Secrets d'histoire: istoria prinde viață la TV5 Monde

de Cinemagia în 12 Dec 2022
Secrets d'histoire: în fiecare luni, de la ora 22:00, doar la TV5 Monde

În luna decembrie, gazda noastră, prezentatorul Stéphane Bern, ne invită să descoperim poveștile din spatele celor mai mari personalități ale tuturor timpurilor. Secrets d'histoire este acea lecție atractivă de istorie care retrezește apetitul pentru poveștile celor mai luminate, divinizate sau.controversate figuri, oameni transformați în legende.

Victor Emmanuel al II-lea, primul rege al Italiei (Luni, 12 decembrie, ora 22.00)

Uneori, pare că istoria ne joacă feste. Precum prin figura lui Victor-Emmanuel al II-lea, primul rege al Italiei, cel care a reușit să unifice întreaga peninsulă italiană sub același steag, după secole de împărțire. Un suveran iscusit, aventuros, pasionat de drumeții și de vânătoare, dar mai ales de femei, Victor Emmanuel a fost căsătorit cu verișoara lui, Maria Adelaida de Austria, și a avut numeroase amante, precum celebra Rosa Vercellana, o femeie simplă, fiică a unui tambur-major, pe care a făcut-o contesă. În total, suveranul a avut 16 copii.

„Secrets d'Histoire” reia această epopee, explorând cele mai frumoase reşedinţe ale Casei de Savoia, palatele romane, dar şi peisajele magnifice din sudul La Botte. O călătorie edificatoare pe urmele acestui suveran carismatic și intrigant.

Napoleon, exilul de pe insula Sfânta Elena (Luni, 19 decembrie, ora 22.00)

La sfârșitul unui destin incredibil, omul reputat drept un geniu militar suprem și întemeietorul unui vast imperiu european își dă ultimul suflu în dormitorul mic al unei cabane bătute de vânt.

La 5 mai 1821, împăratul Napoleon I a murit la vârsta de 52 de ani, pe o insulă engleză rătăcită în mijlocul Oceanului Atlantic, Sfânta Elena, unde perfidul Albion a ales să-l exileze la 8.500 de kilometri de Franța, în compania unui grup restrâns care i-a rămas devotat.

Doi ani mai târziu, publicarea memorialului Sfintei Elena avea să devină un „bestseller” al epocii, aprinzând flama nemuritoarei legende a lui Napoleon.

Stéphane Bern ne poartă printre grandioasele monumente pariziene, începând cu Domul Invalizilor, un soi de corespondent occidental al marilor piramide egiptene, în care descoperim nu un mormânt, ci un adevărat sarcofag al miticului monarh.

Maria de Burgundia: singură împotriva tuturor (Luni, 26 decembrie, ora 22.00)

O prințesă cu un destin sfâșietor, ultima reprezentantă a uneia dintre cele mai strălucite dinastii ale Evului Mediu: ducii de Burgundia. La sfârșitul secolului al XV-lea, când tatăl ei, Carol Temerarul, a murit tragic în bătălia de la Nancy, în 1477, Maria a luat frâiele unui principat aproape la fel de puternic ca regatul Franței, răspândit cu mult dincolo de Burgundia propriu-zisă și de o avere uriașă. Regele Franței, Ludovic al XI-lea, credea că e floare la ureche să îl cucerească, însă fără să țină cont de tăria tinerei prințese. 

Stéphane Bern ne evocă viața acestei femei inteligente, curajoase și diplomate, făcându-ne turul superbului oraș belgian Bruges, precum și peisajele frumoasei regiuni Burgundia, locuri încarcate de amintiri legendare.

Exploreaza subiecte similare:

Stéphane Bern, Secrets d'histoire

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells