Scarlett contra Disney: cine câştigă, cine pierde şi cu cine ţinem?

de Ştefan Dobroiu în 1 Aug 2021
Actriţa Scarlett Johansson dă în judecată gigantul Disney pentru onorariul Black Widow

Nu e o ştire nouă, dar conflictul juridic dintre populara actriţă Scarlett Johansson şi una dintre cele mai mari corporaţii din industria entertainment-ului global, Disney, nu poate fi trecut cu vederea. Se întâmplă extrem de rar ca două nume atât de mari să-şi declare război public şi de obicei deznodămintele acestor războaie au reverberaţii puternice la Hollywood. Ca să nu mai spunem câ ambele părţi se grăbesc acum să facă publice detalii "picante" din relaţia lor.

Joi am aflat că actriţa Scarlett Johansson a dat în judecată compania Disney. Motivul? Faptul că filmul Black Widow a fost lansat simultan în cinematografe şi pe platforma Disney Plus, ceea ce a afectat direct onorariul ei contractual, care viza un procent din încasările din cinematografe. Cum Black Widow s-a lansat şi pe Disney Plus (abonaţii platformei au plătit 30 de dolari pentru a avea acces doar la acest film), suma încasată aici nu a fost luată în considerare la calculul onorariului actriţei. Echipa ei de avocaţi este de părere că prejudiciul se ridică la 50 de milioane de dolari. Şi pentru o astfel de sumă chiar că merită să mergi la tribunal.

Reacţia Disney a fost mai mult decât categorică. Într-un comunicat transmis joi, reprezentanţii gigantului de la Hollywood nu s-au dat în lături de la cuvinte neaşteptat de dure în ceea ce o priveşte pe Johansson, declarând că pretenţiile ei sunt, conform Variety, "triste şi dureroase" şi acuzând-o de "indiferenţă crasă" în ce priveşte situaţia Covid-19, unicul motiv pentru care compania a ales să lanseze simultan filmul în cele două formate.

Dacă de la distanţă pare că actriţa are dreptate (şi, să recunoaştem, ne place să fim de partea lui David şi nu a lui Goliat în astfel de conflicte), o eventuală sentinţă a procesului ar putea avea bătaie mai lungă decât cele câteva zeci de milioane de dolari mutate din conturile Disney în cel al lui Johansson: se va schimba modul cum actorii îşi negociază contractele la Hollywood.

"Bine a făcut (n.r. - că i-a dat în judecată"), a declarat pentru Variety un impresar de la Hollywood. "Sunt mulţi alţi actori care ţin cu ea şi speră să câştige. [Scarlett] Se bucură de putere şi face conversaţia foarte vizibilă, punând reflectorul direct pe Disney. Făcând tot acest conflict public, are o şansă să schimbe regulile jocului", a spus impresarul.

Pandemia a făcut marile studiouri de la Hollywood să caute soluţii pentru a-şi lansa cât mai profitabil filmele, în contextul în care cinematografele au fost închise atât de mult timp. Să ne reamintim marele cutremur pandemic: decizia Warner Bros. de a-şi lansa toate premierele din 2021 pe HBO Max. Reacţiile nu au întârziat să apară, iar actori precum Will Smith, Denzel Washington şi Gal Gadot, cu toţii pe afişul unui blockbuster Warner, au negociat în spatele uşilor închise onorarii suplimentare de zeci de milioane de dolari.

Decizia lui Johansson de a face totul public şi modul cum conflictul este acoperit în presă le dă altor staruri Disney oportunitatea să îşi renegocieze contractele, iar corporaţiei să nu îşi creeze o imagine de bully hollywoodian, care profită de chichiţe din contracte şi de pandemie pentru a-şi plăti mai prost vedetele.

Este imposibil să prevedem acum cine va câştiga, dar ne putem aştepta ca Scarlett Johansson să nu se reîntoarcă la rolul Văduvei negre după ce expiră contractele actuale. Şi poate că e şi momentul pentru un bun-rămas: din 2010, când a apărut prima oară în rol, cariera lui Johansson a fost complet dominată de apariţiile ei din Universul Cinematografic Marvel...

Exploreaza subiecte similare:

Black Widow, Scarlett Johansson, Will Smith, Denzel Washington, Gal Gadot

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells