Interviu exclusiv. Emilia Clarke: „Nu trebuie să te defineşti prin succesul pe care îl ai azi”

de Gloria Sauciuc în 9 Apr 2019
Sezonul al optulea și ultimul al serialului Urzeala Tronurilor începe la HBO și pe HBO GO pe 15 aprilie

Pe 20 februarie, la Londra, prin amabilitatea HBO România, Cinemagia a intervievat-o pe „mama dragonilor”,  Emilia Clarke. Jovială, copilăroasă și prietenoasă, actrița a vorbit despre serial, despre impactul acestuia, ce a recomandat-o în rol, modelul după care și-a construit personajul. Fără să aibă voie să dea detalii despre marea finală a serialului Game of Thrones, Clarke a vorbit totuși despre raportul de putere și afectiv în care personajul ei și cel al lui Kit Harington, Jon Snow, se află în ultimul sezon.

La finalul sezonului 7, iubirea pare să fi intrat în viața lui Daenerys. Cum evoluează latura aceasta în ultimul sezon și cu ce consecințe?

Cred că ea fuge de iubire, în general. Jon cu siguranţă nu este genul ei. Dar există o paralelă a ceea ce ei văd unul în celălalt: ceva puternic şi probabil mult mai înspăimântător în ea; pe de altă parte - într-un fel – el a salvat-o, ceea ce are un mare impact pentru ea.

Ne-ați spus cum percepe Daenerys iubirea, dar spuneţi-ne câteva lucruri și despre raporturile de putere dintre personajul dumneavoastră şi Jon Snow al lui Kit Harington în ultimul sezon.

Daenerys şi Jon... e dificil. Ei sunt contemporani şi seamănă foarte mult. În multe aspecte. Cred că el scoate la iveală o anumită trăsătură a ei iar acest ultim sezon explorează acest aspect. Fiecare personaj intră în sezon cu propriile nevoi, cu propriile vise, cu toate. Acest sezon va fi plin de tensiune.

Personajul Daenerys a avut o evoluţie interesantă. Se trezeşte într-o lume de bărbaţi, apoi preia tronul familiei, aproape ca într-o cronică de familie.

Da, cu siguranţă. A fost cumpărată, în primul sezon, ca sclav. A fost abuzată de către fratele ei. A fost abuzată sistematic şi a tot fost pe fugă încă de la naştere. Iar acum, în ultimul sezon, devine regină. Este ceva remarcabil.

Ce părere aveţi de rolul femeilor în serial?

Cred că am avut un rol deschizător de drumuri în această privinţă. Am avut personaje complicate, complexe şi interesante. Fiecare în felul său.Şi marea lor majoritate au avut suficient timp de-a lungul sezoanelor pentru a fi complet formate şi ajunse la maturitate. Modul în care societatea a gestionat raporturile între bărbaţi şi femei este ceea ce vedeţi în serial: Venim cu propriile concepte a ceea ce trebuie să fie asta, zi de zi, iar a vedea aceste lucruri pe ecran alimentează şi mai mult aceste personaje.

De-a lungul anilor, Daenerys Targaryen a făcut şi câteva lucruri groaznice. Ar putea ajunge eroul negativ al serialului?

Nu... Această idee nu o pot concepe. Serialul a conturat personaje bune şi rele, drepte şi nedrepte, malefice şi non-malefice. Multe personaje fac lucruri cu care nu suntem de acord, şi ne vine să spunem „Ce...? Cum e posibil?” şi nu înţelegem de ce. Şi acest lucru va continua pentru toate personajele. Vor face câte ceva cu care nu suntem de acord, şi apoi vor continua cu lucruri care ne plac. Bune sau rele. Dar aşa este serialul.

V-ați văzut vreodată ca mama dragonilor?

Nu! (râde – n.red.)

Ce credeți că v-a recomandat în rol? A fost geniul agenților de casting să vă pună în pielea acestui personaj?

A fost în mare parte meritul probelor de casting pe care le-am dat.  În Sezonul 1, fratele meu m-a lovit şi eu am ripostat. Apoi, discursul pe care l-am dat în faţa poporului meu înainte de a păşi în foc. Aceste două scene le-am dat ca probe de casting.

Cred că asta a convins. Cred că reuşesc să fiu calmă şi liniştită pe scenă, şi foarte legată de realitate în timp ce joc. Cred că am avut o linişte proprie la care mă leg - deşi nu de fiecare dată - şi cred că există o tărie în mine, iar castingul a văzut asta şi m-a ales.

Cum v-ați pregătit pentru personaj, aţi citit cărţile Urzeala tronurilor?

Doamne, da! Am citit prima carte de vreo şase ori. Am purtat-o cu mine peste tot primul sezon, cu toate notiţele mele în ea. Şi,da, am făcut numeroase cercetări. Mi s-a sugerat de la început ca stilul personajului meu să fie inspirat de Lawrence al Arabiei. Puterea lui, modul în care evoluează personajul.

Apropo de ultimul sezon, există întrebarea, cum poate personajul dvs. să conducă oameni şi totuşi să le lase libertatea, în condiţiile în care societatea din serial e una în care există sclavia. Dacă va urca pe Tronul de Fier, se pune întrebarea dacă Daenerys va fi o regină dură ca un bărbat sau dacă va găsi compasiune în puterea cu care va conduce. Cum poţi conduce oamenii şi totuşi să îi laşi liberi?

Aceasta e și întrebarea pe care serialul o pune. Atunci când oferi puterea cuiva, judecata lui poate fi umbrită şi nu mai este el sau ea. În istoria personajului meu, care a fost sclav, care a eliberat sclavi, libertatea este un element important, definitoriu..

Acum, privind retrospectiv, la final de serial, ce gânduri vă vin în minte?

Ceea ce am realizat e că eram un copil când am început serialul. Nu doar că nu am avut nicio idee despre cum va fi impactul serialului, dar nu aveam idee cum e această industrie, nu aveam nicio idee cum este actoria, cum este Hollywood-ul, nu aveam idee cum reacţionează oamenii, nu aveam idee cum este atitudinea la Hollywood vizavi de femei, nu aveam nicio idee. Cred că prin Sezonul 6 sau 7 am realizat amploarea serialului. Îmi venea să spun „Ştiţi, eu plec!”… Am văzut într-un deceniu cum s-au schimbat lucrurile…

Ce emoții v-au animat odată cu filmarea marii finale?

Deşi știam că serialul se apropie de final, am aşteptat ultimul sezon. Am citit scenariul pentru Sezonul 8 şi mi-am zis „Asta a fost!”. Mi-am spus că aici o să fie sfârşitul. A luat foarte mult să filmăm ultimul sezon. Aşa că am avut  tot timpul pentru momentul final. Ştiam că acest moment va veni. A fost un deceniu din viaţa mea care m-a marcat pe viaţă, nu voi scăpa de el. Va fi mereu o parte din mine. Iar în ultima zi pe platou, m-am gândit care a fost cel mai bun moment. Şi a fost atunci când toată lumea era la filmări în acelaşi studio. Şi, la un moment dat, am început să jucăm fotbal cu o sticlă de plastic.

Ne-aţi spus că eraţi practic un copil atunci când v-aţi alăturat serialului, în Sezonul 1. Când aţi realizat popularitatea dumneavoastră?

Este o întrebare pe care mi-o pun în fiecare zi. Pe 21 iunie 2014! (râde – n.red). Dar în fiecare sezon, în fiecare zi, în viaţa plină de succes pe care o duc, ceva mă duce cu gândul la ce ar fi fost dacă n-ar fi mers lucrurile bine. Ceva m-a ţinut pe direcţia bună, chiar dacă industria în care suntem este instabilă prin natura ei. Ai succes acum, însă foarte uşor ai putea să nu ai mâine. Nu trebuie să te defineşti prin succesul pe care îl ai azi. Ca actor, este important să nu uiţi asta. Pentru că, altfel, te vei trezi acasă, în pijama, şomer şi te vei întreba ce s-a întâmplat. Însă cred că voi creşte ca actor și mai departe, după acest serial.

Sezonul 8 Game of Thrones se lansează pe 15 aprilie. Urmărește finala Game of Thrones pe HBO GO! 

 

 

 

 

Exploreaza subiecte similare:

Game of Thrones, Emilia Clarke

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
blackmore pe 10 aprilie 2019 00:50
asa se numeste azi prostitutia? Succes?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells