Actrița Tatiana Iekel s-a stins din viață, la 84 de ani

de Cinemagia în 14 Mai 2017
Tatiana Iekel a interpretat-o pe Evelina în filmul Sieranevada (2016), regizat de Cristi Puiu, rol pentru care a primit o nominalizare în acest an la Premiile Gopo la categoria Cea mai bună actriță în rol secundar

Tatiana Iekel, actriță a Teatrului Mic din București o viață întreagă, a plecat dintre noi lăsând în urmă amintirea unor roluri memorabile, deopotrivă în teatru și film, dar și imaginea unui om frumos și discret până în ultima zi a vieții sale, se vede într-un comunicat al Teatrului Mic remis Cinemagia.

Tatiana Iekel interpreta rolul doamnei Evelina în filmulSieranevada”, film ce a concurat pentru Palme dOr în 2016. Actrița compunea cu talent un personaj consistent ce făcea portretul unei generații încă nostalgice după comunism în filmul lui Cristi Puiu.

În 2013, Tatiana Iekel era distribuită în scurtmetrajul aclamat „Dispozitiv 0068 (Premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj - Radu Bărbulescu la TIFF). Un lunetist se instalează în apartamentul unei bătrâne pentru a asigura perimetrul pe parcursul summitului NATO. Acolo o descoperă pe proprietara (Tatiana Iekel ) apartamentului, o bătrână semi-paralizată, care nu vorbește niciodată. Deodată, bătrâna îi spune lunetistului ceva ce le va schimba amândurora viața.

Născută la Iași, pe 10 octombrie 1932, Tatiana Iekel este repartizată la Teatrul Mic imediat cum termină Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale. Aici a jucat fără întrerupere, cu mare dragoste și un talent inegalabil, până la vârsta pensionării.

„Să joc teatru a fost bucuria mea cea mai mare! Este ca o patimă fără sfârșit ... Teatrul Mic”, - mărturisea Tatiana Iekel în volumul Teatrul Mic. 50 de ani, București, 2013.

Zboară cocorii de Victor Rozov (1958), în regia lui Mihai Raicu, este primul spectacol în care a fost distribuită într-un rol principal (Veronica Bogdanova). Aici a jucat alături de nume precum Iurie Darie și Ion Gheorghiu. Are un succes de neuitat și participă în delegația Rusiei la Cannes, care promova filmul omonim, cu Tatiana Samoilova în rolul principal. Acolo, pe 3 mai 1958, se îndrăgostește de Florin Piersic, și el de ea, și sunt surprinsi de presă plimbându-se de mână, apar pe coperta revistei „Cinemonde” și - odata întorși în țară - se căsătoresc, în 1960, și devin părinții lui Florin Piersic Jr. (născut in 1968), actor, scenarist și regizor.

Pe scena Teatrului Mic și Foarte Mic însumează peste 70 de roluri, pline de substanță și apreciate foarte mult de publicul românesc. Ultimul personaj în chipul căruia a fost distribuită pe scena Teatrului Mic, Evelyn Thomas, a fost în spectacolul Cum gândește Amy, regizat de Cătălina Buzoianu (2005).

Dupa pensionare, intră într-un con de umbră, dar fiul ei o convinge să revină în lumina reflectoarelor și o distribuie în două din filmele sale: scurtmetrajul „Advertising” (2004), cu care el debuta ca regizor și scenarist, iar ea interpreta o pensionară ce nu o scoate la capăt cu facturile de întreținere și lungmetrajul „Fix alert” (2005), în care actrița interpretează o bătrână bolnavă de Alzheimer, căreia amintirile i se învălmășesc.

 

 

 

Exploreaza subiecte similare:

Sieranevada, Tatiana Iekel, Florin Piersic, Florin Piersic Jr., Dispozitiv 0068, Fix alert, advertising

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells