care a primit o nominalizare în acest an la Premiile Gopo la categoria Cea mai bună actriță în rol secundar

Tatiana Iekel, actriță a Teatrului Mic din București o viață întreagă, a plecat dintre noi lăsând în urmă amintirea unor roluri memorabile, deopotrivă în teatru și film, dar și imaginea unui om frumos și discret până în ultima zi a vieții sale, se vede într-un comunicat al Teatrului Mic remis Cinemagia.

Tatiana Iekel interpreta rolul doamnei Evelina în filmulSieranevada”, film ce a concurat pentru Palme dOr în 2016. Actrița compunea cu talent un personaj consistent ce făcea portretul unei generații încă nostalgice după comunism în filmul lui Cristi Puiu.

În 2013, Tatiana Iekel era distribuită în scurtmetrajul aclamat „Dispozitiv 0068 (Premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj - Radu Bărbulescu la TIFF). Un lunetist se instalează în apartamentul unei bătrâne pentru a asigura perimetrul pe parcursul summitului NATO. Acolo o descoperă pe proprietara (Tatiana Iekel ) apartamentului, o bătrână semi-paralizată, care nu vorbește niciodată. Deodată, bătrâna îi spune lunetistului ceva ce le va schimba amândurora viața.

Născută la Iași, pe 10 octombrie 1932, Tatiana Iekel este repartizată la Teatrul Mic imediat cum termină Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale. Aici a jucat fără întrerupere, cu mare dragoste și un talent inegalabil, până la vârsta pensionării.

„Să joc teatru a fost bucuria mea cea mai mare! Este ca o patimă fără sfârșit ... Teatrul Mic”, - mărturisea Tatiana Iekel în volumul Teatrul Mic. 50 de ani, București, 2013.

Zboară cocorii de Victor Rozov (1958), în regia lui Mihai Raicu, este primul spectacol în care a fost distribuită într-un rol principal (Veronica Bogdanova). Aici a jucat alături de nume precum Iurie Darie și Ion Gheorghiu. Are un succes de neuitat și participă în delegația Rusiei la Cannes, care promova filmul omonim, cu Tatiana Samoilova în rolul principal. Acolo, pe 3 mai 1958, se îndrăgostește de Florin Piersic, și el de ea, și sunt surprinsi de presă plimbându-se de mână, apar pe coperta revistei „Cinemonde” și - odata întorși în țară - se căsătoresc, în 1960, și devin părinții lui Florin Piersic Jr. (născut in 1968), actor, scenarist și regizor.

Pe scena Teatrului Mic și Foarte Mic însumează peste 70 de roluri, pline de substanță și apreciate foarte mult de publicul românesc. Ultimul personaj în chipul căruia a fost distribuită pe scena Teatrului Mic, Evelyn Thomas, a fost în spectacolul Cum gândește Amy, regizat de Cătălina Buzoianu (2005).

Dupa pensionare, intră într-un con de umbră, dar fiul ei o convinge să revină în lumina reflectoarelor și o distribuie în două din filmele sale: scurtmetrajul „Advertising” (2004), cu care el debuta ca regizor și scenarist, iar ea interpreta o pensionară ce nu o scoate la capăt cu facturile de întreținere și lungmetrajul „Fix alert” (2005), în care actrița interpretează o bătrână bolnavă de Alzheimer, căreia amintirile i se învălmășesc.

 

 

 

Exploreaza subiecte similare:

Sieranevada, Tatiana Iekel, Florin Piersic, Florin Piersic Jr., Dispozitiv 0068, Fix alert, advertising

Alte știri din cinema

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Trei kilometri până la capătul lumii în competiție la Cannes, o dramă sfâșietoare despre homofobie, corupție și minciuni

Premiera internațională a filmului românesc Trei kilometri până la capătul lumii a avut loc vineri după-amiază la Cannes într-o zi însorită cu cer senin atât pentru cinefili, cât și pentru cinematografia românească.

Furiosa: A Mad Max Saga, George Miller revine la Cannes cu un prequel spectaculos

La nouă ani după ce a prezentat Mad Max: Fury Road la Cannes, regizorul George Miller s-a întors miercuri pe Croazetă alături de Anya Taylor-Joy și Chris Hemsworth cu al cincilea episod din înflăcărata lui saga action adventure

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells