Muzeul Prado, pe marele ecran al Happy Cinema București

de Cinemagia în 2 Mai 2019
Câștigătorul premiului Oscar Jeremy Irons va fi ghidul spectatorilor în descoperirea frumuseții și artei Muzeului Prado

Pe 10, 11 și 12 mai, de la ora 19:00, Happy Cinema București propune spectatorilor prima călătorie cinematografică prin camerele,  poveștile și emoțiile unuia dintre cele mai vizitate muzee din lume. Capodopere magnifice spun povestea Spaniei și a unui întreg continent. Cu peste 8000 de lucrări de artă, Muzeul Prado este o experiență magică, care atrage anual aproape 3 milioane de vizitatori la Madrid.

Muzeul Prado. O colecție a minunilor prezintă capodoperele lui Vélazquez, Rubens, Bosch, Goya sau El Greco și șase secole de istorie a Spaniei.Lucrările expuse aici reflectă o epocă unică și o colecție realizată „mai mult cu inima decât cu mintea”, deoarece regii și reginele au ales doar ceea ce le-a plăcut. Este un inventar al gusturilor și al plăcerilor ce povestește despre evenimentele publice, dinastii, cardinali, războaie și coaliții, nunți și nebunia unei regine.

 

Suntem într-unul dintre templele artei mondiale, un loc  al amintirilor și o oglindă  a prezentului, cu 1700 de lucrări expuse și alte 7000 aflate în conservare. 

Această colecție vorbește despre regi, regine, dinastii, războaie, înfrângeri și victorii, precum și  despre sentimentele  și emoțiile  bărbaților și femeilor de dinainte și de astăzi, ale căror vieți se împletesc cu conducătorii, pictorii, artiștii, arhitecții, curatorii, intelectualii și vizitatorii muzeului.

În 2019, anul celebrării  a 200 de ani de existență, să spui povestea Muzeului Prado din Madrid începând cu ziua când a fost înființat, înseamnă să vorbești nu doar despre ultimii 200 de ani, cât și despre șase secole de istorie.  Viața Muzeului Prado din Madrid începe cu nașterea Spaniei ca națiune și a căsătoriei dintre Ferdinand de Aragon și Isabela a Castiliei care a marcat formarea imperiului spaniol.

Este vorba despre o epocă de mare patronaj al artelor, despre dragostea monarhilor spanioli pentru marii maeștri, precum Goya. Prezența acestuia este puternică la Prado, fiind văzută în peste nouă sute de  lucrări,  incluzând majoritatea desenelor și a corespondenței cu prietenul său din copilărie, Martin Zapater.

Muzeul Prado. O colecție a minunilor nu este doar despre aceste opere extraordinare, care sunt inima și sufletul documentarului, dar și despre peisajele, palatele și clădirile regale  care au pregătit scena pentru dezvoltarea acestor colecții de artă.  Moștenirea universală a Muzeului Prado include nu numai lucrările lui Vélazquez, Rubens, Titian, Mantegna, Bosch, Goya, El Greco,  conservate  la Prado, dar și Palatul Escorial, Panteonul familiei regale, Palatul Regal din Madrid   sau Salonul de Reinos.

Documentarul  îmbină  narațiunea de artă cu un studiu al arhitecturii și o analiză a materialelor arhivistice valoroase, marcate de interviuri cu diverși experți din Muzeul Prado: Miguel Falomir, Directorul Prado, Javier Portús, curatorul picturii spaniole până în secolul al XIX-lea, Manuela Mena, curatorul colecției lui Goya, Laura Garcia Lorca, președintele Fundației care poartă numele unchiului său, poetul Federico Garcia Lorca; Marina Saura, actrița și fiica pictorului Antonio Saura; Olga Pericet, dansatoare; Pilar Pequeno, fotograf.

Tarif unic: 26 lei

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells