Serialul Cursed/Blestemată: cinci motive pentru a-l vedea

de Ştefan Dobroiu în 22 Iul 2020
Frank Miller reinventează ataşant elemente din legendele regelui Arthur

În acest moment aflat pe primul loc în topul vizionărilor Netflix în România, serialul Cursed/Blestemată a polarizat publicul, unii dintre spectatori urându-l cu înverşunare, iar alţii apreciindu-l pentru ceea ce oferă. Nu înţelegem reacţiile categorice împotriva acestui serial care reciclează inspirat elemente din legendele regelui Arthur, reuşind să ţeasă o poveste ataşantă despre perseverenţă, toleranţă, toxicitatea fanatismului şi acceptarea greşelilor. Iată mai jos cinci motive pentru care îl recomandăm.

Citeşte şi cronica The Old Guard, un alt hit recent disponibil pe Netflix.

Reambalarea unei poveşti arhicunoscute
Da, revenirile la marile subiecte ale literaturii şi actualizarea acestora sunt un efect al falimentului creativ de la Hollywood, dar hei, Cursed îţi oferă mai multe surprize într-un singur episod decât remake-ul live action Alladin. Frank Miller (300) porneşte de la elemente din legendele arthuriene şi schimbă drastic elemente din biografia personajelor, oferindu-le noi puncte de pornire şi noi provocări. Arthur, Merlin, Morgana, Percival, Nimue şi alţi câţiva sunt personaje complet reinventate pentru ecranizare, uneori identificarea lor oferind o adevărată surpriză spectatorilor.

Împărtăşirea sarcinilor
Atât în domeniul literaturii, cât şi în cel al cinematografului, majoritatea creatorilor sunt bărbaţii, iar unul din efecte este faptul că într-o majoritate deranjantă personajele feminine sunt în continuare decorative. Dacă într-o relaţie bărbatul şi femeia au roluri egale şi împart sarcinile, de ce să nu o facă şi într-un serial? Frank Miller are ceva de zis despre asta aşezând-o în prim-plan pe Nimue (Katherine Langford). Ea este cea care va găsi şi purta legendara sabie (în serial nu i se spune niciodată Excalibur), în timp ce Arthur (Devon Terrell) se va mulţumi cu rolul de protector şi consilier.

Depăşirea traumelor
Mulţi dintre noi o cunoaştem pe Katherine Langford datorită unui alt serial Netflix, 13 Reasons Why, căruia noi i-am întâmpinat primul sezon cu o cronică entuziastă (din păcate serialul a căzut repede în derizoriu în sezoanele următoare), tocmai pentru că discută inspirat despre dificultăţile şi traumele adolescenţei. Cursed abordează teme similare în cheie fantasy, dar simbolismul este evident: după un atac al unor forţe întunecate, Nimue devine o paria în propria comunitate, tânăra având nevoie de multă stăpânire de sine pentru a-şi găsi propriul loc în lume. Dacă 13 Reasons Why mergea direct la puncte nevralgice, Cursed oferă o abordare mai pe ocolite, dar oferă părinţilor oportunităţi de discuţie cu copiii lor.

Puterea exemplului
Mai ales în aceste momente dificile, puterea exemplului pozitiv revine adesea în discuţie. Cursed se poate lăuda cu nişte eroi perfectibili care ori fac tot ce le stă în putinţă ca să evolueze într-un context toxic, ori îmbrăţişează deplin calea răului. Indiferent de situaţie şi oricât de discutabile ar fi justificările personajelor, serialul trasează linii clare, fără ambiguităţi.

O discuţie despre bine şi onoare
O coloană vertebrală a poveştii este faptul că un grup de călugări "comando", Palazinii roşii conduşi de fratele Carden (scoţianul Peter Mullan), lichidează variatele rase ce populează tărâmul fantasy unde are loc acţiunea, într-un evident şi sângeros Holocaust care determină o contraofensivă categorică. Limitarea libertăţilor pe motive de rasă este o temă recurentă a serialului, aşa cum e şi cea a onoarei, care ar trebui să ne ghideze întotdeauna să facem alegerea potrivită între bine şi rău.

Să fim clar înţeleşi, Cursed nu e serialul perfect. Are probleme grave de ton şi ritm şi scenariul face câteva alegeri mai mult decât dubioase, dar asta nu justifică deloc primirea sa problematică. Noi am văzut toate cele 10 episoade şi le-am apreciat exact pentru cele cinci motive expuse mai sus.

Exploreaza subiecte similare:

Katherine Langford, Frank Miller, Devon Terrell, Cursed, Peter Cullen, 13 Reasons Why, The Old Guard

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
sebybog pe 23 iulie 2020 09:44
Are probleme grave, dar trebuie vazut pentru aspectele „progresiste”... De ce nu este justificata primirea sa problematica? Fiecare creatie artistica va starni reactii diferite, unii o vor aprecia, altii nu, o parte o va ignora. De ce mereu trebuie blamati cei care nu o apreciaza? E dreptul lor.
spartacus pe 23 iulie 2020 17:06
Am terminat azi de vazut primul sezon. Nu m-a impresionat, desi trailerul promitea, iar părerea mea acum, la final, este că-i un serial pt copii, cel mult. Dar sunt gusturi si gusturi.
CPU pe 26 iulie 2020 18:42
Un serial ce aminteste de genul filmelor `90. Au luat tot ce e mai prost din filemele de genu si le-au pus la un loc. Pentru anul 2020 total garbage.
Incet, incet serialele tv incep sa revina la normal dupa ce GOT ridicase stacheta la un nivel destul de ridicat.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells