Diane Kruger, memorabilă în thriller-ul In the Fade

de Gloria Sauciuc în 18 Apr 2018
In the Fade este primul rol în limba nativă, germana, al actriței

Diane Kruger, premiată la Cannes 2017 pentru probabil rolul vieții, cel principal din In the Fade/În întuneric (regia Fatih Akin), intră pe marile noastre ecrane cu acest thriller eficace, în tradiția unor opere ale lui Costa-Gavras,din 20 aprilie. 

Diane Kruger demonstrează o profunzime în interpretare, de care nu o credeam  în stare -  în rolurile anterioare arborând de obicei o mimică glacială şi o liniaritate a jocului în mai toate rolurile sale. Pe Kruger am putea-o numi revelaţia de la Cannes 2017, deși anul  îi aparţinea lui Nicole Kidman, cu patru filme anul trecut pe Croazetă.

Ca să obţină rolul, Kruger l-a abordat pe regizor la Cannes, în 2012, anul în care a ea a făcut parte din juriu. L-a abordat în germană, ca să-i spună că ar lucra cu plăcere cu el. Regizorul a mărturisit că a ales-o pe Kruger în momentul în care s-a hotărât ca eroina să fie blondă şi ariană. „Care sunt cele mai frumoase actriţe nemţoaice blonde cu ochi albaştri? Publicul german nu are fără îndoială aceleaşi gusturi ca mine. Brunetele sunt mai populare. Diane m-a făcut să mă gândesc la comediantele din anii 20 şi 30, care au devenit staruri părăsind Germania. Este o Marlene Dietrich modernă, exilată ca şi ea. Căutam pe cineva care străluceşte. Pentru ca filmul meu să fie realist, dar şi stilizat. Pentru că nu uităm niciodată că este cinema!”, a spus la Cannes regizorul Fatih Akin. Prima versiune a scenariului In The Fade datează din 2012.

In the Fade este un film despre crimele comise în Germania împotriva persoanelor de origine turcă, de către membri ai grupului neo-nazist dizident NSU (iniţialele de la Clandestinitatea Național-Socialistă). Procesul lui Beate Zschäpe, singurul supraviețuitor dintre ucigași, este încă în desfășurare. Una dintre victime nu locuia foarte departe de regizorul turc Fatih Akin, în cartierul Altona din Hamburg: a fost un bărbat cu care fratele regizorului a jucat fotbal când era mai tânăr. 

Ancheta a provocat un scandal, deoarece poliția a suspectat inițial chiar victimele: acestea au fost implicate inevitabil în traficul de droguri, săli de pariuri clandestine sau în orice alte activități criminale. Crimele puteau fi doar reglări de conturi ale mafiei din Turcia... Presa a relatat ca atare suspiciunile poliției pe care şi familiile victimelor le aveau.

Fatih Akin a notat in caietul de presa oferit jurnalistilor la Cannes: „Pierderea, doliul şi răzbunarea nu sunt concepte care diferă în funcție de cultură sau naționalitate. Ele aparțin întregii omeniri. Mi-a plăcut, de asemenea, ideea ca ucigaşa să semene cu victima. Ele ar putea fi din aceeași localitate, de altfel, provin amândouă din Schleswig-Holstein, din nordul ţării, ca şi propria mea soţie... Am vrut să fie un film personal, și cu toate că eroina este o femeie, este posibil să exprim prin intermediul ei propriile mele sentimente de tată, care se teme, ca toți părinții, de dispariția copiilor lui. În acest personaj, există propriile mele temeri și propria mea furie”.

Regizorul a citit inclusiv o carte a jurnalistului Stefan Aust, care a scris și despre „Banda din Baader”. S-a dus la Munchen să participe la unele audieri ale procesului, pentru că a știut că o mare parte a filmului îi va fi dedicată procesului. „Am vrut să văd ce fel de femeie a fost acuzata Beate Zschäpe. Ucigașii de film, chiar dacă sunt mai tineri, sunt inspiraţi de ea: o femeie mută, care nu comunică cu instanța decât în scris. Eliminarea ei este destul de fascinantă: este ca o fantomă... Ea a cerut, de asemenea, procesul-verbal al procesului, aproape cinci mii de pagini! Am observat tot ce m-a interesat”.

Exploreaza subiecte similare:

Diane Kruger, Aus dem Nichts

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
carmen_angelus_romila pe 28 iulie 2018 21:33
O interpretare de exceptie a actritei Diane Kruger in filmul "In the Fade" ceea ce ne face sa credem ca se justifica premiul castigatanul trecut la Cannes.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells