- Descarca aplicatia Cinemagia:
- iPhone
- iPad
- Android
- Tabletă Android
- Windows Phone
- Windows 8
Poze (3)
Toate pozele »Biografie
Maria Filotti (n. 9 octombrie 1883, Batogu, Brăila - d. 5 noiembrie 1956) a fost una dintre cele mai apreciate actrițe române ale secolului XX și directoare de teatru. Jocul său a îmbinat forța temperamentală cu aprofundarea psihologică a rolului.
Maria Filotti s-a născut în comuna Batogu, de lângă Brăila, "un sat așezat în șes, cam între gările Inaca și Dedulești, în apropierea râușorului Călmățui, care era tare poznaș: când era uscat ca-n palmă, când se...
Maria Filotti (n. 9 octombrie 1883, Batogu, Brăila - d. 5 noiembrie 1956) a fost una dintre cele mai apreciate actrițe române ale secolului XX și directoare de teatru. Jocul său a îmbinat forța temperamentală cu aprofundarea psihologică a rolului.
Maria Filotti s-a născut în comuna Batogu, de lângă Brăila, "un sat așezat în șes, cam între gările Inaca și Dedulești, în apropierea râușorului Călmățui, care era tare poznaș: când era uscat ca-n palmă, când se revărsa înecând recolta." Era în clasele primare, la Brăila, când a văzut prima piesă de teatru. Pe vremea aceea nu exista la Brăila un liceu de stat pentru fete, așa că, după absolvirea cursului primar, în anul 1895, a fost înscrisă ca internă la o instituție particulară, "Școala secundară de fete", condusă de o asociație de profesori și care purta numele întemeietorilor ei, un grec și un italian: Penetis și Zurmali. Examenul de bacalaureat l-a susținut la Liceul I.C. Massim, secția clasică, încheind cu o "dizertație" cu tema "Opera politică și literară a lui Dumitrie Cantemir". Președintele comisiei de examinare era profesorul universitar Ștefan Sihleanu, director al Teatrului Național București în acea perioada. Sihleanu este cel care descoperă calitățile artistice înnascute ale Mariei Filotti. După terminarea studiilor liceale s-a înscris la Universitatea din București la secțiile Litere, Filosofie și Drept, dar Ștefan Sihleanu a determinat-o să încerce și la Conservatorul de Muzica și Arta Dramatică.
La Conservator a fost eleva maestrei Aristizza Romanescu, care îi va spune ce bucurii îi poate dărui scena și care-l va convinge pe tatăl viitoarei artiste, cu ocazia unui turneu a teatrului din Craiova în drum spre Teatrul Național din Iași, să nu se împotrivească ca Maria să facă teatru. Din clipa aceea teatrul a prins-o în mrejele ei, după mărturiile artistei. În anul 1905 a făcut un alt turneu, cu Petre Sturdza - jucând în piesa lui Giacosa, Ca frunzele - și apoi cu Petre Liciu. Renunță la Facultatea de Drept. În anul 1906 dă examenul de absolvire a Conservatorului cu Fedra. În primăvara aceluiași an, Maria acceptă, la îndemnul profesoarei sale, propunerea pe care i-o făcuse scriitorul Haralamb Lecca, ce fusese numit director la Teatrul Național din Iași, și semnează un contract pentru o stagiune la acel teatru începând de la 1 septembrie 1906. Din această cauză, se va mută și cu ultimul an de studii la Facultatea de litere din Iași.
Pentru examenul de absolvire a pregătit și cu maestrul Nottara piesa Frații - în care dădea replica unor colegi ce-și treceau examenul - și piesa "Fântâna Blanduziei", care se juca pentru producția de absolvire a promoției 1906, de elevii din ultimii ani de la clasele celor doi profesori, împreună. Examenul l-a dat pe scena Teatrului Național București, unde pășea pentru prima dată. Alexandru Davila, ca director al Teatrului Național, era și președintele comisiei. El o remarcă pe Maria și vrea să-i ofere un contract, dar Haralamb Lecca nu este de acord să rezilieze contractul spre binele ei, pentru a căpăta siguranță și încredere.
La Iași, în primul an de carieră, înaintea premierei de debut " În lumea mare" de Dumas-fiul, a jucat pe Nerra din "Fântâna Blanduziei" , într-un spectacol festiv, organizat cu prilejul dezvelirii bustului lui Alecsandri, în fața Teatrului Național. În cele câteva luni ale stagiunii, din octombrie 1906 până în februarie 1907 a jucat urmatoarele roluri: Berta din "Victimele legii", Germaine din "Banii" a lui Octave Mirbeau, Clara Torini din "Jucătorii de cărți", de H. Lecca, Thomry din "Martira", de Jean Richepin, Heriette din "Două orfeline", "Vijelia", de Bernstein, și Nelly Rosier din "Stafia bărbatului" .
În aprilie 1907, în cursul turneului cu Agatha Bârsescu a fost chemata la București pentru semnarea contractului cu Teatrul Național. A debutat pe scena Teatrului Național din București în seara de 29 septembrie 1907, la deschiderea stagiunii, cu rolul Vidrei din "Răzvan și Vidra" de Hasdeu.
A jucat în 167 de piese dintre care în 45 a deținut roluri principale. A jucat alături de marii înaintași ca, Nottara, Aristizza Romanescu, Agatha Bârsescu, Petre Liciu. A avut parteneri admirabili Aristide Demetriade, Nicolae Soreanu, Tony Bulandra. Rolurile au fost multe și variate, pe registre multiple, de la ingenue până la femei fatale, regine, personaje clasice, personaje de legendă, cochete și, "din când în când... câte un om adevărat".
Timp de trei decenii a fost profesoară la Conservatorul de Artă Dramatică București.
Din 1930 a fost aleasă președinta Sindicatului Artiștilor Dramatici și Lirici, a fost membră, ca reprezentantă a României, în Comitetul Internațional al Societății Universale de Teatru și societară de onoare a Teatrului Național București. Teatrul din Braila poarta numele Mariei Filotti din 1969.
Maria Filotti este mama scriitorului și producătorului Ion Filotti Cantacuzino și bunica actorului Șerban Cantacuzino.
- Visul unei nopti de iarna (1946) - Natalia Panait
- Pe valurile fericirii (1920)
- Independența RomânieiVincent Morisset / Independența României (Războiul independenței) (1912) - ţărancă
A colaborat cu
Filme pe genuri
- Acţiune
- Animaţie
- Aventuri
- Comedie
- Crimă
- Documentar
- Dragoste
- Dramă
- Familie
- Fantastic
- Film noir
- Horror
- Istoric
- Mister
- Muzică
- Muzical
- Război
- Romantic
- Scurt metraj
- SF
- Thriller
- Western
- Taguri filme
- Taguri stiri
- Arhiva stiri
- Program TV
Premii filme
Filme noi
- Filme 2023
- Filme 2022
- Filme 2021
- Filme 2020
- Premiere cinema
- Filme la TV
- Filme pe DVD
- Filme pe Blu-ray
- Filme româneşti
- Filme indiene
Filme 2021
Index filme
Program cinema
Actori populari
Trailere filme
- Thunder Force
- Without Remorse
- The United States vs. Billie...
- Music
- Voyagers
- Jupiter's Legacy
- Dota: Dragon's Blood
Filme populare
Premiere cinema
În curând la cinema
- The Wedding Year
- Eden
- Portrait de la jeune fille en feu
- Friendsgiving
- The Marksman
- The Comeback Trail
- Love, Weddings & Other Disasters
- Undine
- DAU. Natasha
- Way Down
- Another Round
- The Croods: A New Age
- Fast & Furious 10
- Raya and the Last Dragon
- Și poate mai trăiesc și azi
- Nobody
- The Nest
- Promising Young Woman
- Godzilla vs. Kong
- Nomadland
- Mortal Kombat
- The Asset
- Fatherhood
- Madre
- Mandibules
- Falling
- Tom and Jerry
- Black Widow
- The Courier
Filme noi în SUA
- Chaos Walking
- Coming 2 America
- Morbius
- No Time to Die
- BIOS
- A Quiet Place Part II
- Infinite
- Spiral: From the Book of Saw
- Free Guy
- Peter Rabbit: The Runaway
- Fast & Furious 9
- The Conjuring: The Devil Made Me Do It
- Ghostbusters: Afterlife
- Blazing Samurai
- Minions: The Rise of Gru
- In the Heights
- Venom: Let There Be Carnage
- Top Gun: Maverick
- Jeepers Creepers 3: Cathedral
- Avatar 2
- Black Hole
- Sherlock Holmes 3
- The Flash
- The Humbling
- Paranormal Activity: The Ghost Dimension
- The Story of Bonnie and Clyde
- Avatar 3
- Max Steel
- Avatar 4
- 2047 - Sights of Death
- 3 Mile Limit
- In the Garden of Beasts
- Hope Lost
- The Sound and the Fury
- Healing
- Michael: The Last Photo Shoots

Termeni şi condiţii | Contact | Politica de confidențialitate | A.N.P.C
Maria Filotti
Părerea ta
Spune-ţi părereaDupă absolvirea şcolii primare, la Brăila, urmează ciclul liceal la Şcoala Secundară de Fete „Penetis şi Zurmali”, din oraşul natal. Din comisia de bacalaureat, susţinut la Liceul I.C. Massim, în calitate de preşedinte făcea parte şi Ştefan Sihleanu, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, care a fost plăcut impresionat de calităţile artistice ale acesteia, fapt ce a jucat un important rol în orientarea sa profesională. Studiază Literele şi Filosofia la Universitate şi Arta Dramatică la Conservatorul din Bucureşti, la clasa Aristizzei Romanescu, pe care l-a absolvit, în 1906, pe scena Naţionalului bucureştean, cu piesele Fraţii şi Fântâna Blanduziei. A fost remarcată de noul director, Alexandru Davila, care-i propune să joace aici, dar ea a preferat să rămână la Iaşi, unde semnase un contract începând cu 1 septembrie… citeşte
Spune-ţi părerea despre Maria Filotti
Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.