« Înapoi la pagina festivalului

Miss Kicki, filmul de 5 stele

de Ştefan Dobroiu in 29 Mai 2010
Miss Kicki, filmul de 5 stele

După ce aseară am văzut Mama şi Sell Out!, ambele notate cu patru stele pe fluturaşii pentru premiul publicului la TIFF, iată că a venit vremea unui campion de cinci stele: Miss Kicki, o dramă suedeză despre complicata apropiere dintre o mamă şi un fiu înstrăinaţi.

În rolul principal, cel al lui Kicki, o cvadragenară trupeşă şi petrecăreaţă, este foarte bună Pernilla August, care azi mai poate fi văzută în lăudatul O soluţie raţională, unul dintre cele 12 filme în competiţia pentru Trofeul TIFF. Nu ştiu cum e O soluţie raţională, despre două cupluri care decid să împartă o casă, o bucătărie şi un pat într-un insolit menage a quatre, dar ziua Pernilla August la TIFF începe cât se poate de bine cu Miss Kicki şi exotica ei aventură în Taiwan şi complicata dragoste a unei mame pentru fiul ei.

După o şedere de 12 ani în Statele Unite, Kicki revine acasă în Suedia, iar fiul ei Viktor, acum deja la liceu, îi este foarte străin. Pentru a recupera la capitolul apropiere, cei doi pleacă într-o exotică vacanţă în Taipei, dar Kicki a uitat să precizeze un amănunt: Taipei-ul o atrage şi pentru că, de ceva vreme, tot stă de vorbă pe net cu un taiwanez care o încântă cu vorbele lui dulci şi magnifica privelişte de la fereastra biroului său aflat într-un zgârâie-nori al metropolei asiatice.

Bineînţeles, ştii de la început că acest detaliu va provoca o criză între mamă şi fiu, dar regizorul debutant Hakon Liu nu-şi epuizează resursele cu acest subplot la mintea cocoşului şi recuperează puternic cu o super-atmosferă şi sensibile trimiteri într-o mulţime de direcţii interesante, de la întâlnirile online la adulter şi micile detalii neadevărate la care recurgem pentru a ne condimenta cât de cât existenţa sau alegerile făcute ştiind de la început că le vom regreta. De origine norvegiano-taiwaneză, Liu compune cadrele ca un fotograf şi dozează excelent interpretările convingătoare ale actorilor, inclusiv ale tinerilor Ludwig Palmell, foarte inocent în rolul lui Viktor, şi Huang He, în cel al misteriosului Didi, localnicul întâlnit de mamă şi fiu în aglomeratul Taipei.

Şi elemente de acţiune energizează acest film de doar 88 de minute, care mai poate fi văzut la TIFF miercuri, de la 12 la Cinema City, dar marile lui avantaje sunt Pernilla August, o adevărată forţă într-un rol de femeie ce simte că pierde pariul cu viaţa, familia şi dragostea şi prin urmare luptă ca o leoaică pentru fiecare dintre ele, şi atmosfera ludică, în acelaşi timp relaxată şi încărcată de sens. La final, unul dintre cele mai frumoase cadre văzute anul acesta la cinema, o imagine care relativizează şi anulează distanţele.

Neapărat de văzut.

Taguri:  festival:tiff 2010

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Radu1711 pe 30 mai 2010 12:48
foarte bun daca de 5 stele
mctony pe 30 mai 2010 13:17
Trebuie sa fie un film bun, daca a primit 5 stele.
sergiuseling pe 1 iunie 2010 08:53
Şi eu am pus 5 stele pe fluturaş. Iar O soluţie raţională e cam la fel de bun, de fapt e favoritul meu din cele 5 văzute de mine până acum în competiţie.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells