Netflix: trei seriale în format „fulger”

de Ştefan Dobroiu în 28 Mai 2019
Un buchet de seriale cu şapte sau opt episoade de 15 minute

În ultima vreme Netflix a lansat mai multe seriale în format "fulger", adică sezoane de şapte sau opt episoade de câte 15 minute. Nu am avut timp să ne ocupăm de fiecare în parte (deşi ar fi meritat), prin urmare iată-le trecute în revistă pe scurt mai jos.

În primul rând să discutăm puţin formatul. Un calcul simplu ne arată că în total întregul prim sezon al acestor seriale durează sub două ore, prin urmare o întrebare legitimă ar fi "dar de ce nu au făcut un film?" Scenariul de lungmetraj diferă de cel serializat din multe puncte de vedere, iar în acest context contează cel mai mult unul: fiecare episod de 15 minute poate oferi o provocare de sine-stătătoare personajelor principale, oferindu-le o lecţie sau ajutându-le să înveţe ceva despre sine. Poate părea surprinzător, dar formatul chiar funcţionează. Evident, spectatorul are liber la binging, adică poate urmări toate episoadele într-un singur foc.

Bonding
Probabil cel mai captivant dintre cele trei, Bonding o are în centrul atenţiei pe Tiff (Zoe Levin), o studentă din New York care se întreţine dominând, în costume din piele, bărbaţi în căutare de senzaţii tari. Reîntâlnirea cu fostul coleg de liceu Pete (Brendan Scannell) şi oferta ca acesta să-i devină asistent va face ambele personaje să-şi repoziţioneze aşteptările şi limitările. Ideea de bază a filmului, aceea că toţi suntem fiinţe extraordinare în aşteptarea descoperirii de sine, ar putea să amuze publicul mai matur şi blazat şi să angajeze publicul mai tânăr, încă în căutarea unei direcţii.

Evident, ocupaţia celor doi eroi şi clienţii lor care mai de care mai trăsnit va genera situaţii amuzante, dar şi satisfacţia micii doze de "interzis". Rostul serialului nu este să şocheze, ci să sublinieze că descoperirea de sine se poate produce în cele mai insolite conjuncturi.

Special
"Sunt şi gay, şi schilod", cam aşa îşi începe povestea Ryan, eroul din Special. Acesta este primul serial Netflix în formatul de 15 minute şi îşi găseşte forţa în experienţa de viaţă a creatorului Ryan O'Connell, homosexual şi suferind de paralizie cerebrală, care şi interpretează personajul principal, o versiune semifictivă a lui însuşi. Protejat de mama sa, Karen (Jessica Hecht), Ryan are o existenţă lipsită de orice provocări, prin urmare se răzvrăteşte şi, în ciuda provocărilor ridicate de handicapul său, ţine cu tot dinadinsul să-şi proclame independenţa. Primul său loc de muncă, primul apartament în care locuieşte singur, primele experienţe sexuale şi redefinirea relaţiei cu mama lui vor umple cele opt episoade ale sezonului.

"Nu trebuie să suferi de paralizie cerebrală ca să îmi înţelegi povestea", a spus Ryan O'Connell şi aşa şi este. În ciuda personalităţii uneori dificile, Ryan reuşeşte să captiveze publicul şi să-l determine să echivaleze experienţele, provocările şi lecţiile din serial cu provocări personale. Am pus Special pe locul doi pentru că, în ciuda formatului "fulger", scenariul este o idee lungit, câteva personaje neinteresante primind o atenţie nejustificată.

It's Bruno!
În funcţie de gusturile tale, o să iubeşti sau o să urăşti It's Bruno!, această trăsnaie absolută despre un tip din Brooklyn care îşi dedică viaţa bunăstării fizice şi pshice a căţelului său, Bruno. Provocările eroului, Malcolm (Solvan Naim, poreclit Slick The Misfit), sunt de un derizoriu rizibil, de la a convinge un manager de supermarket să-l lase înăuntru cu Bruno la execuţia totală a unui hipster nou-venit în Brooklyn care nu strânge după căţelul său. Plin de exagerări şi o adevărată menajerie de imbecili (în frunte cu protagonistul), serialul este delicios de imprevizibil, lucru pe care rar îl putem spune despre serialele care apar în prezent ca ciupercile după ploaie. Dă-i o şansă, e posibil să-l apreciezi mai mult decât te aştepţi.

Şi ar trebui să ţii minte numele lui Naim, rapper certat cu legea care a convins giganţi precum HBO şi Netflix că ar putea fi "the next big thing". Drept dovadă stă faptul că în prezent Naim colaborează cu Netflix, Will Smith şi Queen Latifah pentru un muzical hip-hop ce va actualiza Romeo şi Julieta.

Ai văzut Bonding, Special sau It's Bruno!? Spune-ne într-un comentariu dacă ţi-au plăcut.

Exploreaza subiecte similare:

Bonding, Solvan Naim, Will Smith, Queen Latifah, Zoe Levin, Brendan Scannell, Ryan O'Connell, Jessica Hecht

Alte știri din cinema

28 Years Later, o nouă continuare a francizei cu zombie

Franciza 28 Days Later continuă cu al treilea film, 28 Years Later. Producția va avea premiera vara viitoare, pe 25 iunie 2025. Fanii seriei au așteptat 18 ani pentru o nouă poveste inspirată de hit-ul care l-a făcut cunoscut pe actorul Cillian Murphy.

Kristen Stewart și Oscar Isaac, cuplu căsătorit în thrillerul cu vampiri Flesh of the Gods

XYZ Films se ocupă de vânzările internaționale pentru acest film la viitorul Marché du Film de la Cannes

7 filme cu și despre tenis

Cu documentarul Nasty și lungmetrajul Challengers acum în cinematografe, haideți să trecem în revistă alte filme de care se pot bucura iubitorii sportului alb

Chris Hemsworth despre rolul din Furiosa: Saga Mad Max: ”Este un vis devenit realitate”

Chris Hemsworth îl interpretează pe Dementus, personajul principal negativ din ceea ce se anunță a fi un spectacol cinematografic de neratat

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells