Articole The Five-Year Engagement

(2012)

Te mai măriți cu mine?

Locuri de filmare

Campusul studențesc principal al Universității din Michigan, de la Ann Arbor a adăpostit șase zile de filmare, unele scene filmîndu-se la Diag (un spațiu deschis imens în centrul campusului), la Haven Hall, Ross School of Business și Rackham Hall.

Scenografa Julie Berghoff spune: “Universitatea din Michigan este minunată. Am fost norocoși să avem un asemenea decor. Laboratorul de psihologie a fost cel pe care l-am modificat cel mai mult, i-am adăugat personalitate. Am mai filmat în cădirea Frank Lloyd Wright Palmer, din Ann Arbor, care se potrivea perfect personajului Winton. În acea casă nu exista nici măcar un singur unghi drept. A fost o experiență plăcută să creez un dormitor în altă casă de pe la mijlocul secolului trecut, unde locuiește un arhitect foarte faimos, în vîrstă de de 90 de ani, care m-a ajutat cu idei de amenajare.”

Pentru noul loc de muncă al lui Tom s-a filmat la Zingerman’s Deli, un loc emblematic din Ann Harbor, despre care Rothman spune că este „un Carnegie al restaurantelor de delicatese din Vestul Americii”. Acolo, Segel și Posehn au petrecut multe ore alături de brutari adevărați învățînd să facă cocă pentru scenele în care coceau chifle.

Pentru că nu era suficient spațiu pentru mișcările de cameră, echipa a folosit restaurantul pentru exterioare, iar pentru interioare, Berghoff a construit o replică în platou: “Mi-a părut extraordinar de rău că am fost nevoiți să reproducem ceva ce arăta atît de perfect, dar decoratoarea mea, SOPHIE NEUDORFOR, a făcut o treabă minunată. I-am explicat cum arăta locul, iar ea l-a reprodus impecabil. ”
Scenele de vînătoare au fost prilej de rîsete zdravene pentru echipă, cu toate că vremea nu a fost prea prietenoasă. Ploua tot timpul, așa că realizatorii au inclus, pînă la urmă, și ploaia în scenariu.

Schimbările de anotimpuri l-au ajutat pe Stoller să-și spună povestea, căci avea nevoie de o varietate de peisaje pentru a arăta trecerea celor cinci ani. Cu o lună înainte de începerea filmărilor, Stoller și o echipă restrînsă au plecat în martie în Michigan, pentru a profita de condițiile meteo. Cînd au ajuns acolo, zăpada se așternuse într-un strat serios, așa că au putut filma planuri largi în campus, ca și exteriorul casei lui Tom și Violet, și o scenă în pădure. Segel avea pauză de o săptămînă de la filmările la serialul How I Met Your Mother , așa că a venit și el la Michigan pentru scena din pădure.

Pe parcursul celor nouă săptămîni de filmare în Michigan, Ann Arbor a servit drept cartier general pentru echipă, dar filmări s-au mai făcut și la Detroit, timp de nouă zile, ca și în micile comunități din Ypsilanti, Saline, Northville, Onsted și Brighton.
Echipa de 12 oameni specialiști în efecte speciale, condusă de JOHN GRAY, a avut ceva de lucru, căci a trebuit să dea la o parte zăpada, să producă explozii, ploaie, fum, sînge și orice altceva a fost nevoie pentru a desăvîrși magia pe care o cerea povestea.

Echipa de producție a mai petrecut încă două săptămîni în California, pentru a filma locuri simbolice din San Francisco, precum și pentru filmări la idilica fermă Beltane, din Sonoma County. Berghoff rezumă astfel experiența avută cu acest film: “Am avut mai mult de 70 de locații în 50 de zile de filmare. Am avut de la primăvară la vară, apoi înapoi la iarnă, apoi vară, și iar înapoi, la iarnă. Întreaga echipă s-a descurcat minunat cu toate aceste schimbări de anotimpuri.”

Zăpada a devenit o amintire îndepărtată cînd toată echipa s-a mutat la Glen Ellen, în California, la finele lui iunie, pentru scenele de la petrecerea de logodnă. Grădinile și livezile de 1600 de acri de la ferma Beltane au fost decorul pentru pensiunea Drunken Pig, unde familia numeroasă a lui Tom și a lui Violet se adună pentru a celebra cuplul. “E un loc romantic, iar în film, acolo protagoniștii petrec clipe minunate”, spune Stoller.
Segel spune și el: “Iubesc orașul Michigan, și m-am simțit extraordinar acolo, dar m-am bucurat cu adevărat cînd ne-am întors în California. A fost frumos să schimbăm peisajul. Eram cu toții fericiți, se simțea un alt fel de energie, plus că am avut o grămadă de vin proaspăt.

După răsfățul de la ferma Beltane, echipa s-a întors la San Francisco. Finalul filmului a fost turnat în Alamo Square, în zona caselor-simbol pentru oraș, în stil victorian. La cîțiva kilometri distanță, echipa a amenajat decorul pentru nunta perfectă a protagoniștilor, la Palatul Artelor Frumoase. Acolo, Pratt a cîntat a cappella și în portugheză balada braziliană “Cucurrucucú Paloma”, un omagiu adus lui Pedro Almodovar, pentru filmul laureat cu Oscar și BAFTA, Hable con ella; scena a fost filmată de directorul de imagine Javier Aguirresarobe, un colaborator frecvent al marelui regizor spaniol.

În final, echipa s-a înființat în mijlocul traficului de pe Embarcadero, pentru scenele cu Tom și cu rulota lui, Taco Emergency. Mai tîrziu în acea seară, Blunt, Segel, Pratt și LAUREN WEEDMAN, care îi dă viață lui Sally, șefa lui Tom de la restaurantul Birch, din San Francisco, se aflau pe un acoperiș de pe strada Folsom, pentru scena în care Tom îi pune marea întrebare lui Violet. Cu o vedere splendidă asupra podului Bay, filmările s-au terminat acolo unde începe comedia noastră.

Casting
jinglebells