Zilele Filmului German, între 9 şi 14 noiembrie

7 Nov 2013
Evenimentul aduce la cinema Studio producţii recente, dar şi titluri clasice

Goethe-Institut Bucureşti invită cinefilii la Zilele Filmului German, eveniment ce va avea loc între 9 şi 14 noiembrie la Cinema Studio. În fiecare seară vor fi prezentate două filme, în special producţii actuale, dar şi filme clasice ale cinematografiei germane. Andrei Creţulescu, curator al Zilelor Filmului German 2013, a pus în centrul programului din acest an pe cineaştii tinerii şi invită spectatorii să se lase convinşi de talentul şi calitatea acestora.

Începem în forţă sâmbătă, cu Izvoarele vieţii (regia Oskar Roehler), cronică de familie dublată de o frescă a Germaniei Federale între anii '50 şi '80, prezentată în iunie la Festivalul de la Karlovy Vary. Deschiderea oficială îi aparţine însă debutantului Jan Ole Gerster, al cărui Oh Boy (foto) - mix şarmant şi inedit de Jarmusch şi Woody Allen - a primit anul acesta şase premii ale Academiei Germane, inclusiv pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor. Producătorul filmului, Alexander Wadouh, va fi prezent în seara galei şi va sta la dispoziţia publicului pentru întrebări şi discuţii.

Duminică e ziua filmelor titrate - Cădere liberă (r. Stephan Lacant), dramă extrem de controversată despre doi polizei care se îndrăgostesc, selecţionată la Berlin, Taipei şi Rejkjavik şi premiată la Philadelphia, şi Două vieţi (r.Georg Maas), propunerea Germaniei pentru Oscarurile de la anul.

Duminică vă invităm la ora 16:30 la Librăria Bastilia (Piaţa Romană 5) la o discuţie despre succes sau eşec în industria filmului. Sub titlul „Covorul roşu pentru tineri” puteţi participa la o întâlnire moderată de regizorul, producătorul şi cameramanul germano-român Alexander Nanau cu regizori şi producători din Germania şi România. Invitaţi: Andrei Creţulescu, producător/regizor/scenarist/critic de film şi curator al Zilelor Filmului German; Alexander Wadouh, producător de succes al filmului de debut german "Oh boy!"; Iulia Rugină, regizoarea filmului românesc de debut "Love Building”; Jan Speckenbach, artist media şi regizor al filmului de debut "Die Vermissten".

Luni am programat alte două debuturi: emoţionantul Praf pe inimile noastre (r. Hanna Doose), care comportă unul dintre ultimele roluri pentru regretata Susanne Lothar, şi răvăşitorul Dispăruţi (r. Jan Speckenbach), policier social în care un tată porneşte în căutarea fiicei sale de 16 ani. Regizorul Jan Speckenbach va fi la Bucureşti şi va răspunde după film la întrebările publicului.

Marţi ne întâlnim cu Hans Christian Schmid, unul dintre cei mai consecvenţi cineaşti germani contemporani, şi-i revedem, la 15 ani de la premieră, debutul 23 (care l-a lansat şi pe August Diehl), acompaniat de cel mai recent opus, Weekend în familie (2012), selecţionat anul trecut în competiţia berlineză.

Miercuri e ziua fetelor - pe care le aflăm în faţa (Premiera, r. Christian Schwochow) şi în spatele camerei (Nu mă uita, r. Alex Schmidt). Primul e povestea unei actriţe al cărei debut visat e „so far away, so close”; al doilea e un thriller clasic (ca la carte, adică), al cărui twist îţi dă fiori mult după genericul final.

În această lună se împlinesc 22 de ani de când Klaus Kinski a plecat să se odihnească puţin - deci joi n-aveţi voie să rataţi proiecţia copiei restaurate a formidabilului Aguirre, mînia lui Dumnezeu, completat de documentarul/poem în care Werner Herzog îşi aminteşte de „duşmanul său iubit”...

Toate filmele vor fi subtitrate în limba romană.

Biletele se pot cumpăra de la casa de bilete ale Cinematografului Studio, la preţul de 10 lei/biletul sau în varianta de abonament (4 intrări la preţul de 28 lei).

Exploreaza subiecte similare:

Jan Ole Gerster, Oh Boy, Oskar Roehler, Stephan Lacant, Jan Speckenbach

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 12 ianuarie 2014 15:10
Mereu mi-au placut filmele germane, mai ales cele de familie si de comedie... Pacat ca a fost atat de restrans...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells