Ce spun creatorii Matrix despre „Ascensiunea lui Jupiter”

de Cinemagia în 12 Feb 2015
Channing Tatum şi Mila Kunis joacă în „Ascensiunea lui Jupiter”, o aventură SF originală creată de Lana şi Andy Wachowski

Dincolo de Pământ, dincolo de Soarele nostru, una dintre cele mai puternice dinastii din Univers domneşte de milenii. Acum, după moartea matriarhului, cei trei moştenitori – Balem, Kalique şi Titus – se luptă pentru a prelua puterea în Casa Abrasax. Dar a mai apărut un moştenitor care s-ar putea să aibă mai multe drepturi la putere decât ei. O tânără născută pe Pământ, care, fără să ştie, poartă o moştenire genetică care îi dă dreptul la un viitor dincolo de orice imaginaţie a ei şi la puterea de a schimba soarta planetei ei. Urmărită şi înconjurată de duşmani, Jupiter Jones este forţată să renunţe la existenţa ei comună şi, cu ajutorul unui fost militar, vânător de recompense, care devine singurul ei aliat, îşi înfruntă adevăratul destin.

Realizatorii Lana şi Andy Wachowski îşi invită din nou publicul pe un teritoriu necunoscut, în lumi fantastice, în Ascensiunea lui Jupiter. Primul SF original de după Trilogia Matrix, Ascensiunea lui Jupiter dezvăluie universul în care Pământul este doar o mică parte dintr-o maşinărie imensă de comerţ galactic – un premiu care urmează a fi luat şi lăsat fără cea mai de preţ resursă a sa: umanitatea.

Ascensiunea lui Jupiter prezintă efecte vizuale de ultimă generaţie care au devenit marca filmelor Warchowski.

Dan Glass (Batman – Începuturi, Atlasul norilor) este supervizor pentru efecte vizuale, un post pe care l-a ocupa la producţiile Warchowski de la Trilogia Matrix.

În plus, John Gaeta, laureatul Premiului Oscar, care a lucrat la Matrix, contribuie şi de data aceasta la crearea efectelor vizuale..

„Nici nu-mi mai amintesc când inteligenţa extraterestră sau potenţialul vastităţii spaţiului nu ne-a ajutat”, spune Lana Wachowski. „Cui nu i-a plăcut Cosmos al lui Carl Sagan ? Şi 2001: Odiseea spaţială a avut aşa un impact asupra noastră. Dar pentru noi, ca povestitori, ceea ce ne incită la acest potenţial este răspunsul la întrebarea: Dacă mai este cineva acolo şi dacă acel cineva ştie de noi, de ce nu vrea ca şi noi să ştim de civilizaţia lor ?”

Scris, regizat şi produs de fraţii Wachowski, Ascensiunea lui Jupiter este, ca şi concept, un film SF, dar el are şi elemente din alte genuri dragi lor. Thriller şi film epic de acţiune, el este, în esenţa sa, o poveste de dragoste între doi oameni care nu s-ar fi întâlnit niciodată, dacă nu ar fi fost un eveniment extraordinar, care apare odată la mai multe secole, dacă apare: o Recurenţă, un om care s-a născut cu un model genetic care este copia exactă a unul alt model care există deja.

Jupiter Jones este Recurenţa. Profilul ei genetic a fost identificat ca fiind identic cu acela al unei femei care, înainte de moartea ei misterioasă, controla una dintre cele mai importante familii din Univers. Asta face din Jupiter, în ciuda provenienţei ei modeste, beneficiara unei averi inimaginabile şi personajul central într-o luptă monumentală, cu Pământul aflat la mijloc.
Pentru ceilalţi moştenitori ai familiei, ea devine o ţintă.

Începând în Chicago-ul zilelor noastre şi traversând cosmosul, Ascensiunea lui Jupiter oferă o panoramă care-ţi taie răsuflarea, uneori maiestuoasă, alteori ameninţătoare, în timp ce o tânără scoasă din viaţa ei extrem de banală se adaptează la identitatea sa regală şi la riscurile şi responsabilităţile ce decurg din aceasta, nu doar pentru ea, dar şi pentru cei dragi ei şi tuturor fiinţelor umane de pe planetă. În acest proces, ea s-ar putea să nu îşi descopere doar forţa interioară şi adevăratul scop în viaţă, dar s-ar putea să-şi găsească şi iubirea vieţii ei.

„E aşa de inteligent, de uimitor, de distractiv”, spune Mila Kunis, care joacă rolul personajului care dă titlul filmului, Jupiter Jones, moştenitoarea neştiutoare a unei familii care, la propriu, conduce lumea. „Este multă acţiune, o poveste de dragoste frumoasă şi, deşi acţiunea se desfăşoară în cele mai fantastice locuri, totul pare foarte tangibil, foarte real. De asemenea, există foarte mult umor şi asta îmi place”.

„Lana şi Andy Wachowski creează totul de la nivel molecular, până la expansiunea universului”, spune Channing Tatum, cel care joacă, alături de Kunis, rolul lui Caine Wise, un căutător profesionist care este trimis pe Pământ de către unul dintre cei trei copii Abrasax, pentru a o prinde pe Jupiter Jones, după ce marca sa genetică şi dreptul de moştenitoare sunt verificate.

Caine nu ştie motivul din spatele misiunii sale, care devine imediat mai complicată din cauza unei bande de vânători de recompense hotărâţi să o prindă pe Jupiter cu orice preţ.„El încearcă să-şi dea seama de ce se întâmplă toate acestea şi trebuie să decidă dacă să o protejeze sau să renunţe la ea”, spune Tatum.

Aproape complet umană cu excepţia unei urme de ADN de lup care-i accentuează capacităţile şi îi limitează şansele la o viaţă normală, Caine devine protectorul lui Jupiter după ce înţelege cine este ea de fapt şi care sunt riscurile dacă oamenii care o caută reuşesc să o neutralizeze.

Fie că poartă publicul într-o luptă aeriană pe cerul Chicago-ului între vânătorii de recompense rivali sau îi lansează în zone îndepărtate ale spaţiului, aceştia sunt realizatorii de film care nu se abţin de la nimic. Producătorul Grant Hill, partenerului lor de producţie de la Matrix Reîncărcat încoace ştia foarte bine: „Ceea ce-i incită este provocarea şi scara imensă a unui film de acest gen, aspectul, designul. Spectacolul este minunat şi aceasta a fost şi intenţia: un film SF mare, de amploare”.

„Fraţii Wachowski sunt cunoscuţi pentru inovaţie şi imaginaţie”, spune Hill mai departe, „dar nu e spectacol de dragul spectacolului. El este pus mereu în slujba poveştii şi, în acest caz, se trece prin mai multe lumi, fiecare trebuind să fie creată cu propriile forme de viaţă şi tehnologii, cu mijloace de transport şi metode pe a se angaja în lupte monumentale”.

Scopul realizatorilor când au creat o scenă aşa de vastă este acela de a încadra revelaţia unei Jupiter, zguduită şi căreia nu-i vine să creadă, că umanitatea nu s-a născut pe Pământ şi că planeta ei este parte a unei întreprinderi, a unei ordini sociale vechi de peste un miliard de ani. Este un bun, la fel ca multe altele, deţinut la ora actuală de Balem Abrasax, interpretat de Eddie Redmayne.

Cu toate că s-au născut din acelaşi ADN, cu eoni în urmă, familia Abrasax reprezintă o cultură atât de avansată din punct de vedere evoluţionist, încât ei privesc acum populaţia de pe Terra ca pe nişte animale de sacrificat, ca pe un fel de recoltă pe care o cultivă pentru binele propriu. Şi o recoltează.

Oricât de şocant ar fi acest lucru pentru Jupiter, nu e mai şocant decât faptul că ea poate, cumva, să controleze toate acestea. Dar pentru a realiza tot ceea ce îi cere viitorul, Jupiter trebuie să scape de dubii şi de limitările pe care şi le-a acceptat mereu. Ea trebuie să găsească curajul şi capacitatea de concentrare de a merge înainte şi de a-şi cere dreptul dobândit prin naştere în ciuda tuturor lucrurilor care-i stau în cale, curajul de a fi persoana care îi este scris să fie.

„Poveştile sunt la fel de bune precum sunt personajele lor negative”, spune Lana. „În acest caz, ne-am gândit la ideea unei familii de răi care sunt doar o reflectare distorsionată a familiei lui Jupiter. Noi suntem cu toţii vinovaţi, la fel ca familiile Abrasax şi Bolotnikov, de faptul că ne folosim şi ne furăm unii pe alţii. Cu toţii ne-am pus pe noi înaintea altora şi am preţuit mai mult decât ar fi trebuit poziţia socială şi averea. În ciuda spaţiului extraterestru, era important ca personajele să rămână umane, să reflecte ce-i mai bun şi ce-i mai rău în noi”.

„Jupiter nu are superputeri”, spune Kunis. „Ea nu ştie să tragă cu arma. Ea este doar o fată oarecare care se trezeşte aruncată în acest mediu şi trebuie să-i facă faţă”.

„La fel ca mulţi dintre noi”, adaugă Kunis, ”Jupiter este unul dintre acei oameni care nu ştiu dacă au o valoare mai mare sau dacă pot realiza mai multe sau măcar dacă viaţa înseamnă mai mult decât ştie ea. Ea a mers oarecum inconştient până în punctul în care vine cineva sau ceva să o trezească la realitate. Cred că sunt mulţi oameni care au avut un asemenea moment în viaţa lor. Eu am avut. Uneori, nu ştii pe ce drum să o apuci sau măcar pe ce drum eşti, dacă nu se întâmplă ceva care să te facă să-ţi dai seama că viaţa înseamnă mai mult”.

Lana spune: „Am vrut să spunem o poveste a unei călătorii nebuneşti, imposibile care o poartă mai departe decât poate merge un om, numai pentru a reveni la senzaţia de „acasă” şi la conştiinţa a ceea ce este important pentru ea”.

După un deceniu în care am fost preocupaţi de Trilogia Matrix”, continuă ea, „am citit „Odiseea” de Ziua Recunoştinţei, acasă la părinţii mei. Apoi ne-am uitat la „Vrăjitorul din Oz” şi am fost uimită de similarităţile dintre cele două poveşti, mai ales în ceea ce priveşte ideea de „acasă”. Acasă este centrul gravitaţional şi unul dintre modurile în care ne înţelegem pe noi înşine. A veni acasă ne face să ne gândim la ceea ce s-a schimbat şi la ceea ce a rămas la fel la noi.

Acela a fost momentul în care mi s-a aprins beculeţul şi am început să ne gândim, eu şi Andy, la Jupiter Jones ca la o femeie care este nefericită, care se simte ca într-o capcană în propria viaţă şi care merge în spaţiu şi află lucruri despre ea însăşi – la fel ca mulţi oameni care nu sunt fericiţi în vieţile pe care le duc şi pleacă în călătorii în căutarea a ceea ce vor sau ceea ce le trebuie, pentru a reveni apoi cu o nouă perspectivă şi cu capacitatea de a aprecia locul din care provin”.

Dar Jupiter nu face această călătorie singură. Ea îl are pe Caine. Nu le trebuie mult ca să-şi dea seama că, oricât de puternici ar fi ca indivizi, le e mai bine dacă lucrează împreună, căci nu se confruntă chiar cu un mizilic. Odată ce înţeleg pe deplin intenţiile celor din familia Abrasax, cei doi ştiu că nu numai sorta Pământului, dar şi cea a altor planete este în joc.

Cu cât Jupiter şi Caine sunt atraşi în cercurile puterii şi cu cât află mai multe despre natura existenţei lor şi ororile apropiatei recolte, Ascensiunea lui Jupiter ridică unele întrebări care ne-au preocupat mereu. Şi, aşa cum sugerează Andy Wachowski: „Se face trimitere la ideea a ceea ce suntem noi şi la locul pe care-l avem în Univers, dacă suntem singuri sau dacă mai există viaţă pe alte planete”.
Dacă tot ceea ce ai crezut despre Pământ ar fi eronat ? Dacă ar mai fi cineva în univers şi oare ce rol jucăm noi în marea maşinărie cosmică ?

Tatum spune: „Lana şi Andy au creat o lume care ne deschide mintea în faţa posibilităţii ca noi să fim un foarte mic fir de nisip pe o plajă enormă”.

Exploreaza subiecte similare:

Jupiter Ascending

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
XShadowX pe 12 februarie 2015 10:31
Mie imi place mult ce zice Channing Tatum si anume : „Lana şi Andy au creat o lume care ne deschide mintea în faţa posibilităţii ca noi să fim un foarte mic fir de nisip pe o plajă enormă” ;) , urmariti cu incredere filmul ca e pretty good ;)
Sorin87 pe 12 februarie 2015 21:05
abia astept sa para filmul

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells