Din 6 mai, Serile filmului românesc Timpul, la Iaşi

29 Apr 2015
George Mihăiţă, premiat pentru întreaga activitate la această ediţie a evenimentului

Filmele româneşti prind viaţă la Iaşi. Timp de cinci zile, în perioada 6-10 mai 2015, Asociaţia Studenţilor Jurnalişti (ASJ) şi Asociaţia Revistei Timpul (ART) organizează cea de-a VI-a ediţie a festivalului Serile Filmului Românesc TIMPUL.

Evenimentul de anul acesta îi este dedicat actorului George Mihăiţă. Proiecţiile vor avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor şi în aer liber, în grădina publică Palas. Seara de Gală va conţine momente unice, dedicate actorului George Mihăiţă, căruia ii va fi oferit un premiu pentru întreaga activitate de pe scena filmului românesc. Alături de actor vor fi prezenţi Irina Margareta Nistor (consultant cinematografic al festivalului), actorul Vladimir Găitan şi actriţa Ileana Popovici.

A VI-a ediţie, cu implicarea tinerilor şi „reconstituiri” importante
Pentru prima dată, festivalul are o temă: Reconstituirea. Majoritatea filmelor de anul acesta pornesc de la anumite fapte reale, situaţii întâmplate sau care recompun anumite momente. Filmul-vedetă este Reconstituirea în regia lui Lucian Pintilie, unde rolul principal îi aparţine lui George Mihăiţă.

Criticul de film Irina Margareta Nistor este consultantul cinematografic al festivalului şi va fi prezentă, alături de invitaţi, la întâlnirile cu iubitorii de film românesc din Iaşi. „SerileFilmuluiRomânesc TIMPUL, ediţia a VI-a, debutează pe 6 mai, cu o peliculă-far a anilor '60, Reconstituirea, al cărei protagonist de 66 de ani are în continuare sufletul adolescenţilor, pe care îi cucereşte şi călăuzeşte de atâta vreme, cu un farmec incontestabil: George Mihăiţă, românul şi europeanul. O întâlnire ce cu siguranţă va rămâne de neuitat, întipărită în memoria afectivă a publicului ieşean, cinefil, de toate generaţiile”, susţine Irina Margareta Nistor.

Adrian Păduraru este ambasadorul cultural al ediţiei de anul acesta. Personalitate cinematografică, actorul ieşean va reprezenta imaginea festivalului în mediile culturale din ţară.

„Iubesc filmul românesc” este o campanie marca Serile Filmului Românesc TIMPUL şi vine în sprijinul promovării producţiilor cinematografice româneşti din toate timpurile. Pe prima pagină a site-ului festivalului, cinefilii pot încărca o fotografie de profil, apoi o pot descărca cu marca Iubesc Filmul Românesc. Ideea campaniei a pornit din dorinţa de a atrage cât mai mulţi cinefili în mediul online, ca mai apoi să continue offline.

Serile Filmului Românesc Timpul anunţă următorii invitaţi ai festivalului: Alexandru Papadopol, Dorian Boguţă, Teodor Corban, Adrian Păduraru, Teodora Mareş, Andrei Duban, Gianina Corondan. Sub genericul reconstituiri, invitaţii se vor întâlni la Iaşi în contexte potrivite susţinerii şi promovării momentelor importante din cinematografia românească.

Exploreaza subiecte similare:

George Mihăiţă, Reconstituirea

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells