John Bradley, Sam din Urzeala tronurilor: „Dacă nu ar fi existat personajul meu, povestea nu s-ar fi terminat așa”

de Gloria Sauciuc în 29 Apr 2019
„Sam și Jon Snow fac împreună o persoană completă” (John Bradley)

Pe 20 februarie, la Londra, prin amabilitatea HBO România, Cinemagia l-a intervievat pe John Bradley, interpretul personajului Samwell Tarly din serialul Urzeala tronurilor, cărturarul care omoară primul un Umblător Alb, descoperindu-și curajul, în pofida neîncrederii cu care era tratat de cei din jur - familie și membrii Rondului de Noapte - și prezenței ce sugerează mai mereu vulnerabilitate. Trebuie să mărturisim că Sam e personajul nostru favorit iar întâlnirea la Londra cu actorul care îl portretizează a fost una însoțită de multă emoție.  Sam  este cel care descoperă un secret ce va schimba raportul de forțe între personaje la începutul sezonului 8. George R. R. Martin spunea, într-un interviu, că - dacă ar alege să fie un personaj - acela ar fi Sam Tarly, iar noi am răspunde la fel ca scriitorul celebrei și popularei saga fantasy Game of Thrones.

„Cineva cu înțelepciunea, compasiunea, sensibilitatea și pregătirea academică a lui Sam, combinat cu vitejia, forța fizică și intransigența lui Jon, fac împreună o persoană formidabilă; își dau unul celuilalt ceea ce îi lipsește fiecăruia” (John Bradley).

John Bradley și-a înțeles foarte bine personajul și a vorbit ca un scenarist despre Sam, lansând o serie de idei interesante și punând problema cu maturitate. Actorul are 30 de ani. Iată, în rândurile ce urmează, interviul integral:

John Bradley: Atâtea momente din serial ne lasă să ne simțim importanți. Să fim relevanți într-un fel. Dacă nu ar fi existat personajul meu, povestea nu s-ar fi terminat așa cum s-a terminat. Și cred că cee a ce s-a făcut așa de bine este că de-a lungul celor zece ore ale unui sezon obișnuit, fiecare personaj primește un segment de timp care să îl facă mulțumit pe actor, momentul în care poate cu adevărat să strălucească. Cred că serialul continua, cumva, să facă asta. Atunci când am citit scenariul sezonului final a fost un sentiment de bucurie și, în același timp, un sentiment de ușurare. Urmează să se termine într-un mod de care să fim mândri. Să putem spune: „ne mândrim în legătură cu modul în care serialul s-a terminat...”

Personajul tău a avut un drum lung alături de Jon Snow. Ce anume îl face să îi fie drag? Care este feblețea lui?

John Bradley: Cred că atunci când Jon l-a întâlnit pentru prima oară pe Sam, Jon avea ca întotdeauna un discernământ asupra binelui și a răului și un cod moral solid. Și ceea ce Jon Snow urăște este nedreptatea și necinstea. Atunci când îl întâlnește pe Sam, simte că are răspunerea de a-l proteja față de mediul în care se află. În acel moment devine ceea ce Sam avea nevoie toată viața lui. Sam avea nevoie de o figură paternă care să îi ofere sprijin și susținere. Avea o mama, dar ea nu mai era cu el. Așa că atunci Jon devine ca un tata, ca un frate mai mare, ca un prieten, toate la un loc. Oamenii cred adesea că Sam depindea de Jon pentru protecție, însă Jon are nevoie de Sam la rândul lui, și el este ghidat de Sam: „Ce să fac? Tu ești cel inteligent. Eu ce mă fac”. Iar Sam reușește să îi schimbe diametral părerea lui Jon Snow. Este o relație codependentă, ei împreună fac la un loc o persoană completă. Cineva cu înțelepciunea, compasiunea, sensibilitatea și pregătirea academică a lui Sam, combinată cu vitejia și forța fizică și intransigența lui Jon, fac împreună o persoană formidabilă, își dau unul celuilalt ceea ce îi lipsește fiecăruia.

E ca relația dintre Sam Gamgee și Frodo în Lord of the Rings.

John Bradley:  Da, pentru că esența serialului, dincolo de elementele fantastice și cele supranaturale, este despre relațiile dintre oameni. De aceea spun că toate secvențele de luptă, multe îmbunătățite cu CGI, nu sunt la fel de importante ca cele în care doi oameni stau de vorbă. În Sezonul 1, scenele de dialog ar face cinste oricărui serial dramatic. Oricăruia. Pentru că și Stăpânul Inelelor era despre prietenia dintre doi oameni. Și orice s-ar fi întâmplat, ei aveau motive să aibă grija unul de altul.

Tu și cu Gilly sunteți doi oameni reali între personajele din serial. Adică, ajung pe parcurs mai bine decât au început. Reușesc să își întemeieze o familie, și ajung mai bine decât erau la început.

John Bradley:  Au priorități în viață: unul pe celălalt și pe micul Sam, și nu au ambiții la fel de mari ca celelalte personaje… niciunul dintre ei nu vânează o coroană, un ținut sau un castel… vor doar să trăiască și să fie fericiți... Au aspirații mult mai modeste.

Cred că Samwell este important în contextul serialului pentru că Sam este un om obișnuit. Sam ești tu. Dacă luăm ca exemplu Bătălia de la Castle Black, Sam nu se poate lupta precum Jon Snow, sau precum ceilalți viteji. El e speriat, nepregătit și vulnerabil, și pare că va muri la prima lovitură de sabie. Însă realitatea e că el pare așa în contextul comparației cu luptători precum Jon Snow. Pentru că Sam este omul obișnuit. Dacă toți ar fi capabili să mânuiască săbii, să câștige războaie și să omoare, atunci amenințarea nu ar mai conta. Ai nevoie de cineva care să lupte. Cred că Sam este, prin opoziție, omul obișnuit. Cred că și cei care postează pe Twitter, ar fi foarte speriați, mai mult decât s-ar crede, dacă ar fi aruncați în lupta de la Castle Black.

Până la urmă, fanii nu credeau că Ned Stark poate fi ucis. Ceea ce a făcut serialul a fost să arunce regulile unei povestiri pe fereastră. Toți credeam, nu-I așa, că Ned Stark este genul de personaj care va rămâne în viață orice ar fi, și totuși a dispărut, ca și Robert Baratheon. Ideea e că nimeni nu e în siguranță. Prin asta, într-un fel, serialul reflectă viața reală. Ești viu până când mori, și nu anticipezi moartea în viața reală după cum nu o anticipezi nici în serial.

Personajul tău este un om normal, însă unul care face gesturi eroice. Care latură va domina în ultimul sezon: cea de erou sau cea de om al cărților?

John Bradley:  Cred că de la Sam ai - pe de o parte - o latură pe care, dacă îi lași timp să gândească, va rămâne pe gânduri și îl va împiedica să facă o faptă de vitejie: „Cred eu că nu sunt suficient de curajos să o fac”, va gândi. Însă, atunci când nu are de ales și e forțat să facă lucrurile instinctual, vezi cât poate fi de curajos. Sam răspunde adecvat unei situații periculoase. Cred că momentele instinctuale, în care nu are timp să gândească, vedem o latură a lui cu totul diferită, una care nu își permite să creadă toate minciunile despre el însuși. Și, ceea ce vom avea în Sezonul 8, Sam încă o data se va adapta situației: Sam va fi tot ceea ce Sam trebuie să fie în funcție de situație. Este vorba de el însuși, care atunci când uită că nu e curajos descoperă că e curajos. Uneori e laș, însă când nu are timp să gândească devine curajos. Mintea lui este un arsenal în sine.

Personajul dvs a petrecut mult timp în bibliotecă în sezonul 7, ați răsfoit o grămadă de cărți Ce scria în cărțile acelea?

John Bradley: Era o istorie antică a Umblătorilor Albi... Credeam că e vreun text din cartea de telefon, dar este o istorie frumos detaliată, un fel de opera de artă.

Însă cel mai groaznic este că la sfârșitul filmărilor stăteam doar eu cu o camera pe umăr de mai bine de o oră, dând pagină după pagină, după ce deja eram obosit….

Actorul a fost însoțit la interviu de colega de platou Hannah Murray, interpreta personajului Gilly.

Care a fost scena dvs. preferată din serial?

Hannah Murray: Scena mea preferată a fost când am dat nume bebelușului… Ne-am simțit atât de bine la acea scenă delicată și dulce…

John Bradley: Da, e și scena mea preferată. Pentru că nu credeam că va fi timp și pentru asta. Faptul că au fost incluse și asemenea scene a înălțat serialul într-un fel. Ajungi să îi cunoști, îți pasă de ei, știi ce riscuri aduce orice amenințare la adresa lor. Deși nu cunoști destule despre ei ca să îți pese de ei, însă înțelegi că sunt ființe umane care pot muri în orice moment. Și asta este o constantă în serial. Datorită acestor momente, de care ai nevoie.

Personajul tău are o schimbare dramatică? Are un bebeluș, are o creștere într-o direcție pozitivă.

John Bradley: Serialul este despre creșterea personajelor. Despre creștere, despre dezvoltarea lor……

Atunci când l-am văzut pe Sam părăsind biblioteca la sfârșitul Sezonului 7, îl vedeam de fapt părăsind alt sistem, alt set de reguli arbitrare, altă instituție. După ce ucide un Umblător Alb, nimeni nu îl crede. Și asta chiar acasă, unde era considerat oricum o problemă și o rușine încă de când se născuse. Cu alte cuvinte, Sam nu își găsește locul, de fapt, nicăieri. Nu se simte acceptat pe undeva. El nu aparține vreunei case, nu aparține vreunei instituții sau Rondului de Noapte.

Iar acum, că este Lord Tarly, nu cred că îl interesează. El respinge asemenea clasificării și tot acest sistem care i-a făcut atâta rău de-a lungul timpului. El nu își dorește un titlu precum al tatălui său, cercul său este restrâns la doi oameni, plus Jon Snow. Iar titlurile și onorurile nu contează pentru el.

Urmărește sezonul final al serialului fantasy Game of Thrones pe HBO GO!

 

 

 

 

 

 

 

Exploreaza subiecte similare:

Game of Thrones, John Bradley, Hannah Murray

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells