Dezbatere. Arta şi cenzura în comunism

de Cinemagia în 27 Oct 2015
Intrarea la toate evenimentele este liberă

Miercuri, 4 noiembrie, de la ora 19.00, la Cinemateca Eforie din București va fi organizată o dezbatere despre cenzura în film. Discuția va fi moderată de Mihai Fulger, care îi va avea ca invitați pe Cristian Tudor Popescu, Florin Mihăilescu și Nae Caranfil. În program sunt incluse și proiecții cu fragmente din filmele cenzurate în acea perioadă, în antiteză cu cele care făceau propagandă regimului.

Dezbaterea despre film face parte dintr-un proiect mai amplu - „Arta și cenzura în comunism”. În perioada 3-5 noiembrie, Centrul de Studii în Istorie Contemporană în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer România organizează acest proiect care va cuprinde o serie de evenimente, desfășurate în trei zile separate, dedicate cenzurii în muzică, film și teatru din România comunistă.

Proiectul este deschis de o dezbatere despre cenzura în muzică, programată marți 3 noiembrie, ora 19.00, în Club A. Evenimentul va fi moderat de Sorin Dănescu (ex-Viţa de Vie, ex-Diesel) și îi va avea ca invitați pe Artanu (Adrian Pleșca), Mircea Baniciu și Mihai Godoroja.

Dezbaterea despre cenzura în teatru este programată joi, 5 noiembrie, de la ora 19.00 la Teatrul Bulandra, Sala Studio Space (Str. Jean Louis Calderon nr. 76A). Discuția se va concentra pe două spectacole interzise în timpul regimului comunist: „Furtuna” de W. Shakespeare, regia David Esrig (Teatrul Național București) și „Revizorul” de N.V. Gogol, regia Lucian Pintilie (Teatrul Bulandra). Moderatorul Eugenia Vodă îi va avea ca invitați pe David Esrig, Marin Moraru și Virgil Ogășanu.

De la ora 18.30, în foaierul sălii Studio Space va fi vernisată „CenzurART” - expoziție de fotografie a lui Andrei Gîndac, care conține imaginile realizate pentru campania de teasing a proiectului. Vor fi prezenți doi dintre protagoniştii campaniei, Florin Piersic Jr. și Oana Pellea.

Scopul principal al proiectului este acela de a readuce în conștiința publică actuală faptul că, în timpul regimului comunist din România, cenzura s-a manifestat masiv în toate domeniile culturii, ajungând să modifice radical tipul de percepție al spectactorului, precum și atitudinea și receptarea în fața obiectului artistic.

Intrarea la toate evenimentele este liberă.

Exploreaza subiecte similare:

Nae Caranfil, Mihai Fulger

Alte știri din cinema

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 28 octombrie 2015 21:24
NU a existat cenzura in comunism , Cei care au vrut sa faca filme laudative regimului le-au facut.Au existat si in Romania comunista filme impotriva sistemului , filme cu nuditate , e drept mai putine ca in celelalte tari comuniste din Europa .Yugoslavia , Polonia ,RDG, Cehoslovacia chiar Rusia au scos in perioada comunista o gramada de filme impotriva sistemului sau erotice.Eu inteleg nevoia de a scoate filme impotriva sistemului , chiar daca sistemul era unul bun , cu toate ca de multe ori aplicat prost.Daca a existat cenzura in comunism a fost indreptata numai impotriva prostului , a proastelor obiceiuri ( consumul de droguri ) , etc .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells