Oscar 2014: surprizele ediţiei

de Ştefan Dobroiu în 3 Mar 2014
Recorduri, momente tari şi răsturnări de situaţie la gala Oscar

Cu 12 ani de sclavie laureat al celei mai importante categorii la Oscar 2014, Cel mai bun film, şi Gravity câştigător a nu mai puţin de şapte statuete (lista completă a câştigătorilor AICI) nu se poate spune că cea mai recentă gală a Premiilor Academiei Americane de Film au uimit lumea întreagă cu răsturnările de situaţie. Practic cele mai importante previziuni s-au adeverit, spre nemulţumirea celor (ne numărăm printre ei) care, dintre cei doi favoriţi deja pomeniţi, ar fi preferat Gravity.

Astfel, Steve McQueen devine primul regizor de culoare câştigător al cărui film nominalizat este votat în bloc de membrii Academiei. De asemenea, Alfonso Cuarón devine primul regizor de origine latinoamericană premiat pentru regie la Oscaruri, într-o ediţie ce ar putea fi etichetată drept cât se poate de deschisă cu toate rasele. După ce ani de zile Academia a fost criticată pentru faptul că imensa ei majoritate este formată din bărbaţi albi trecuţi (de mult) de prima tinereţe, iată că după deznodământul de la cea de-a 86-a gală Oscar aceste critici ar trebui să înceteze.

Amfitrioana evenimentului, Ellen DeGeneres, a reuşit unul dintre cele mai simpatice momente din istoria recentă a Oscarurilor, cu selfie-ul ei doldora de staruri. Când într-o fotografie realizată cu telefonul mobil apar Meryl Streep, Julia Roberts, Brad Pitt, Angelina Jolie, Kevin Spacey, Jennifer Lawrence, Channing Tatum şi Bradley Cooper (plus un ochi al lui Jared Leto) nu te poţi aştepta decât la o senzaţie a internetului. Fotografia cu pricina a devenit cel mai redistribuit tweet din istoria Twitter şi are toate şansele să urce foarte sus într-un top al celor mai distribuite imagini de pe Facebook. Într-o ediţie care a vrut să sublinieze că nu există mare diferenţă între staruri şi oamenii de rând, acest selfie antologic a funcţionat cât se poate de bine.

"Fiecare dintre noi merită nu doar să supravieţuiască, ci să trăiască. Acesta este cel mai important lucru rămas de la Solomon Northup", a spus Steve McQueen în discursul său, reambalând inspirat o replică din 12 ani de sclavie (o cronică a filmului AICI). McQueen lărgeşte astfel grupul de cineaşti de culoare premiaţi de Academie, de această dată alături şi de Lupita Nyong'o, câştigătoarea unei statuete pentru rolul sclavei Patsey. "Sunt conştientă în fiecare clipă că această imensă bucurie din viaţa mea are ca punct de pornire o durere groaznică din viaţa altora. Vreau să salut spiritul lui Patsey pentru modul în care m-a călăuzit", a spus Nyong'o, vizibil emoţionată, în discursul ei de mulţumire.

Mulţi comentatori s-au declarat surprinşi că American Hustle, nominalizat la zece categorii, a plecat acasă fără să câştige măcar un premiu, "performanţă" uimitoare pentru un film de epocă doldora de staruri şi cu eforturi remarcabile în departamente tehnice precum montajul, scenografia şi machiajul. American Hustle a devenit marele perdant al ediţiei, laolaltă cu The Wolf of Wall Street. Deşi Matthew McConaughey era de mult timp declarat favorit pentru Cel mai bun actor, mulţi cinefili din întreaga lume i-ar fi oferit premiul lui Leonardo DiCaprio pentru rolul său din filmul lui Martin Scorsese. Nici The Wolf of Wall Street nu a câştigat niciun Oscar, spre nemulţumirea românilor care au întâmpinat cu entuziasm premiera lunii ianuarie: în nici două luni de proiecţii, filmul a avut 290.000 de spectatori în România. Fanii lui DiCaprio au reacţionat deja pe twitter, "scandând" în numeroase mesaje: "Get Leo an Oscar".

În acelaşi timp, Cate Blanchett a devenit prima actriţă din Australia cu două Oscaruri câştigate. Discursul ei a subliniat importanţa personajelor feminine şi faptul că publicul larg le aşteaptă pe marele ecran. Mesajul se adresează scenariştilor şi producătorilor de la Hollywood, care cred în continuare că un film cu o protagonistă are mult mai puţine şanse să placă publicului, preferând să scrie/producă filme cu roluri masculine puternice.

Pharell a fost lăudat pentru interpretarea energicei melodii Happy, care le-a făcut pe Amy Adams şi Lupita Nyong'o să arate că ştiu şi să danseze, iar Bill Murray a impresionat cu un omagiu dedicat regizorului Harold Ramis (Ziua cârtiţei), plecat dintre noi săptămâna trecută. În ciuda câtorva momente reuşite, Ellen DeGeneres a fost criticată pentru calitatea intervenţiilor ei, dar cele mai mari critici s-au îndreptat înspre plictiseala provocată de câştigătorii în imensă majoritate previzibili.

(Copyright foto Foto: AFP/Mediafax)

Exploreaza subiecte similare:

Gravity, 12 Years a Slave, American Hustle, The Wolf of Wall Street, leonardo dicaprio, Alfonso Cuarón, Lupita Nyong'o, Ellen DeGeneres, Bill Murray, Harold Ramis

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alexandru_popescu_emilian pe 3 martie 2014 12:05
Matthew McConaughey a castigat corect oscarul ....si intradevar as fi dorit si gravity sa ia oscaru si pentru cel mai bun film ...dar asta este ..
Bayard pe 3 martie 2014 12:55
Chiar daca nu au castigat la toate categoriile favoritii, a fost o singura surpriza mare: scurtmetrajul animat.
Han_Solo pe 3 martie 2014 15:27
Lui Matthew McConaughey trebuia sa ii dea un Oscar si epntru True Detective, chiar daca este serial.
eddiesor pe 3 martie 2014 20:24
pentru seriale se acorda premiile Emmy. Si probabil il va castiga in septembrie.
Magaru_Vesel pe 3 martie 2014 16:22
Matthew McConaughey si Jared Leto au luat pe merit oscarul. Felicitari pentru interpretare.
Gravity, chiar daca a luat multe premii (7 la numar) au fost premii luate pe "smecherie" ca sa zic asa , au fost categorii la care aproape ca numai ei au concurat si deci nu aveau cum sa piarda trofeele, insa peste ani numele lor va fi uitat, deoarece pe pagina oficiala a academiei de film Oscar, primeaza in dreptul fiecarui an numai oscarurile importante: Cel mai bun film, Cei mai buni actori in roluri principale si secundare si cel mai bun regizor (aici obtinand si ei singurul trofeu).
Marile perdante ale serii au fost probabil "American Hustle" si "The wolf of wall street" , insa problema lor si a subiectului asemanator le-a facut practic sa se anuleze unul pe altul. Nu ar fi fost corect sa-i dea Oscar lui DiCaprio fara sa-i dea lui Christian Bale si invers. :))
Doua filme cu actiune asemanatoare din anii '80 cu si despre excroci .
DiCaprio mai are sansa in 2015 sa faca un film bun pana atunci sa ia un Oscar; in 2016 prevad ca premiera lui World of Warcraft din decembrie 2015 va lasa urme adanci, asa cum a lasat si lord of the rings, adica va adjudeca toate premiile deoarece se anunta o megaproductie mai buna decat LOTR, iar candidatii sunt inca anonimi in prezent.

Bayard pe 3 martie 2014 16:46
Daca ceva o sa lase urme in decembrie 2015 o sa fie Star Wars :) .... WOW cred ca si-a si schimbat data tocmai din cauza concurentei prea puternice (nu stiu daca e batuta in cuie modificarea). Deocamdata nu se aude nimic de bine despre World of Warcraft.... nu stiu de ce ajungi sa compari cu LOTR.
MikkaelWolfganger pe 3 martie 2014 16:53
^^WOW, Dota,Warcraft fanboy?Ma sincer indoiesc ca adaptarea asta va ajunge la nivelul lui LOTR, la fel cum ma indoiesc ca va adjudeca toate premiile.Poate ceva Saturn, niste efecte vizuale si cu ajuorul Barbosului public numeros :)).
Magaru_Vesel pe 3 martie 2014 18:55
n-am incredere in JJ Abrams , deci nici mari asteptari de la noul starwars, Ce e bun, e bun facut o data, de 2 ori, de trei ori si cam atat; si fara Darth Vader nu vad ce Villain ar putea incanta fanii.
cosmin742000 pe 3 martie 2014 19:06
Cea mai mare surpriza dupa mine este prezenta printre nominalizari la cel mai bun film dar mai ales la regie a lui Alfonso Cuaron cu " capodopereta"lui Gravity.Chiar nu pot sa inteleg cum un film cu atetea greseli crase de regie a putut castiga. E drept ca a castigat si gloaba de aur , insa am crezut (sincer ) ca s-a facut o confuzie atunci , pe care au lasat-o asa sa nu se faca si mai rau de ras.
xerses pe 3 martie 2014 19:19
Ma bucur pentru Matthew McConaughey, dupa un asemenea rol merita un Oscar.
Iulidesprefilme pe 3 martie 2014 21:28
Felicitări câştigătorilor ! Academia Americană de Film le-a dat, nu le-a luat, aşa că e firesc să se bucure toţi cei cu statueta în mână şi alţii pe lângă ei, căci...spectacolul continuă...!
denisa_liza pe 11 martie 2014 17:55
Felicitari celor care au castigat
Dana04 pe 18 aprilie 2014 18:24
Ellen a fost cea mai tare prezentatoare de la oscar ever!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells