Olimpia Melinte, nominalizată la Premiile Goya 2014

de Gloria Sauciuc în 7 Ian 2014
„[...] pe tot parcursul șederii mele în Granda, unde am filmat, am încercat să exist în lumea emigranților români și a fost o lecție frumoasă de viață care a meritat din plin!”, spune Melinte pentru cititorii Cinemagia

Actriţa româncă Olimpia Melinte este nominalizată la Premiile Goya (echivalentul spaniol al Oscarurilor), categoria „Revelaţia anului”, datorită interpretării din filmul Canibal. Tânăra actriță joacă un rol dublu în cutremurătorul Canibal, o coproducție Spania - România - Rusia - Franța. De altfel, producţia se află în primele trei favorite ale Premiilor, cu opt nominalizări. Pe 9 februarie 2014 vom afla dacă Melinte obţine prestigiosul trofeu, în aceeaşi categorie mai fiind nominalizate actriţele María Morales (Todas las mujeres), Belén López (15 años y un dia), Natalia de Molina (Vivir es fácil con los ojos cerrados).

Canibal, considerat unul dintre cele mai bune titluri internaţionale ale anului, a început circuitul festivalier în 2013, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Toronto. Filmul prezintă povestea lui Carlos (Antonio de la Torre), un om singuratic, ciudat, iubit - însă - de toţi locuitorii oraşului Granada. Ceea ce puţini oameni ştiu despre el este că nu se poate hrăni decât cu femei, faţă de care nu se poate ataşa emoţional. Toate aceste lucruri se schimbă în ziua în care o întâlneşte pe Nina, o femeie de origine română, care îşi caută cu disperare sora geamănă...

Iată ce a spus despre film Olimpia Melinte, pentru cititorii Cinemagia: „Alexandra și Nina sunt surori gemene, locuiesc în Spania și duc viață normală a emigranților români: muncesc, sunt maseoze într-o clinică și se învârt, în mare parte, prin cercurile emigranților români. Asta până într-o zi când una din ele hotăƒrăşte să plece, să se mute în alt oraș. Alexandra e o fire puternică, dominatoare, şi intră în conflict cu unul dintre vecini, iar în scurt timp dispare; sora ei, Nina, vine să o caute; și de aici viața ei se transformă. Sunt două caractere diferite, două femei în căƒutarea iubirii care ajung să o cunosca în dimensiuni și forme diferite. Am trecut prin multe schimbări pentru a duce la bun sfârşit cele două roluri, am făcut cursuri de masaj, am învăţat limba spaniolă și - pe tot parcursul șederii mele în Granda, unde am filmat - am încercat să exist în lumea emigranților români și a fost o lecție frumoasă de viață care a meritat din plin!”.

Pentru acest film, actriţa, în vârstă de 27 de ani, a învăţat limba spaniolă, a urmat cursuri de masaj şi a fost nevoită să se îngraşe 10 kilograme.

Despre Olimpia Melinte

Olimpia Melinte s-a născut la Iaşi pe 7 noiembrie 1986. A urmat Colegiul de Artă „Octav Bancila" din Iaşi, unde a debutat în rolul Wendla din „Deşteptarea primăverii" de Frank Wedekind, sub îndrumarea actorului Nicolae Ionescu. Acest rol i-a adus şi premiul de „Cea mai buna Actriţă" în cadrul „Olimpiadei Naţionale de Arta Teatrală", Timişoara 2005.

A absolvit Facultatea de Arte „George Enescu" din Iaşi, secţia artă dramatică, sub atenta îndrumare a actorului Emil Coşeru şi a debutat pe marele ecran cu rolul din filmul Cele ce plutesc în regia lui Mircea Daneliuc, în 2009. Rolul interpretat în acest film i-a adus două nominalizari la Galele GOPO 2010, pentru „Cea mai bună actriţă în rol principal" şi pentru Premiul "Tânară Speranţă". A lucrat apoi cu regizoarea Luiza Pârvu, pentru scurt metrajul „Draft 7”, film răsplatit cu premii speciale atât în ţară cât şi în străinătate.

În 2011, Olimpia a fost aleasă dintre 250 de actriţe pentru a interpreta rolul Luminiţei din filmulSette opere di misericordia” regizat de Massimiliano şi Gianluca de Serio, film pentru care a primit şi Premiul pentru interpretare la Bobbio Film Festival, în Italia. Pelicula a obţinut numeroase premii la festivalurile internaţionale de film din lume ca Locarno, Annecy, Vilerupt sau Marrakech.

În 2013 a fost aleasă pentru dublul rol în filmul Canibal, regizat de Manuel Martín Cuenca şi filmat în Granda, şi a jucat rolul principal din scurtmetrajul Luizei Pârvu –„Start Anew World”, filmat în SUA. În toamna anului 2013, Olimpia Melinte s-a facut remarcata la Festivalurile de la Toronto şi San Sebastian, prin dublul rol jucat în filmul „Canibal” (r. Manuel Martin Cuenca), co-produs de Tudor Giurgiu, care va putea fi văzut în curând şi pe marile ecrane din România.

Exploreaza subiecte similare:

Olimpia Melinte, canibal, Sette opere di misericordia, Antonio de la Torre

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 15 februarie 2014 20:52
Foarte frumos, ar fi o performanta nemaipomenita si castigarea trofeului... Uite ca poti fi bun si fara UNATC, cum o dovedeste Melinte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells