Articole Ho Ho Ho

(2009)

Ho, Ho, Ho

Note de producție

8 iunie 2009, Baneasa Shopping City. Cateva persoane decoreaza cu globuri si beteala vitrinele magazinelor, intr-un colt vreo 30 de baieti si fete isi pun fularele si gecile de iarna, iar Mos Craciun primeste indicatii int-o engleza cu accent spaniol de la un tip agitat. Nu, nu e nicio greseala, desi e miezul verii, 130 de oameni se pregatesc de Craciun, si nu e doar unul ca-n filme, ci e chiar dintr-un film – mai exact, in mai putin de o ora vor incepe filmarile pentru “Ho Ho Ho”, o noua productie MediaPro Pictures. Tipul agitat este, evident, regizorul - Jesus del Cerro - un spaniol care a venit acum trei ani in Romania convins ca va sta doar doua saptamani. Dupa trei proiecte incheiate (“Cu un pas inainte”, “Contra timp 1”, Contra timp 2”) si unul la linia de start, a tras concluzia ca e mai intelept sa faca naveta intre cele doua tari.

“Ho Ho Ho”, al carui scenariu este scris de Bogdan Mirica si Gabriel Andronache, surprinde povestea lui Horatiu, un baietel de 8 ani care inca mai crede în Mos Craciun si care primeste drept cadou de Sarbatori o zi la mall. Ceea ce ar fi trebuit sa fie o zi normala de Craciun se transforma insa intr-o adevarată aventura în momentul in care copilul se pierde de mama sa. El il intalneste pe Ion, un pungas deghizat in Mos Craciun, aflat in mijlocul unei operatiuni ilegale.

„Ho Ho Ho” este un film clasic de Craciun, o poveste despre prietenie, familie, si nu in ultimul rand despre faptul ca nimic nu e imposibil atunci cand iti doresti ceva cu adevarat. Asta mi-a placut cel mai mult atunci cand am citit scenariul: nu e doar o poveste bine construita, ci o poveste care–ti trezeste o gama variata de sentimente – esti pe rand induiosat, amuzat, in suspans.” povesteste regizorul.

Dupa un casting care a durat doua luni, s-au conturat si alegerile: Stefan Banica Jr. va fi Ion, Horatiu va fi interpretat de Bogdan Iancu, un pusti de 9 ani extrem de simpatic, Alinei Chivulescu i-a revenit rolul lui Carmen, mama lui Horatiu, iar Pavel Bartos a imbracat hainele bodyguardului Marin Barabulea, cel care o ajuta pe Carmen sa-si gaseasca fiul ratacit in mall. Pentru gasca celor patru Mosi Craciuni infractori au raspuns la apel Valentin Teodosiu, in rolul liderului Vandame, Gabriel Costin – in film tantalaul Calistrat, Daniel Popescu in rolul agentului sub acoperire Samanta si Iulia Lazar, in rolul razboinicei mioape Gora. Distributia a fost intregita de Raisa Mihai transformata pentru “Ho Ho Ho” in smecherasul Gipu, si de Ion Sapdaru si Alex Margineanu, doi mecanici neindemanatici si fara chef de munca.

Pentru echipa condusa de Alma Sarbu si Patricia Poienaru (in calitate de producatori), prima zi de filmare a coincis cu Rusaliile, decretata zi libera de catre stat chiar din acest an. Si cum shoppingul e pasiunea romanului, pe 8 iunie parea ca tot Bucurestiul a plecat la cumparaturi in Baneasa Shopping City. Decoratiunile de Craciun nu i-au lasat indiferenti pe sutele de cumparatori care s-au impartit in doua tabere: avangardistii, care au interpretat-o drept o miscare inteligenta de marketing, si reticentii, convinsi ca angajatii mall-ului au uitat sa stranga decoratiunile de la Craciunul trecut. Odata ajunsi in dreptul echipei de filmare, lucrurile incepeau sa capete un sens, iar mirarea se transforma in curiozitate.

Prima saptamana de filmare nu a fost lipsita de incidente, unele de-a dreptul dureroase pentru actorii din rolurile principale. Stefan Banica isi aminteste: “Aveam o secventa in care, imbracat in Mos Craciun, incercam sa decodez o alarma cu ajutorul unei masinute teleghidate, insa nu ma lasa un pusti, care era foarte atras de masinuta. Regizorul i-a spus baietelului care juca sa se tina de telecomanda si sa nu-i dea drumul orice s-ar intampla. Dupa ce s-a dat “Motor!” eu i-am zis “Da-mi telecomanda!”, iar el mi-a intins-o cu un zambet larg. Copilul ma vazuse la televizor, anul trecut il dusese mama lui la un concert al meu, nu intelegea cum sa nu-mi dea telecomanda daca eu i-o ceream. Era foarte simpatic, dar a trebuit sa-l inlocuim, pentru ca nu putea sa joace secventa respectiva sub nicio forma. Cel care l-a inlocuit era un pusti ca un pitbull – nu numai ca nu a dat drumul telecomenzii, dar la finalul secventei mi-a tras un sut in tibie de ma doare si acum.” La capitolul incidente dureroase, Stefan e secondat de Pavel Bartos, pentru care primele zile de filmare n-au trecut deloc lin. “Intr-una din secvente, Marin incearca sa manevreze bastonul din dotare asa cum a vazut el in filme, dar nu reuseste decat sa-si dea cu el peste fata. Pentru ca era prima secventa cu Banica, am zis sa nu-l bat din prima si sa incep cu mine” glumeste Bartos. “Nu, ideea e ca vroiam ca reactia la lovitura sa fie cat mai reala, iar asta se intampla atunci cand durerea e reala” povesteste Pavel.

La o scurta trecere in revista, nimeni nu se poate plange ca n–a ramas cu amintiri din timpul filmarilor: toti actorii au purtat haine de iarna in miezul verii, in timp ce pretindeau ca sufera de frig, Stefan a cazut dintr-un brad inalt de cativa metri, in timp ce Valentin Teodosiu a parcurs in viteza intr-un carucior de supermarket, un culoar al mall-ului, iar asta timp de cateva duble. Toti sustin insa ca s-au distrat copios, oricat de “incercati” ar fi fost. Iulia, spre exemplu, povesteste amuzata de secventa in care a trebuit sa se scufunde intr-un acvariu imens, plin cu pesti: “La prima dubla, mi-a fost destul de greu, pentru ca trebuia sa stau cu capul sub apa, printre pesti, dar sa am si reactii, camera fiind pozitionata fix sub acvariu. In final, asta a devenit secventa mea preferata si mi-ar fi placut sa joc inclusiv partea in care, cu posteriorul in flacari, ma arunc cu totul in acvariu. Din motive lesne de inteles, au ales un cascador pentru asta”.
Raisei i-a dat de furca secventa cu toboganul, dar asta doar pana si-a invins teama: “Prima data am inceput sa plang, mi se parea foarte inalt si mi-era foarte frica. Jesus mi-a spus ca nu e nicio problema daca nu vreau sa fac asta si m-am mai linistit. Apoi am inceput sa ma dau de la jumatate, apoi din ce in ce mai sus, iar dupa asta nu mai vroiam sa plec de acolo.” povesteste ea.

De departe cel mai incantat de secventele dificile a fost Bogdan, care a invatat de la cascadori cum sa sara dintr-o masina in mers: “Trebuie sa tii barbia in piept si sa cazi pe umar ca sa nu te lovesti” spune sigur pe el. De altfel, pe Bogdan nimeni nu l-a vazut vreodata trist sau obosit, cu toate ca a avut si filmari de noapte (pentru prima data in viata lui a stat treaz pana dimineata). Fiecare pauza a fost fructificata, daca nu alaturi de Raisa, partenera ideala de joaca, atunci cu oricine altcineva din echipa, cu conditia sa fie disponibil si suficient de energic incat sa-i faca fata. Si chiar daca e imposibil sa faci un rezumat al activitatilor lui Bogdanel, el face totusi o incercare: “In pauze am jucat leapsa, am alergat, am cantat, ne-am dat pe tobogan, ne-am jucat pe playstation, am invatat care sunt componentele camerei de filmat si cum faci zoom, cum se inregistreaza sunetul… Dar cand trebuia sa filmam, eram foarte seriosi.” puncteaza el.

Bogdanel este, fara doar si poate, marea descoperire a acestui film. A aparut in numeroase reclame inca de la varsta de 3 ani, insa acesta este primul sau rol principal. Personajul sau din “Ho Ho Ho” i-a impus si un sacrificiu, pe care Bogdanel l-a catalogat drept “minor”: a lipsit in ultima saptamana de scoala, inainte de vacanta mare, si n-a putut fi prezent la festivitatea de premiere pentru a-si ridica premiul I. “Doamna invatatoare nu s-a suparat, ba chiar s-a bucurat pentru mine. A venit si la filmare sa ma vada si i-am facut cunostinta cu actorii, a fost foarte emotionata” povesteste Bogdan.

Cu siguranta cel mai entuziast si mai neobosit membru al echipei, Bogdanel a devenit rapid preferatul tuturor. Alina a fost de-a dreptul impresionata la un moment dat, cand “l-am intrebat daca nu are emotii la filmare, iar el mi-a raspuns: <Nu, ma gandesc ca la fiecare secventa mananc o prajitura>. Prin urmare am invatat ceva dragut si voi incerca sa pun in practica metoda lui Bogdan” glumeste ea..

Una dintre cele mai frumoase secvente – daca nu cea mai frumoasa – a fost filmata la depoul Victoria, intr-o noapte de iunie. Farmecul i l-a dat atat locatia, diferita de cele pe care le vedem in mod obisnuit, dar mai ales tramvaiul special aranjat pentru filmare. Iar zapada artificiala care a acoperit depoul a trezit nostalgii, desi Craciunul parea la ani-lumina distanta. Pentru Alina Chivulescu, aceasta e una dintre cele mai frumoase amintiri de la filmari: “Mi se pare nedrept sa aleg o singura secventa, si cu toate acestea exista una anume pe care o simt aproape de suflet si care e de fapt un fel de leitmotiv al filmului – scena cu tramvaiul si sunetul de clopotei. “

La capitolul secvente preferate, tuturor le e greu sa aleaga una singura. Dupa ce ezita 5 minute, Bogdanel se hotaraste: “Cel mai mult mi-a placut scena in care imping o masinuta teleghidata sub picioarele bodyguardului Marin pentru a-l impiedica sa-l bata pe Ion. Am filmat-o in primele zile si recunosc ca cel mai mult mi-a placut cum cadea Marin.” Evident ca aceasta secventa nu se numara printre preferatele lui Pavel, dat fiind numarul de duble solicitat de regizor la momentul respectiv. Iar faptul ca ateriza pe saltea nici n-a mai contat de la a patra dubla incolo. In schimb i-au placut toate secventele cu Alina Chivulescu “pentru ca in ele personajul meu capata nuante, e uman, ii descoperi latura sensibila.”

Raisa pufneste in ras de fiecare data cand isi aminteste de o secventa anume pe care o nominalizeaza ca fiind favorita ei: “Cel mai mult mi-a placut scena in care ma intalnesc prima oara cu Horatiu in cofetarie, pentru ca la ea am ras cel mai mult. La un moment dat trebuia sa fur o prajitura si sa vorbesc in timp ce o mancam, dar de fiecare data cand deschideam gura Bogdan izbucnea in ras si nu reuseam decat sa ma manjesc de prajitura pe toata fata.” povesteste cu un zambet pana la urechi.

Pentru ca asa prevedea scenariul filmului, Raisa si Bodan au ajuns si in platoul emisiunii “Happy Hour”, unde l-au intalnit pe Catalin Maruta. “Am stat pe Hapilica si am vorbit cu Catalin, veti vedea in film despre ce anume. Mi-a placut de el, dar am descoperit ca e mai scund decat pare la televizor” spune Raisa. Iar daca va imaginati ca, macar de aceasta data, s-au rezumat doar la filmare, fara sa mai gaseasca vreun pretext de joaca, ei bine, nu a fost cazul. Si ce putea fi mai interesant decat setul de tobe din platou? Oricum, bateristul trupei Zero poate sta linistit, solo-ul a fost intrerupt rapid din motive de filmare in alt platou.

Cu siguranta cea mai spectaculoasa transformare a suferit-o Laura Cosoi pentru rolul sau de profesoara a unui cor de copii. Desi e un rol mic, va fi cu siguranta de impact, pentru ca e prima oara cand Laura joaca o…urata. Iar echipa de machiaj si costume si-a facut treaba impecabil: cu sprancenele groase si unite, ochelari cat toata fata, dar mai ales cu o burta impunatoare, Laura a fost cu greu recunoscuta inclusiv de cei din echipa. “E primul meu rol de urata, iar reactiile oamenilor m-au amuzat teribil” marturiseste Laura. “As pastra costumul cu totul, pentru ca toate elementele care-l compun sunt absolut speciale. L-as purta o data, la un eveniment, pentru ca as avea cu siguranta ce povesti dupa aceea.” rade ea. Recunoaste totusi ca ochelarii i-au cam dat de furca pentru ca lentilele aveau dioptrii si, dincolo de faptul ca i-au provocat o usoara durere de cap, nu vedea nimic prin ei.

Ultima zi de filmare – sau, mai bine zis, ultima noapte de filmare – a fost una memorabila; Horatiu si Ion, in incercarea de a scapa de cei 4 Mosi Craciuni hoti, ii dau foc Gorei, iar aceasta scena se filmeaza in Carrefour Feeria, in zona cu frigidere. Este prima oara din cele patru saptamani cand cineva (si nu doar o persoana, ci intreaga echipa) se plange de frig. La ora 8 dimineata, dupa 11 ore de filmare, pentru Bogdanel se striga “It’s a wrap”, ceea ce inseamna ca a incheiat filmarile: “Am fost emotionat cand m-au aplaudat cei din echipa” recunoaste el, insa cand coordonatorul de productie ii ureaza somn usor, Bogdan ii raspunde vioi: “Dar nu sunt deloc obosit!”.

Doua ore mai tarziu, intreaga echipa aplauda finalul filmarilor. “Nu cred ca vom mai avea prea curand privilegiul de a sarbatori doua Craciunuri intr-un an” glumeste Alina si continua “Sau macar unul la fel de calduros ca acesta.” Si chiar daca mai era mult pana la adevaratul Craciun, brazii impodobiti, decoratiunile specifice si zapada artificiala i-au facut pe toti sa viseze cu ochii deschisi. Bogdanel sustine ca mai crede in Mos Craciun, care “are o barba alba, mare, e batran, grasut, are un costum rosu si o caciula cu un mot alb.” Stie si ce vrea sa-i aduca Mosul anul acesta: ” Un robot care merge pe roti, are o sabie si un buzdugan cu care ii taie capul altui robot.”
Pentru Pavel Bartos cel mai fericit Craciun e “nu doar unul, ci toate Craciunurile petrecute impreuna cu fetitele mele, pentru ca am trecut din postura celui care primeste cadouri in postura celui care ofera. Iar momentele in care fetitele mele se bucura de Mos Craciun sunt printre cele mai fericite din viata mea.”

Stefan incearca sa-si imagineze ce-ar face daca ar fi pentru o zi Mos Craciun: “Ar trebui sa indeplinesc cele mai multe dorinte. Apoi as incerca sa-I fac pe oameni sa inteleaga ca nu numai de Craciun ar trebui sa fie buni, nu doar de Craciun ar trebui sa ne pese de ceilalti. E o mare sarbatoare, la mine se reflecta si in muzica, pentru ca de 7 ani organizam aceste concerte traditionale de Craciun. Exista chiar un punct comun intre acest film si concertele despre care vorbeam: in ambele regasesti acea emotie, acea nevoie de celalalt si de cei dragi. “ subliniaza el. Cat despre “Ho Ho Ho”, Stefan isi doreste sa se inscrie in seria filmelor clasice: ”E greu sa faci comedie, iar ceea ce dorim noi de la acest film e destul de ambitios. Ne dorim ca “Ho Ho Ho” sa devina un film al fiecaruia si pe care sa-l revezi si peste un an si peste 2 si peste 10, cu acelasi entuziasm. Eu am avut sansa sa joc in astfel de productii cand eram mai tanar si imi face o mare placere sa vad ca munca mea si a colegilor mei e apreciata nu doar de generatia noastra, ci si de urmatoarele, cum s-a intamplat in cazul filmului “Liceenii”. Mi-as dori ca si acest film sa intre in seria clasica si sa poata rezista in timp.”
Publicul va decide daca dorinta lui Stefan se va implini sau nu, iar prima ocazie pentru a face acest lucru e pe 20 noiembrie, odata cu premiera filmului in cinematografe.

Ingredientele unui Craciun de patru saptamani
100 de saci cu zapada artificiala
30 de kg de globuri
50 m de beteala
5 Mosi Craciuni
un Mall – de preferat Baneasa Shopping City
un Fiat 500 din 1960 si o Dacie din ‘80
un brad de 6 m
pentru antren – 30 de actori si o echipa de filmare formata din 85 de persoane

Personaje
jinglebells