Star Wars VII întrece Avatar în SUA

de Ştefan Dobroiu în 6 Ian 2016
În doar 20 de zile, Trezirea Forţei devine filmul cu cele mai mari încasări în America de Nord

Avatar a avut nevoie de 318 zile pentru a ajunge la încasări de 760 milioane de dolari în SUA, iar Star Wars: Trezirea Forţei a reuşit să detroneze blockbusterul lui James Cameron în doar 20 de zile. Analiştii se întreabă în acest moment dacă cel mai nou film Star Wars va depăşi pragul de un miliard de dolari încasări doar în SUA.

Cei de la Deadline scriu că Trezirea Forţei a reuşit această performanţă deşi Disney nu a bătut recordul cu numărul de cinematografe în care a proiectat filmul. Trezirea Forţei s-a lansat în 4.134 de cinematografe, în timp ce Saga Amurg: Eclipsa s-a lansat în 4,468 de cinematografe.

Explicaţia succesului vertiginos al premierei din 18 decembrie este şi creşterea cu 168% a numărului de ecrane digitale din Statele Unite din 2010 încoace. Digitalul permite cinematografelor să proiecteze filme în funcţie de cerere, noi şi noi săli fiind dedicate aceleiaşi premiere dacă există public. Este un avantaj de care Avatar nu a avut parte la lansarea sa din 18 decembrie 2009.

În acest moment Trezirea Forţei este pe primul loc în SUA, cu 761 milioane de dolari, urmat de Avatar (760 de milioane), Titanic (658 de milioane), Jurassic World (652 de milioane) şi The Avengers (623 de milioane).

Exploreaza subiecte similare:

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Skyrim pe 7 ianuarie 2016 01:18
Avatar a fost primu film 3D nu multe cinematografe puteau sa redea filmu asa ca biletele la avatar au fost mai scumpe de cat cele de la star wars.
StefanDo pe 7 ianuarie 2016 08:41
gresit. biletele 3D nu s-au ieftinit intre timp, iar Star Wars are avantajul ca acum sunt mai multe ecrane 3D decat in 2009
mihnea_aspru95 pe 9 ianuarie 2016 03:51
@Magaru_Vesel si @bogyvaly. Ce v-a placut voua SW: Trezirea "Gâtlejului"(de il sustineti cu patos), a fost cea mai proasta parte EVER, pana si episoadele(care au fost criticate de "dobitoci") I,II si III am ramas cu ceva in minte decat la acest film nesatisfacator(doar Rey mi-a placut, in rest 0 barat). Cel mai important este ca-n top avem filmul "Pe aripile vântului" cu peste 200 milioane de bilete vandute. Dar cel mai important este ca la "adjusted for inflation", Gone With The Wind(1939) are peste $3.440 miliarde(global). Si sa nu uitam un lucru Star Wars fara Lucas nu-i SW, la fel putem zice si de Mad Max(George Miller), Transformers(Michael Bay), Back to the Future(Robert Zemeckis), Indiana Jones, Jurassic Park(Steven Spielberg).
victor_neo75 pe 8 ianuarie 2016 10:07
Conform The-numbers.com, Titanic are in SUA inca cele mai multe vandute dintre filmele lansate dupa 1995 cu aproximativ 128,8 milioane de bilete vandute si incasari de 658 mil $ (inclusiv cele aproape 60 mil $ dolari pt varianta 3D din 2012). Avatar a vandut aproximativ 98,6 milioane bilete vandute si a avut incasari de 760 mil $ in urma cu 6 ani.

Star Wars: The Force Awakens a vandut numai in 2015 (in 2 saptamani) 88,6 milioane de bilete vandute cu incasari la 31 decembrie de 651 mil $. La un calcul simplu, Star Wars 7 a vandut in SUA pana miercuri (in 6 zile) aproximativ 15,4 milioane bilete, ajungand la aproximativ 104 milioane de bilete vandute in total si 764 mil $ incasari. Practic a depasit si numarul de spectatori ai lui Avatar (98,6 milioane bilete). Doar Titanicul se pare ca va ramane King of the World cu cele aproape 129 milioane bilete vandute (pt cine stie cata vreme).

Venind vorba si despre incasarile globale, proiectiile analistilor indica faptul ca Star Wars: The Force Awakens (momentan 812 milioane $ in afara de SUA) se pare ca va depasi incasarile de 1,5 miliarde $ ale Titanicului din toata lumea, dar nu si pe cele ale Avatar-ului (de 2 miliarde $). Veniturile cumulate (SUA + restul lumii) pt Star Wars 7 vor putea ajunge la 2,5 miliarde dolari, dar nu va reusi sa detroneze Avatar cu cele 2,78 miliarde dolari worldwide.

IMO, calitativ cinematografic, Titanic si Avatar sunt mai memorabile decat Star Wars: The Force Awakens. Din top 10 Worldwide filme care au meritat vazute la cinema sunt in ordinea incasarilor: Avatar, Titanic, The Avengers, Furious 7 si Frozen (5 din 10, e bine ca macar jumatate au fost de vazut la cinema), iar cele care nu m-au impresionat: Jurassic World, Star Wars: The Force Awakens, Avengers: Age of Ultron, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 si Iron Man 3.

Star Wars: The Force Awakens sper ca este doar introducerea mai slabuta la o serie viitoare de filme din lumea Star Wars care sa impresioneze si prin scenariu, nu numai prin efecte speciale!

bogyvaly pe 8 ianuarie 2016 13:42
Frumos comentariu si bine documentat
AeroX pe 11 ianuarie 2016 19:28
Avengers si Furious 7 de vazut la cinema iar Star Wars si HP, nu? Chiar esti penibil.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells