Totul despre cazul real de la baza Dallas Buyers Club

de Gloria Sauciuc în 12 Feb 2014
Din 7 martie, Dallas Buyers Club - deţinătorul a şase nominalizări la Oscar 2014 - poate fi văzut în cinematografele din România

În septembrie 1992, Ron Woodroof moare din cauza complicaţiilor produse de SIDA. Însă, cu şapte ani în urmă, i se dădea o singură săptămână de trăit. În luna de dinaintea morţii, scenaristul Craig Borten a călătorit de la Los Angeles la Dallas, Texas pentru a-l întâlni şi pentru a începe un scenariu de film inspirat din povestea lui Ron: Dallas Buyers Club, film a cărui producţie a durat 20 de ani...Borten a fost atras de povestea lui Ron şi a cercului său, Dallas Buyers Club (Clubul cumpărătorilor din Dallas), după ce a aflat despre Ron Woodroof de la un prieten.

În 1985, atunci când Ron era diagnosticat cu HIV, America se trezea la realitatea pericolului reprezentat de SIDA: boala făcea deja de patru ani ravagii printre homosexuali, iar pentru Ron, un electrician bine făcut şi cu succes la femei, SIDA era doar „boala aceea a homosexualilor”. Însă, la cei 35 de ani, mândrul cowboy texan se trezeşte bolnav, uitat de cei apropiaţi şi aproape fără un ban.

Şi, totuşi, e hotărât să supravieţuiască: nu doar că o va face împotriva tuturor pronosticurilor, dar va prospera şi va salva alte vieţi... În cei şapte ani de la punerea diagnosticului, Ron devine o enciclopedie a medicamentelor, inclusiv a celor experimentale şi netestate, a regulilor FDA (Administraţia alimentelor şi a medicamentelor) şi a hotărârilor judecătoreşti din domeniu.

A luptat pentru drepturile pacienţilor, inclusiv pentru accesul lor la tratamente şi medicamente alternative. După ce nu a primit răspuns la scrisori, scenaristul Borten i-a dat telefon lui Woodroof la birourile Dallas Buyers Club. Ron a răspuns şi l-a primit pe scenarist chiar a doua zi. Borten a simţit că povestea acestui flăcău dintr-o bucată, care - dintr-o dată - se trezeşte în prima linie de luptă contra pandemiei SIDA a fost una profundă şi excepţională.

Scenaristul reflectează „cu cât aflam mai multe, cu atât era mai captivant. Şi ceea ce mă interesa era acest om care trece de la a fi plin de prejudecăţi la a fi, mai apoi, abandonat de prieteni pentru a învăţa mai târziu ce înseamnă adevărata prietenie, chiar dacă cei care îl acceptă şi îl susţin sunt bolnavii de SIDA, aproape toţi homosexuali.

„E vorba de cineva care primeşte o condamnare la moarte şi care reuşeşte să o deturneze, făcând aceste descoperiri... În acest timp, Ron se schimbă, şi ajută şi alţi oameni. Oricine vrea să-şi schimbe soarta poate să inspire şi asta e ceea ce Ron a făcut. Şi prin asta a devenit un om mai bun”. Borten a petrecut mai multe zile cu Ron, înregistrându-l pe un Dictaphone, timp de 20 de ore de interviu, la Dallas Buyers Club. După moartea lui Ron, povestea sa - una despre supravieţuire şi dragoste de viaţă, una despre bine făcut multora - a început un traseu surprinzător.

Borten a continuat să scrie şi să cerceteze, şi odată având siguranţa veridicităţii scenariului l-a înmânat unui prieten, producătorul Robbie Brenner, pentru a-l citi. Din 7 martie, putem vedea acest film în cinematografele din România, distribuit de RoImage 2000.

Exploreaza subiecte similare:

Dallas Buyers Club

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
danny987 pe 12 februarie 2014 00:17
interesant!
xerses pe 12 februarie 2014 10:25
Impresionanta poveste de viata.
Bayard pe 12 februarie 2014 10:56
De ce a durat 20 de ani sa se faca filmul? Asta ar trebui sa fie intrebarea
Gloria pe 14 februarie 2014 12:09
scenariul a fost rescris de mai multe ori si au fost probleme cu finantarea
alex_il_fenomeno pe 22 februarie 2014 15:43
Dar acum are sanse la Oscar :)
t0nka pe 12 februarie 2014 15:04
pacat ca la noi ajunge cam tarziu cand poate majoritatea celor interesati au vazut de ceva timp filmul
savvy pe 13 februarie 2014 00:02
la noi a aparut de mai bine de o luna bluray pe torrente si ei vin abia in martie...penibil
Kos_min pe 16 februarie 2014 19:24
L-am vazut pe net si este un film foarte reusit!
alex_il_fenomeno pe 22 februarie 2014 15:43
Ieri l-am urmarit, si chiar am ramas impresionat de film... Merita vazut de toti.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells