Articole The Watch

(2012)

Extra' pază-n cartier

Despre producție

Singurele lucruri mai periculoase decât amenințarea la adresa cetățenilor onești din suburbia Glenview sunt cei patru bărbați care s-au reunit pentru a-i salva. Faceți cunoștință cu Paza cartierului: Evan (Ben Stiller), bărbatul cu spirit civic, Bob (Vince Vaughn), familistul iubitor de distracții, Franklin (Jonah Hill), cel dur și imprevizibil, și Jamarcus (Richard Ayoade), proaspătul divorțat în căutarea iubirii.

Glenview, Ohio – Statele Unite – Planeta Pământ.

În această enclavă aparent liniștită și oază de siguranță, Evan Bob, Franklin și Jamarcus hotărăsc să-și unească forțele pentru a-și proteja comunitatea. Mai mult, se bucură de toate avantajele de „paznici” … beau bere, pierd vremea și își fac de cap, ca băieții.
Chiar și cu – sau poate din cauza – noile și elegantele jachete de „paznic”, ce au ca blazon niște aripi de foc și un cap de tigru (nu se știe de ce), la început, cei patru blajini nu primesc de la locuitorii respectul la care se așteptau. Un grup de copii îi bombardează cu ouă, iar polițiștii din zonă râd de ei: gașca Hardy…dar la genunchiul broaștei.

Dar când vehiculul cu care băieții patrulau lovește ceva ce lasă o urmă verde și cleioasă și un fel de tentacul, și găsesc un dispozitiv ciudat, în formă de minge de bowling, care emite o rază puternică – își dau seama că au descoperit ceva mult mai important decât un simplu hoț.

„Când au format această ‘bandă de prieteni’, băieții s-au gândit că vor avea de-a face cu situații ciudate prin cartier – pot evreu hoț sau vreun voyeurist – dar își dau brusc seama că au de-a face cu ceva extraordinar,” spune producătorul Shawn Levy, care a regizat filme precum „Night at the Museum” și „Real Steel.” „Iar paznicii nu sunt numai nepregătiți și necalificați, ci nici nu sunt echipați pentru a face față acestei probleme; însă, ei sunt cei care trebuie să o rezolve.”

În rolul celor patru membri ai „pazei”, Levy și regizorul Akiva Schaffer (o forță creatoare din spatele câtorva filme scurte renumite din seria „Saturday Night Live”) au fost distribuiți trei actori de comedie celebri și un tânăr talent. „I-am vrut pe cei mai buni,” spune Levy, „așa că i-am luat pe cei mai buni – trei titani …în același film! și apoi am aruncat ‘grenada’ cu ‘ce facem cu Richard Ayoade?’”

Evan, jucat de Ben Stiller, este manager principal la magazinul universal Costco, evoluând în ritm foarte lent de la vânzător în funcția pe care o deține acum. Evan este un angajat dedicat, dar inima lui e dedicată grupului de pază din Glenview, al cărui fondator și director este.

Cea mai nouă inițiativă a lui Evan se încadrează foarte bine în seria de evenimente civice pe care le desfășoară; a organizat Clubul de atletism din Glenview, Echipa de reciclare și chiar o masă spaniolă la casa de cultură. „Evan este foarte axat pe comunitate,” spune Stiller, „pentru că are foarte puțini prieteni, iar aceste cluburi îi dau șansa să întâlnească lume nouă.” Akiva Schaffer adaugă: „Evan este un bun samaritean, un perfecționist obsedat de control – dar în sensul bun.”

Personalitatea strictă a lui Evan este perfectă pentru organizarea cluburilor, însă nu dă roade, din punte de vedere social. Stiller declară că i s-a părut interesant să descopere ce e în mintea unui om a cărui viață constă în căutarea neobosită a ordinii. „Eu nu sunt foarte ordonat,” explică actorul, care în prezent joacă în filmul „The Secret Life of Walter Mitty”, pe care îl și regizează. „Nu a fost ușor să intru în mintea unui bărbat meticulos, stoic și organizat.”

În ceea ce privește cerințele fizice ale rolului, lui Stiller i-au plăcut scenele de luptă, în care paznicii se războiesc cu așa-zișii cuceritori dintr-o lume îndepărtată, mai puțin o scenă în care a trebuit să conductă un elevator cu furcă în timpul unei bătălii importante. „Camera a captat multă acțiune, dar conducerea elevatorului a creat unele dintre cele mai terifiante momente de pe platou – pentru echipă,” declară actorul.

Opusul lui Evan este Bob, interpretat de Vince Vaughn, care este ca id față de superego-ul lui Evan, ca yang față de yin, și, spune Schaffer, „un familist iubitor de distracție – la maximum.” Pentru Bob, grupul de pază este un Shangri-La al bărbaților – o evadare din responsabilitățile zilnice ale vieții de familie. Grupul de pază înseamnă distracție alături de noii săi prieteni, răsfoirea revistelor deocheate, glumele fără perdea și bere; și sintagme de genul, „O s-o facem lată, băieți.”

„Bob își dorește să petreacă vremea cu băieții, să bea, să discute ca între bărbați, și să se deconecteze,” spune Vaughn. Iar locul de desfășurare al tuturor acestor dezmățuri este garajul/vizuina lui Bob, cu barul său, cu scaunele de mesaj, cu televizorul mare și masa de biliard.
„Bob este un uriaș blând,” spune Levy, care în prezent regizează comedia „The Internship”, unde Vaughn joacă alături de Owen Wilson. „E gălăgios și gregar, și s-a alăturat grupului de pază atât pentru distracție, cât și pentru a-și îndeplini obligația de a asigura siguranța în cartier.”

Însă, responsabilitățile familiei apasă greu pe umerii lui Bob, care își iubește soția și fiica adolescentă, care începe să atragă atenția sexului opus, iar tatăl nu este deloc încântat. „Crește mai repede decât și-ar dori Bob, așa că încearcă să o țină sub cheie,” spune Vaughn.

Cel mai tânăr membru al echipei este Franklin (Jonah Hill), un bărbat de circa douăzeci de ani, cu aspect de militant și, observă Schaffer „cu o inocență ascunsă.” (Încă mai locuiește acasă la mama.) Franklin e foarte frustrat deoarece a fost respins de poliție și de toate organizațiile de păstrare a ordinii. (Eșecul de la fiecare examen de admitere l-a schimbat.) Așa că, pentru Franklin, Paza este singurul mod prin care poate, în mod legal, să se manifeste violent. „Franklin este dus,” spune Hill. „E foarte ciudat și foarte amuzant.”

După ce a fost nominalizat la Oscar® pentru rolul din „Moneyball”, și după ce a produs și jucat în filmul de succes „21 Jump Street,” Hill n-a dorit să se întoarcă la comedia fără perdea care l-a propulsat în lumea filmului (precum „Superbad” și „Pineapple Express”), însă „nu a putut să rateze șansa de a juca alături de Ben, Vince și Richard,” remarcă actorul. „Trebuia să o fac.” Și apoi, „dacă tot era să mai joc într-o comedie, a vrut să nu fie bazată pe realitate, și să joc un personaj care poate spune sau face orice. În plus, ori de câte ori pui o doză de pericol în mâinile oamenilor iresponsabili, știi că rezultatele vor fi nebunești.”

Al patrulea membru este Jamarcus, un bărbat proaspăt divorțat și mereu în căutarea dragostei, care primește cu brațele deschide relația de camaraderie din grupul de pază. „Jamarcus consideră că Paza este șansa lui de a ieși din carapace,” spune Ayoade, care este și un renumit realizator de filme, care a scris și regizat celebrul film britanic „Submarine.” Schaffer adaugă: „Vrea doar să iasă din casă și să întâlnească femei – și să se culce cu ele.”
La suprafață, Jamarcus e ca rățușca cea urâtă (și asta e destul în acest grup), dar se poate dovedi o armă secretă în lupta iminentă cu forțele care amenință cartierul. Levy spune că „energia idiosincratică” a lui Ayoade l-a făcut perfect pentru acest rol. „E foarte inventiv și foarte ciudat, în cel mai bun mod posibil. Nu știi niciodată la ce să te aștepți de la Richard.”
„Richard e persoana la care publicul nu se așteaptă, așa că îi poate da gata …cu glume,” conchide Schaffer.

Având în vedere personalitățile opuse ale membrilor săi, nu e de mirare că solidaritatea care se dezvoltă în rândul Paznicilor generează și efecte nedorite, multe dintre ele asupra soției lui Evan, Abby, întruchipată de Rosemarie DeWitt. „Evan și Abby au o căsnicie solidă,” remarcă Stiller, „dar există ceva care creează tensiuni: încearcă să aibă copii,” iar Evan trage chiulul. În timp ce lui Evan îi place viața în suburbie, Abby, spune DeWitt, „vrea să vadă lumea și să facă lucruri și să se arunce [să aibă copii].”
Din experiența sa alături de cei patru profesioniști în ale comediei, DeWitt, care a jucat în câteva roluri de dramă, observă că „a fost ca și cum te-ai antrena toată viața pentru maraton, și ești repartizat în echipa olimpică de înot!”

Actorii și realizatorii au vrut ca filmul THE WATCH să fie îndrăzneț și curajos. „Filmul nu are o bază familiară,” remarcă Levy, „așa că ne-a trebuit un regizor cu un simț proaspăt și care să nu meargă pe drumuri bătute.” Și a fost ales Akiva Schaffer, care este regizor, co-scenarist și editor pentru majoritatea filmelor scurte digitale din emisiunea „SNL”, printre care se numără „Dick in a Box,” „Lazy Sunday,” și „Natalie Portman Rap.” Ben Stiller declară: „Akiva are comedia în sânge. Este un editor genial și un adevărat vlăstar al erei digitale.” Levy adaugă: „Akiva ne-a ajutat să creăm repere ale culturii comediei digitale, și își dorește să depășească limitele.”

Și scenariul a necesitat depășirea limitelor. „Am avut un scenariu foarte bun de la [co-scenaristul] Jared Stern, dar nu am vrut să mergem pe calea bătută, ci am vrut să iasă ceva îndrăzneț și neașteptat,” spune Levy. Seth Rogen și partenerul său de scris, Evan Goldberg, care au colaborat la scenarii pentru „Superbad” și „Pineapple Express,” s-au alăturat proiectului, iar scenariul lor s-a încadrat în dinamica ciudată a grupului, ca și lupta personajelor cu musafirii nepoftiți.
„Alchimia scenariului și vocea unică a lui Schaffer s-au potrivit de minune,” spune Levy. „E real, nu numai folosirea limbii dar și sensibilitățile sale, care depășesc cu mult limitele bunului simț.”

În afara glumelor deocheate avem povestea celor patru bărbați care nu au devenit compleți decât când și-au unit forțele. Bob recunoaște în fața lui Evan: „Ai luat un grup de nenorociți și i-ai învățat mai mult decât să bea bere și să petreacă timpul ca între băieți. Ne-ai învățat ce înseamnă comunitatea și cât de importantă e.”

În esență, THE WATCH este o poveste pentru toți (atât timp cât universul îi include pe cei cu vârste de 17 ani sau mai mult, însoțiți de un părinte sau de un adult). „Este vorba despre patru tipi normali care seamănă cu fratele, tatăl sau soțul oricui,” conchide Levy. „Dintr-odată, își unesc forțele pentru a lupta împotriva a ceva ce nici nu știu ce e.”

Și când e vorba de prietenie, căsătorie, carieră, familie – sau protejarea lumii – e bine să avem grijă unul de celălalt.

Sinopsis
jinglebells