Bântuitorul serial SF Humans, în România din 23 octombrie. Plus ce spune astrofizicianul Stephen Hawking despre amenințarea din partea mașinilor inteligente

de Gloria Sauciuc în 15 Oct 2015
Premiera: 23 octombrie, de la 23:00, pe canalul AMC. Este difuzat în fiecare vineri, de la 23:00

Humans este un serial nou,  al cărui prim sezon, din opt episoade a câte 50 de minute, se va difuza pe postul AMC. Humans este amplasat într-un prezent paralel, în care cel mai nou gadget indispensabil pentru orice familie este un Synth: un robot inteligent pe post de servitor, care seamănă în mod sinistru cu un om în carne și oase.

Scris de către britanicii Sam Vincent şi Jonathan Brackley (Spooks, Spooks: The Greater Good) şi având la bază  premiata dramă sci-fi suedeză Real Humans, serialul explorează impactul emoţional ce are loc între oameni şi maşinării, atunci când limitele sunt destul de neclare. Această serie îndrăzneaţă este produsă în cooperare cu posturile britanice  Channel 4 şi  Kudos, realizatorii  serialelor Utopia şi Broadchurch, cât şi cu AMC Anglia.

Parcă pentru a se alinia cu premiera în România a serialului Humans, genialul astrofizician Stephen Hawking şi-a postat recent răspunsurile la primul său Reddit AMA (Ask Me Anything - rubrica de interviuri a website-ului de știri Reddit, n.red), vorbind despre tehnologie, inteligenţă artificială și numeroase alte subiecte. Interviul a făcut parte din #maketechhuman, o conversaţie despre rolul tehnologiei în lumea, societățile și viețile noastre. Participarea lui Hawking în discuție vine pe fondul unei scrisori deschise ce subliniază rolul factorului uman în crearea inteligenței artificiale.

Cu privire la riscul de șomaj tehnologic, adică maşinile ne vor prelua slujbele, iată ce a declarat genialul astrofizician:

„Dacă mașinile vor produce tot ce ne trebuie, rezultatul va depinde de modul în care sunt distribuite lucrurile. Toată lumea se poate bucura de o viaţă de timp liber și de lux dacă bogăția produsă de mașini este distibuită sau majoritatea oamenilor pot deveni extrem de săraci dacă proprietarii mașinilor fac cu succes lobby împotriva redistribuirii bogăţiei. Până în prezent, tendința pare a merge spre a doua opțiune, cu tehnologia conducând spre o inegalitate tot mai mare.

În ceea ce privește posibilitatea ca mașinile să fie mai inteligente decât creatorii lor:

Este evident posibil ca ceva să dobândească inteligenţă mai mare decât cea a predecesorilor săi: am evoluat şi suntem mai deștepţi decât strămoșii noștri maimuţă, iar Einstein a fost mai inteligent decât părinții săi”, a spus Stephen Hawking.

Și dacă mașinile pot crea alte maşini mai bine decât pot oamenii?

„Dacă se întâmplă acest lucru, ne-am confrunta cu o explozie de inteligență care în cele din urmă ar duce la mașini a căror inteligență o depășește pe a noastră cu mult mai mult, cam pe cât a noastră o depășește pe cea a melcilor”, a spus astrofizicianul.

Să trecem la esenţial — dacă ne pregătim să ne confruntăm cu o amenințare extremă din partea mașinilor inteligente sau dacă ar trebui doar să ne pregătim pentru viitor:

„A doua. Nu există niciun consens în rândul cercetătorilor dedicaţi inteligenţiei artificiale despre cât timp le va lua să construiasă inteligenţă artificială de nivel uman și peste, așa că vă rog să nu aveţi încredere în nimeni care pretinde că știe sigur că se va întâmpla în timpul vieții voastre. Când în cele din urmă se va produce, este posibil să fie cel mai bun sau mai rău lucru care se va întâmpla vreodată umanităţii, aşa că e important să o facem cum trebuie. Ar trebui să schimbe obiectivul de la a crea inteligenţă artificială pură, nedirecţionată, cu a crea inteligenţă benefică. Ar putea dura zeci de ani pentru a ne da seama cum să facem acest lucru, așa că hai să începem să cercetăm acest lucru mai degrabă astăzi decât cu o noapte înainte ca prima inteligenţă artificială puternică să fie pornită”.

Serialul Humans se află printre primele 5 drame transmise prin cablu, printre adulţi cu vârste între 25 şi 54 ani şi în primele 4 episoade, a atins un număr de 2 milioane de telespectatori dintre care 1 milion adulţi cu vârste între 25 şi 54 ani, potrivit ratingului live+3. Primul episod a fost cotat ca cea mai bună dramă din ultimii 20 de ani a postului Channel 4, iar primul sezon a atins o cotă de 18% audieţe în Anglia, duminica între orele 21.00-22.00.

Humans îi are în distribuţie pe William Hurt (A History of Violence, Damages) în rolul lui  Dr. George Millican, Katherine Parkinson (The IT Crowd, The Honourable Woman) în rolul  Laurei Hawkins, Gemma Chan (Sherlock, Dr. Who) în rolul  Anitei, Tom Goodman-Hill (Mr. Selfridge, The Imitation Game) în rolul lui Joe Hawkins, Lucy Carless (Code of a Killer) ca şi Mattie Hawkins, Colin Morgan (Merlin,The Fall 2) în rolul lui  Leo, Pixie Davis (Utopia”, The White Queen) ca şi Sophie Hawkins, Ivanno Jeremiah (The Hollow Crown) în rolul lui Max, Theo Stevenson (In Bruges, Fred Claus) pentru Toby Hawkins, Emily Berrington (24: Live Another Day, Sons of Liberty) pentru Niska, Neil Maskell (“Utopia”) în rolul lui D.S. Peter Drummond, Will Tudor (Game of Thrones) pentru  Odi, Rebecca Front (The Thick Of It, Just William) în rolul  Verei, Danny Webb (Dr. Who, Being Human) pentru  Hobb şi Sope Dirisu (Utopia) în rolul lui Fred.

 

Exploreaza subiecte similare:

Humans, William Hurt, Gemma Chan, Colin Morgan, Tom Goodman-Hill, Lucy Carless, Ivanno Jeremiah, Theo Stevenson, Emily Berrington, Rebecca Front

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Phantom_sub pe 17 octombrie 2015 11:46
E bun.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells