Comunitatea deschide Festivalul Filmului European

de Cinemagia în 5 Mai 2016
Festivalul Filmului European se desfășoară în perioada 5-29 mai în București, Baia Mare, Tîrgu Mureș, Cluj-Napoca, Hunedoara și Timișoara

De ziua ei, Europa este sărbătorită prin filme, împachetate cu grijă de Festivalul Filmului European. Titlul filmului din deschiderea actualei ediții, Comunitatea, poate fi interpretat ca o pledoarie pentru unitatea europeană, pusă sub atâtea semne de întrebare în această primăvară agitată. Însă alegerea acestui film pentru seara de gală a fost făcută pentru a celebra o cinematografie foarte fecundă și semnificativă, cea daneză, prin unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai săi, Thomas Vinterberg.

Ediția din București a Festivalului Filmului European va fi inaugurată joi, 5 mai 2016, la Cinema Pro, la ora 19:30, cu Comunitatea (Kollektivet) (Danemarca, 2016), regizat de Thomas Vinterberg. Vinterberg spune povestea complicată a câtorva cupluri trecute de prima tinereţe, care se hotărăsc să se mute împreună în aceeaşi casă, împreună cu prieteni și nou veniți. Urmează decizii domestice, luate la „ședințele casei”; se stabilesc reguli, se plătesc chirii, se gătește prin rotație, totul se împarte, și se trece peste micile dispute prin discuții deschise. Dar mai ales se schimbă percepții, iar traiul în comunitate devine, în film, un personaj în sine.

Freja, tânăra de 14 ani prin ochii căreia vedem și mai ales simțim multe din momentele semnificative ale narațiunii, ne oferă o perspectivă ușor autobiografică a lui Vinterberg. Comunitatea este delicat și plin de umor, dar și un portret dureros și emoționant al unei întregi generații, o declarație de iubire tandră și ostilă în același timp - pentru un grup de idealiști și visători care s-au trezit brusc la realitate.

Filmul a primit premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, ediţia 2016. La aceeaşi ediţie a festivalului de la Berlin, regizorul Thomas Vinterberg a fost nominalizat pentru premiul Ursul de Aur.

Thomas Vinterberg, născut în 1969, a aboslvit cursurile Şcolii Daneze de Film în 1993, filmele sale de absolvire - Last Round și The Boy Who Walked Backwards, fiind multipremiate în festivaluri importante. Este unul dintre cei patru regizori care au semnat manifestul DOGMA 95. Ceilalţi trei semnatari sunt Lars von Trier, Søren Kragh-Jacobsen și Kristian Levring. A cunoscut succesul internațional cu The Celebration / Festen (1998), primul film al mișcării DOGMA 95, cu care câștigă Premiul Special al Juriului la Cannes. Următoarele două filme, All About Love (2003) și Dear Wendy (2005), realizate în limba engleză, au fost selectate în competiție la Sundance. A revenit la producții în limba maternă cu comedia When a Man Comes Home (2007), urmată de Submarino (2010), și de The Hunt (2012), ultimul primind Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, în același an.

Proiecția va fi urmată de o sesiune de Q&A cu actorul Lars Ranthe (Ole), moderată de criticul de film Iulia Blaga. Acesta va fi prezent şi la proiecția filmului Vânătoarea / The Hunt (Danemarca, 2012), regizat tot de Vinterberg. Acesta va fi proiectat pe 6 mai 2016, 20:30, la Cinema Elvire Popesco.

Lars Ranthe este actor danez, născut în 1969. Este cunoscut pentru rolurile sale din Vânătoarea / The Hunt (2012), Dirch / A funny man (2011) şi Mărul lui Adam / Adam’s Apple (2005).

Accesul se face pe bază de invitație, însă filmul este programat din nou duminică 15 mai, la cinemateca Eforie, pentru a putea fi vizionat de publicul larg. 

Mai multe detalii despre film, inclusiv trailerul, pot fi găsite pe site-ul ffe.ro.

Festivalul Filmului European se desfășoară în perioada 5-29 mai în București, Baia Mare, Tîrgu Mureș, Cluj-Napoca, Hunedoara și Timișoara. Detalii suplimentare: www.ffe.ro și www.facebook.com/ffeRomania.

Programul proiecțiilor

Ediția FFE din 2016 este cea mai generoasă de până acum: un număr impresionant de filme, 85, proiecții în nu mai puțin de 8 săli în București, și cel mai mare număr de ediții locale, 5. Festivalul va fi prezent în Hunedoara (27–29 mai), Tîrgu Mureș (20–22 mai), Timișoara (27–29 mai), și, în premieră, în Baia Mare (13–15 mai) și Cluj-Napoca (20–22 mai).

Selecția filmelor prezentate la FFE este realizată cu aportul ambasadelor, al institutelor şi al centrelor culturale ale ţărilor europene în România. Festivalul este realizat în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaștilor din România, Arhiva Națională de Filme, și sprijinit de Biroul de Informare al Parlamentului European în România și Festivalul One World Romania, sub egida EUNIC București.

La București, proiecțiile au loc la atât la Cinemateca Eforie și cinema Elvire Popesco, cât și la centre și institute culturale.

Organizatorii mulțumesc în mod special partenerilor care au pus la dispoziție, cu generozitate, aceste spații în care proiecțiile pot fi vizionate gratuit, în limita locurilor disponibile: Reprezentanța Comisiei Europene (care a oferit Spațiul Public European), Centrul Ceh, Institutul Cervantes și Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso”.

Detalii despre sălile de proiecție aici.

Cea de a XX-a ediție a Festivalului Filmului European se desfășoară în București (5-15 mai 2016), Baia Mare (13-15 mai), Cluj-Napoca (20-22 mai), Tg Mureș (20-22 mai), Hunedoara (27-29 mai) și Timișoara (27-29 mai).

Exploreaza subiecte similare:

Thomas Vinterberg, Kollektivet, The Hunt

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells