Zack Snyder's Justice League: 9 secrete de producţie

de Ştefan Dobroiu în 22 Mar 2021
Versiunea 2021 a cunoscutului film cu supereroi este disponibilă pe HBO GO

Filmul Justice League are una dintre cele mai complicate istorii şi totul a început când Zack Snyder, regizorul iniţial al filmului, a trebuit să se retragă din producţie din cauza unei tragedii în familie. După ce filmul a avut premiera pe marile ecrane în 2017, fanii dezamăgiţi au cerut cu încăpăţânare ca Snyder să lanseze propria versiune şi iată că aceasta este acum disponibilă şi în România, în exclusitivitate pe HBO GO. Mai jos, nouă detalii inedite de producţie, pentru a explora itinerariul sinuos al blockbuster-ului.

1. Puterea fanilor
Încă dinainte de premiera lungmetrajului pentru marele ecran, fanilor le-a fost teamă că Joss Whedon, "tăticul Răzbunătorilor", nu se va ridica la înălţimea aşteptărilor pentru această reuniune a unora dintre cei mai populari supereroi DC Comics. Premiera dezamăgitoare a făcut insistenţele să fie tot mai persistente şi aşa a apărut şi mişcarea #ReleaseTheSnyderCut. Iată că aproape trei şi jumătate mai târziu, dorinţa fanilor a devenit realitate.

2. We live in a society
Presiunile fanilor nu au vizat doar remontarea lui Justice League, ci şi includerea în poveste a unei celebre meme cu Joker-ul (interpretat aici de Jared Leto) în centrul atenţiei. Am văzut în trailer cum acesta spune "We live in a society where honor is a distant memory" ("Trăim într-o societate în care onoarea nu-i decât o amintire din trecut"), dar oare aceasta a fost inclusă şi în film?

3. Justice League nu este primul film cu Superman remontat
Presiunea fanilor a dus şi în trecut la realizarea unei a doua versiuni a unui film cu Superman. Se întâmpla în 1980, iar filmul cu pricina era Superman II, în care regizorul Richard Donner a fost înlocuit în timpul producţiei cu Richard Lester, acesta din urmă schimbând drastic tonul şi ritmul poveştii. Fanii au aflat că există şi o versiune a lui Richard Donner şi au iniţiat o adevărată campanie pentru a o vedea: aceasta s-a lansat în 2006 sub numele Superman II: The Richard Donner Cut.

4. Zack Snyder's Justice League este primul film cu supereroi DC lansat în formatul 4:3
Conştient că publicul va vedea Justice League acasă, regizorul Zack Snyder a decis lansarea filmului în format 4:3, un format mai primitor cu ecranele nu foarte late disponibile în casele fanilor. Regizorul îşi dorea ca fanii să vadă filmul aşa cum l-ar fi văzut pe un ecran IMAX.

5. Zack Snyder nu a fost plătit pentru această versiune a filmului
Din dorinţa de a păstra controlul creativ şi de a se asigura că filmul va fi cât mai pe gustul fanilor, regizorul a refuzat un onorariu pentru versiunea sa a Justice League.

6. Zack Snyder nu a văzut filmul lansat în 2017
Cu numele printat mare pe afişul Justice League (2017), te-ai fi aşteptat ca regizorul să fi văzut filmul terminat de Joss Whedon. Soţia sa Deborah Snyder şi regizorul Christopher Nolan l-au sfătuit să nu o facă, "ca să nu i se frângă inima".

7. Filmul a avut de câştigat de pe urma pandemiei
Pandemia a început la scurtă vreme după ce Zack Snyder şi echipa sa au propus HBO Max o nouă versiune a filmului. Sunt motive să credem că pandemia (şi încetarea oricărei producţii globale) a crescut şansele ca noua versiune să existe: cerut de fani şi cu eforturi minime de producţie, Zack Snyder's Justice League a devenit o prioritate pentru HBO Max. Chiar şi cu aceste eforturi minime de producţie, noua versiune a costat 70 de milioane de dolari şi a fost o gură de aer proaspăt pentru companiile de efecte speciale lăsate fără proiecte din cauza pandemiei.

8. Focus pe Cyborg
Fanii filmului vor descoperi că povestea lui Cyborg (Ray Fisher) este mult mai complexă în noua versiune. Zack Snyder şi scenaristul Chris Terrio au fost nevoiţi să se sincronizeze cu toate celelalte proiecte din Universul Extins DC pentru ca noua versiune să nu se afle în conflict cu ceea ce scenariştii pregăteau pentru viitoarele continuări din franciză. "Cea mai mare îndepărtare a fost să explorăm povestea lui Cyborg pentru a afla esenţa personajului", a declarat Zack Snyder.

9. Zack Snyder despre Justice League
"Justice League este povestea unui grup de oameni care nu se vor integra niciodată în societate. Sunt supereroi, dar sunt şi rebeli şi fiecare are propriile atuuri pe care le-ar putea folosi pentru a salva lumea. Este povestea reuniunii acestor suflete pierdute, povestea formării unei familii. Toţi se aruncă într-o nouă relaţie şi toţi devin parteneri pentru a face bine, pentru a salva lumea. Şi în timp ce fac asta au parte de propriul catharsis, reuşind să-şi înfrunte propriii demoni şi, în sfârşit, să meargă mai departe", spune Zack Snyder.

jinglebells