Articole That Awkward Moment

(2014)

Acel moment penibil

Trei tipi și o gagică

Distribuția filmului Acel moment penibil îi include pe patru dintre cei mai sexy tineri actori de la Hollywood: Zac Efron, care a devenit un star internațional în franciza Disney, High School Musical și care a continuat să joace apoi în filme ca The Paper Boy sau The Lucky One; Miles Teller, pe care filmul său recent, The Spectacular Now i-a făcut pe mulți regizori să-l pună pe lista lor de priorități; Michael B. Jordan, care își adjudecă în prezent o mulțime de premii și nominalizări pentru rolul din drama Fruitvale Station; și actrița britanică Imogen Poots, care a apărut în 2013 în trei roluri memorabile: Filth, All is By My Side și The Look of Love.

Efron, care-l interpretează pe Jason, liderul grupului de băieți, i-a atras inițial atenția lui Gormican în 2009, când a jucat un rol dintr-o comedie de adolescenți, 17 Again. “Zac este un actor magnetic,” afirmă Gormican. “Când apare pe ecran nu poți să-ți dezlipești ochii de la el. Este una dintre prezențele cele mai șarmante pe care le-am întâlnit vreodată. Este imposibil să nu-l iubești.”

Ca și ceilalți doi interpreți, Efron are 26 de ani și se identifică în mare parte cu dorința lui Jason de a se bucura de libertate. “Jason și Daniel sunt tineri și fără griji,” declară Efron. “Acum au șansa de a face orice doresc fără a se simți legați de un angajament sau o relație de lungă durată. Dar asta nu înseamnă că, atunci când mariajul lui Mikey se duce de râpă, iar acesta se întoarce la cei mai buni prieteni ai săi, ei nu au nimic de spus. Ei consideră că soluția cea mai bună e să petreacă așa cum obișnuiau. Viața reintră așadar pe făgașul normal… până când totul o ia razna.”

Nebunia începe odată cu pactul, prin care cei trei prieteni se jură să nu se angajeze în nicio relație serioasă și să rămână necăsătoriți cât se poate de mult. Dar pactul, care trebuia să le simplifice viața, face, dimpotrivă, ca lucrurile să se complice și mai rău, pentru că fiecare dintre ei ajunge la o răscruce în viață, pe care niciunul n-o prevăzuse.

„Sfârșitul” lui Jason vine odată cu Ellie, o blondă cu limba ascuțită și un simț al umorului exact ca al lui.

Jason simte însă dorința de a-și ascunde relația față de Daniel și Mikey, nedându-și seama că și ei, la rândul lor, ascund un secret similar. “Iar noi facem asta fiecare în felul său,” explică Efron. “Jason se teme că se va atașa de Ellie și că sentimentele lui vor fi rănite. Iar pentru că el venise cu ideea pactului de la început, el crede că trebuie să-i respecte cu rigurozitate regulile.”

Camaradul lui Jason, Daniel, interpretat de Teller, este și mai catolic decât papa. Daniel este capabil să-și folosească simțul umorului în așa fel încât să țină departe atât propriile sentimente cât și pe fetele pe care le cunoaște. “El vrea să-și protejeze burlăcia cu orice preț,” afirmă Gormican. “Dar de îndată ce se lasă prins într-o relație, el este cel mai dulce tip pe care ți l-ai putea imagina.”

Alegerea lui Teller pentru rol a fost spontană, recunoaște regizorul. “Îmi place umorul lui, prestația și stilul. Iubesc faptul că este întotdeauna foarte bine pregătit, dar și spontan. Am vrut să mențin controlul asupra scenariului, dar Miles bagă întotdeauna replici de la el. E ceva inevitabil—nu-l poți opri. Și nu-i displace să joace roluri de ticălos. S-a potrivit perfect. Dar nu poți să nu remarci că Miles este un tip incredibil de drăguț, care înțelege cum trebuie să lucrezi cu femeile într-un rol sentimental. Cred că e unul dintre puținii care putea să scoată un asemenea rol la capăt.”

Teller este gata să se autoironizeze în toate rolurile. “Vanitatea este ultimul lucru de care are nevoie un actor,” spune el. “Protagoniștii au defectele lor. Daniel face o mulțime de gafe. Deși le spunem fetelor că noi suntem foarte sinceri și deschiși, nu e întotdeauna chiar așa.” 

Ca și Efron, Teller se bucură de libertatea pe care i-o dă vârsta și lipsa unor angajamente, deși probabil că nu e chiar atât de libertin ca Daniel.

Și mai e Mikey. Mikey cunoaște viața la care aspiră Daniel și Jason—dar nu acum. “Acești tipi sunt atrași de femei istețe, foarte sigure pe ele, care au propria lor carieră,” spune Gormican. “Acest tip de relație însă îi îndepărtează unul de altul. Povestea lui Mikey se referă exact la acest lucru. El e medic resident într-un spital, unde face foarte multe gărzi. Soția lui e pe cale să devină partener în conducerea unei firme de avocatură. Astfel de meserii îi cam ține departe unul de celălalt.”

Michael B. Jordan, care îl interpretează pe Mikey, este un talentat actor dramatic, dar adevărata breșă a sa spre comedie este tocmai filmul Acel moment penibil. “Michael B. poate să-ți frângă inima,” apreciază Gormican. “I-am văzut talentul în tot ceea ce a făcut până acum. L-am rugat să fie ancora dramatică a acestui film, dar am descoperit că el are și valențe comice. Cred cu tărie că el poate face orice rol, dacă-și pune ambiția.”

Personajul e diferit de cel al lui Jason și Daniel în anumite direcții esențiale, subliniază Jordan. Actorul mărturisește că secvența lui favorită din film este aceea în care băieții sunt singuri. “Vorbim, dar nimeni nu ne ascultă. Nu sunt fete în jur. Suntem niște tipi de douăzeci și ceva de ani, liberi și fără probleme. E o conversație între băieți la vestiar.”

Iar prima fată care deschide ușa vestiarului este Ellie, o tipă isteață, independentă și la fel de dornică de libertate ca și băieții.

Imogen Poots, care și-a început cariera cinematografică în 2004, cu rolul adolescentei din thillerul V for Vendetta, o interpretează pe Ellie ca un băiat, dar cu ceva mai multă inteligență.

“Ellie este diferită de toate fetele pe care le-a întâlnit Jason până acum,” spune Efron. “Ea e deșteaptă și ambițioasă, dar în același timp destul de indiferentă. Ei nu pare să-i pese de faptul că băieții s-au hotărât să se poarte într-un anume fel cu fetele, ba chiar e aproape de acord cu regulile lor, într-un sens. Jason e oarecum șocat pentru că ea este un fel de minge cu efect în fața căreia el nu este pregătit să se apere.”

Gormican o vede pe Ellie, întruchipată de Poots, ca pe fata ideală pentru cineva ca Jason. “Dacă un băiat ar avea șansa să o curteze pe Imogen și ar rata această ocazie, sunt sigur că ar regreta asta pentru multă vreme,” spune el. “Cu cât stai lângă ea și vorbești cu ea, cu atât ești mai uimit de cât de neobișnuită e. Exact asta se întâmplă cu personajul lui Zac. El se simte atras din ce în ce mai mult, până când ajunge la punctul în care nu poate nega faptul că vrea să fie cu ea.

Când Jason o salvează pe Ellie de un reclamant pisălog, la barou, este clar că înclinația lor pentru absurd îi face să fie foarte potriviți. “El e ca o pală de aer proaspăt pentru Ellie,” explică Poots. “Scânteia dintre ei nu durează decât o fracțiune de secundă. El se subevaluează deși e foarte isteț. Ea se decide să se distreze împreună astfel că ei sfârșesc prin a-și petrece noaptea împreună. Iar apoi el își ia tălpășița, invocând unul dintre cele mai stupide motive.”

Când cei doi se întâlnesc din nou, în biroul lui Jason, Ellie îl ațâță, în timpul unei prezentări, dar ea nu-și pierde capul nicio clipă. “Ceea ce-mi place la relația lor este faptul că ea nu se enervează și nu-l ceartă niciodată,” detaliază Poots. “Ea nu e decât dezamăgită. El se ascunde ca struțul într-o gaură din ce în ce mai adâncă. Iar atitudinea ei este, “Ei, bine, și ce e cu asta? Mi s-a părut că e ceva de râs.”

Faptul că am lucrat cu actori atât de talentați a fost pentru mine deosebit de benefic, afirmă Poots. “Zac și Miles și Mike sunt grozavi. Au o interpretare extraordinară. Iar personajele sunt atât de diverse. Jason este sensibil la opiniile altora, în timp ce Daniel este mai mult preocupat de sine. Iar Miles are talentul de a spune cele mai caraghioase și ciudate lucruri, de-ai face pe toți să se strâmbe de râs. Dar Mikey are în același timp și un caracter minunat. El știe să-și conducă viața mai bine, iar uneori se miră de comportamentul lui Daniel sau Jason. Cred că e un fel de oglindă a personalității lui Michael B. E foarte manierat și sofisticat, iar asta se vede și în caracterul său.”

Faptul că tinerii actori se cunosc și se apropie înainte de a ajunge pe platourile de filmare ajută la stabilirea unei chimii propice filmului, consideră Gormican. “Noi n-am prea avut multe repetiții,” recunoaște el, “dar i-am dus pe actori într-un weekend prelungit la Adirondacks, unde ei s-au împrietenit fără să vrea. Am citit scenariul o data sau de doua ori, dar nu am repetat propriu-zis. După patru zile, ne-am întors cu o mulțime de amintiri și o experiență comună, care ne-a fost de folos.”

Pentru Poots, week-end-ul a inclus și o descoperire epocală. “A fost un week-end cu multă ciocolată caldă și s’mores,” își amintește ea. “S’mores sunt niște prăjiturele extrem de tentante, un fel de sandvișuri de biscuiți, cu ciocolată și bezele, pe care le bagi la cuptor ca sa se topească ciocolata si bezeaua. Eu nu le cunoșteam, dar mi s-au părut grozave.”

Când s-au întors la New York, ei au continuat să petreacă timp împreună, mai ales Efron, Teller și Jordan, care au făcut plimbări de „cercetare” prin locurile din New York unde urma să filmeze. “Băieții erau obișnuiți să trăiască împreună și să-și petreacă timpul împreună,” explică Gormican. “Ei mergeau împreună peste tot, iar fetele li se alăturau, urmând ca întreaga distribuție să participe la cină, în multe dintre seri.

“A fost cea mai plăcută perioadă de filmări din viața mea,” afirmă Teller. “Suntem niște tipi mișto. Filmăm în New York. Cum să nu fie grozav? “

Despre producție Despre distribuție și realizatori
jinglebells