Filosofia din Star Wars: Sunt oare Darth Vader și Sith chiar așa de răi?

de Gloria Sauciuc în 17 Iul 2022
Într-un studiu din 2022 al revistei Empire, Darth Vader i-a surclasat pe The Joker, pe Hannibal Lecter și pe Voldemort în clasamentul eroilor negativi

În filosofia Războiului Stelelor, adepții Sith sunt răi deoarece ei cedează unei patimi. Totuși, o viață totalmente rațională este una „bună”?, se întreabă Jonny Thomson, profesor de filozofie la Oxford, într-un articol publicat pe bigthink.com, în care filozofia din Star Wars este comparată cu filozofia Greciei Antice. „Poate că avem nevoie atât de lumină cât și de întuneric”, scrie filozoful.

Într-un studiu din 2022 al revistei Empire, Darth Vader i-a surclasat pe The Joker, pe Hannibal Lecter și pe Voldemort în clasamentul eroilor negativi din toate timpurile. Așa cum știm, Lordul Vader aparține lumii „întunecate” a Forței, ceea ce înseamnă că este un Sith. Adepții Sith sunt ușor de recunoscut după săbiile lor roșii și după muzica de pe coloana sonoră, semnată John Williams, care începe atunci când ei își fac intrarea: acest lucru îi face să fie văzuți imediat drept „eroi negativi” de către orice cinefil. Însă lucrurile s-ar putea să nu stea tocmai așa, scrie Thomson.

Atunci când căutăm filosofia din spatele ordinelor cavalerești din Războiul Stelelor, lucrurile devin complicate: cavalerii Sith reprezintă patima, pe când cavalerii Jedi reprezintă rațiunea.

Filosofia Star Wars: codurile Jedi vs. cele ale Sith

Codul Jedi are două replici de bază. Prima este: „Nu există emoție, există doar pace”. Cea de-a doua spune:„Nu există patimă, există doar seninătate”. Perspectiva Jedi-lor este aceea că atunci când simțim emoții puternice, de orice fel, acest fapt nu ne conduce decât la acțiuni iraționale și, deci, maligne. Atunci când maestrul Yoda, liderul spiritual al Jedi-lor, spune: „Frica conduce la furie; furia la ură; ura la suferință”, pare că are dreptate. E vorba aici de emoții negative, care scot la lumină ceea ce e mai rău din oameni. Însă aceste emoții nu sunt întregul interval posibil de emoții.

„Fără emoții” înseamnă fără iubire sau fără afecțiune, scrie Thomson, semnatarul contului de Instagram Mini Philosophy. „Fără patimă” înseamnă și apatie în fața nedreptăților lumii...

Pe de altă parte, codul Sith spune altceva: „Prin patimă eu capăt forță. Prin forță capăt putere...” Sith îmbrățișează impulsurile umane și acceptă emoția. A fi Sith înseamnă a trăi pasional și a te simți puternic în tot ceea ce faci.

Platon, cavalerul Jedi

Dacă a existat un fundament filosofic împotriva emoției, un apel la rațiune în istoria filosofiei, este filosofia lui Platon. Pentru Platon, atunci când trăim guvernați de sentimente, e ca și cum te-ar târî după ei niște cai, scrie Thomson, care a semnat cartea „Mini Philosophy: A Small Book of Big Ideas”. Numai apelând la partea rațională a minții noastre avem o șansă ca să ne ținem viața sub control. Nimic bun nu poate reieși din nebunia emoțiilor.

Pentru Platon - și pentru Jedi - intelectul, și nu impulsurile, sunt o condiție necesară pentru virtute.

Cavalerii Jedi se trag direct din filosofii greci

Pentru Aristotel, obiectivul artei - în speță teatrul și arta dramatică - era să „curețe” sufletul de emoții, în special de emoții precum frica sau furia. Atunci când urmărim pe scena teatrului fie o crimă, fie suferința, această experiență îndepărtează aceste sentimente, așa cum s-au născut în mintea noastră.

Acest proces, numit catharsis, era o premisă a unei vieți echilibrate. Așadar, în filosofia Star Wars, cavalerii Jedi se trag direct din filosofii greci.

Victor Frankl, cavalerul Sith

La celălalt capăt al spectrului filosofic se află ordinul Sith, care rezonează mai degrabă cu filosofii moderni (mulți din Germania și Franța). Darth Vader afirma cândva „Furia și durerea sunt naturale și sunt parte din creștere. Îți dau concentrare. Te fac puternic”. Aici, Vader susține că pentru a întări o sabie ea trebuie călită, iar pentru a face omul puternic el trebuie pus la încercare. Există și aici un punct de vedere care poate fi găsit în abordarea lui Nietzsche sau a psihoterapeutului Viktor Frankl.

Discursul cavalerilor Sith despre „putere” își are un ecou în „dorința de putere”, acea idee că totul în univers duce o luptă și se chinuie să depășească pe ceva sau pe cineva. Acest concept este însușit și de tiranii care produc genociduri, și de împărații galactici care distrug planete întregi. Însă „puterea” înseamnă și libertate, liber arbitru și alegere.

O viață bună nu este nici rece și rațională ca la Jedi, nici nebunească ca la Sith...

Desigur, în afara universului de ficțiune al filmelor, o viață fericită și împlinită este undeva între cele două extreme. O viață bună nu este nici rece și rațională ca la Jedi, nici nebunească ca la Sith. Poate că avem nevoie atât de lumină cât și de întuneric în viață. Dacă vom cădea într-o parte, nu vom mai fi noi înșine, concluzionează Jonny Thomson.

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
into_the_labyrinth pe 17 iulie 2022 18:30
Într-adevăr, fără patimi şi emoţii viaţa devine lipsită de sens. Principii de acest gen pot fi găsite atât în filosofia Greciei Antice, cât şi în cea orientală (vezi Yin şi Yang). Un alt film care redă convingător acest lucru este The Giver - Darul lui Jonas (2014). Însă trebuie să ştim să păstrăm echilibrul, să avem o măsură în toate, altfel consecinţele pot fi grave.

PS: Pentru mine Hannibal Lecter interpretat de Hopkins rămâne ”unicul”, nici nu mă gândesc să îl compar cu alt erou negativ.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells