Regizorul serialului Moon Knight critică controversata scenă plasată în Egipt din Wonder Woman 1984

de Marina Florea în 27 Mar 2022
Uneori, descrierea unei culturi diferite poate fi o palmă dată respectivei culturi

Mohamed Diab, un regizor de origine egipteană, încearcă să transmită imaginea potrivită a Egiptului modern în noul serial Disney+ Moon Knight, dar subliniază că un alt film cu supereroi a transmis imaginea greșită, scrie IndieWire.

Dacă ne gândim la Femeia Fantastică 1984, probabil cunoașteți scena în care eroul negativ Maxwell Lord merge în Egipt pentru a-l întâlni pe un baron al petrolului, pentru ca imediat apoi Femeia Fantastică să înceapă o urmărire cu mașini. Scena a fost criticată imediat ce filmul lui Patty Jenkins a avut premiera, iar poziția publicului nu s-a îmbunătățit de atunci încoace.

În interviul său cu publicația SFX Magazine, Diab a fost sincer privind necesitatea unei reprezentări corecte a unei culturi, mai ales cea egipteană. Diab arată cu degetul o scenă controversată din Wonder Woman 1984 și o dă drept exemplu negativ: „Așa cum văd eu lucrurile, există o parte importantă despre Egipt și despre cât de incorect a fost descris de Hollywood. Întotdeauna este descris drept exotic - numim această tendință orientalism. Ne dezumanizează. Întotdeauna suntem dezbrăcați; întotdeauna sexy; întotdeauna răi; întotdeauna depășim măsura, declara Diab.” Și continuă - „Niciodată nu vedeți orașul Cairo în filmele de Hollywood. Vedeți filmări în Iordania drept scene din Cairo, filmări din Maroc drept scene din Cairo, uneori chiar din Spania drept scene din Cairo. Asta ne supără. Îmi aduc aminte de o scenă din Femeia Fantastică 1984, și acolo era o scenă importantă plasată în Egipt, o rușine pentru noi. Aveam un șeic - așa ceva noi n-am avut niciodată. Egiptul era descris ca o țară din Evul Mediu. Un deșert gol...”

Să sperăm că regizorii precum Mohamed Diab pot promova un nou val de reprezentări mai cinstite și mai progresiste a diferitelor culturi în film.

Moon Knight încearcă să dea Egiptului un supererou adevărat în Marvel Cinematic Universe și o nouă esență serialului. În Moon Knight Steven Grant, un vânzător de magazin care nu e un dur începe să sufere de pierderi de memorie și are amintiri din altă viață. Steven descoperă că are probleme de identitate și că în corpul lui trăiește mercenarul Marc Spector. Pe măsură ce dușmanii amândorora se unesc împotriva lor, trebuie să își gestioneze identitățile în timp ce sunt aruncați într-un mister mortal în lumea zeilor egipteni.

În Moon Knigh apar Oscar Isaac în rolul Marc Spector/Moon Knighht, Ethan Hawke în rolul lui Arthur Harrow, Gaspard Ulliel în rolul lui Midnight Man (actorul a murit în urma unui accident de ski pe 19 ianuarie), Lucy Thackeray în rolul Donna, și May Calamawy în rolul Layla. Serialul va avea premiera pe Disney+ pe 30 martie 2022.

Exploreaza subiecte similare:

Wonder Woman 1984, Mohamed Diab, Moon Knight

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells