Filmul Spartacus & Cassandra ia Marele Premiu la Astra 2015

Astra Film Festival 2015 s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României

Sâmbătă, 10 octombrie 2015, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anunțate filmele câștigătoare ale celei de-a XXII-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Sibiu – Astra Film Festival.

Juriul Astra Film Festival 2015, format din 12 experți internaționali din domeniul cinematografiei – John Appel, Manuela Cernat, Geza Csakvari, Roberto Cueto, Christine Dollhofer, Thierry Garrel, Cintia Gil, Virgiliu Mărgineanu, Vintilă Mihăilescu, Cristi Puiu, Tania Rakhmanova și Rene Wolf au evaluat 48 de filme selecționate pentru cele 4 secțiuni competiționale ale festivalului: Internațional, Europa Centrală și de Est, România și Student.

În 2015, Marele Premiu a fost obținut de filmul Spartacus & Cassandra. Cultura și modul de viață al romilor sunt în continuare subiecte fierbinți în Europa, transpuse de-a lungul timpului în foarte multe documentare. Regizorul Ioannis Nuguet se apropie de acest univers dintr-o perspectivă nouă, aruncând o privire pătrunzătoare, prin ochii copiilor, asupra relației lor cu familia și cu grupul de romi pe de-o parte și cu instituțiile franceze și familia adoptivă pe de alta. Filmul reușește să traverseze dincolo de stereotipurile clasice și ilustrează comprehensiv și emoționant complexitatea vieții romilor pe fundalul schimbărilor din societate.

Premiul pentru cel mai bun documentar, competiția Internațional i-a revenit filmului I Am The People/Eu sunt poporul, un lungmetraj de debut remarcabil în regia Annei Roussillon. Filmul este o descriere cinematografică plină de umanitate a cotidianului rural egiptean care ne introduce în evenimentele Primăverii Arabe privite din perspectiva oamenilor obișnuiți, oameni ale căror voci rămân de obicei neauzite. Filmul transgresează spațiul geografic în chestiune și ne provoacă să regândim propria noastră concepție despre democrație și locul pe care îl ocupăm ca ființe politice.

Din aceeași secțiune competițională, juriul a oferit o Mențiune Specială documentarului With Or Without You / Cu sau fără tine, în regia lui Hyuckjee Park. Filmul a fost premiat pentru abordarea discretă și delicată, în stil observațional, cu care suprinde epifaniile mărunte ale vieții de zi cu zi în apropierea morții a două femei vârstnice care locuiesc împreună într-un sat coreean.

Premiul pentru cel mai bun documentar, competiția Europa Centrală și de Est a fost acordat filmului My Home / Casa mea (regia: Jiri Stejskal), pentru pledoaria întru respect pentru individualitate și tot ceea ce este altfel într-o societate globalizată, pledoarie construită prin profunzimea personajelor, un umor subtil și o imagine impresionantă.

Premiul pentru cel mai bun documentar, competiția România a fost câștigat de filmul Outside/Afară (regia: Andrei Schwartz), o poveste universală despre vină și pedeapsă, transpusă în contextul României comuniste și post-comuniste.

John Albert Jansen, regizorul documentarului The Alphabet of Fear / Alfabetul fricii expus în premieră mondială la AFF 2015, a fost distins cu Premiul pentru regie. Jansen re-crează universul literar al Hertei Muller, laureată a Premiului Nobel, într-un limbaj cinematografic original, construind o imagine complexă, nu doar a unei personalități publice extraordinare, ci și a unui traiect moral și politic de excepție.

Juriul AFF 2015 a premiat 2 filme din secțiunea competițională Student. Documentaului Swamp Dialogues / Dialoguri de baltă (regia: Ildiko Zonga Plajas) a obținut Premiul pentru cel mai bun documentar pentru că este o poveste convingătoare care răzbate din dialoguri între oameni obișnuiți. O abordare proaspătă și o analiză cuprinzătoare a problematicii grave care este Delta Dunării. Filmul Super Unit / Uzina de locuit (regia: Teresa Czepiec) a primit Premiul pentru cea mai bună imagine pentru modul în care transformă un bloc mamut de locuințe în personaj principal și metaforă a societății.

În ultima zi de Astra Film Festival – duminică, 11 octombrie 2015, cinefilii pot re/viziona filmele câștigătoare începând cu ora 18:00 la Sala Thalia, Aula Magna ULB și Astra Film Cinema. În încheierea AFF 2015, Taraful din Clejani va susține un concert exploziv la scena amplasată în Piața Mică, după ora 19:00. Cert este că nici din programul ultimei zile de Astra Film Festival nu vor lipsi filmele de top și muzica live.

Astra Film Festival 2015, Festivalul Internațional de Cinema de la Sibiu a fost organizat de Astra Film – CNM Astra și Fundația Astra Film.

Cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Uniunii Europene – prin programul Creative Europe – Media

Acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu

În colaborare cu Universitatea Lucian Blaga

Partener principal: Institutul Cultural Român

Parteneri: Consulatul Republicii Federale Germania, Ambasada Spaniei, Ambasada Elveției, Centrul Ceh, Cinelabs România, UCIN, Shopping City Sibiu

Sponsori: Construcții SA Sibiu, Takata, HBO, Marquardt

Mașina festivalului: Autohaus Huber

Parteneri media: HBO, HotNews, Revista 22, Decât O Revistă, Dilema Veche, Cațavencii, Cotidianul, Zile și Nopți, Film New Europe, Cineuropa, Magic FM, Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Târgu Mureș, RFI România, LiterNet, CinemaRX, Port.ro, Cinemagia, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Think Outside the Box, Cooperativa Urbană, ÎnFestival, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Ora de Sibiu

Astra Film Festival 2015 se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României

Citește și

Exploreaza subiecte similare:

festival:astra 2015

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells