A fost creat primul film în realitatea virtuală

de Gloria Sauciuc în 29 Iul 2015
Acest lucru ar putea transforma radical lumea cinematografului

Echipa regizorului Ramiro Lopez Dau, alcătuită majoritar din tineri și având experiență în cadrul studiourilor Pixar, a avut - săptămîna aceasta - o avanpremieră în cerc restrâns cu noul ei film, Henry. Acesta nu seamănă cu niciunul din celelalte filme: este vorba de un scurtmetraj realizat în și pentru vizionarea cu casca de realitate virtuală (de la Story Studio, marca originală a Oculus, deținută de către Facebook), scrie LA Times.


Cinematograful virtual-reality permite spectatorului să aibă o legătură mult mai strânsă cu personajul; emoția vine mult mai ușor când stai alături de ariciul Henry decât atunci când îl vezi departe, pe un ecran..

Protagonistul lui Henry este, într- adevăr, un mic arici, iar povestea e naivă, însă pariul filmului e realitatea virtuală. La ora actuală, realitatea virtuală a evitat narațiunea tradițională - proprie filmelor, fiind mai mult un instrument de marketing, obiect de senzație sau joc video. În schimb, Henry are o poveste clară cu început, mijloc, și încheiere, doar că plasată în realitatea virtuală.Oculus, până la ora actuală, era cunoscută drept o firmă de echipamente electronice, din 2016 urmând să producă una din primele căști integrate dedicate realității virtuale, produsul CV1. În același timp, Oculus încearcă să aibă un rol de pionierat în producțiile de cinema VR (virtual reality), iar acest film este primul și marele pas.

Odată ce și-a pus perechea de ochelari realitate virtuală, spectatorul - în loc să privească un ecran - este în mijlocul acțiunii și poate roti capul și privi în toate direcțiile, ca în realitate. Acest lucru ar putea transforma radical lumea cinematografului. Să fie semnul că un rămas-bun spus cinematografului tradițional se conturează la orizont?

Ceea ce face interesantă realitatea virtuală e dezagreabil în cinematograful clasic

Producătorul Story Studio a observat o problemă la filmele create în VR: „Multe comedii, inclusiv în animații, se bazează pe lucruri neplăcute. Atunci când asemenea lucruri se petrec într-un film tradițional, poate deveni amuzant, pentru că le vedem la distanță. În realitatea virtuală însă, poate fi super trist”. De aceea Henry a fost conceput ca un film care să creeze optimism.

Cinematograful virtual-reality pare, deci, să ofere atât provocări cât și oportunități. Cel mai important, permite spectatorului să aibă o legătură mult mai strânsă cu personajul; emoția vine mult mai ușor când stai alături de ariciul Henry decât atunci când îl vezi departe, pe un ecran.

Un alt aspect ar fi interacțiunea cu filmul: odată ce privești lung ceva (aici, e vorba de o buburuză), aceasta te privește la rândul ei. Un alt lucru important este ritmul filmului: filmele actuale au un ritm alert, inclusiv animațiile. Însă, în realitatea virtuală, un asemenea ritm ar supraîncărca privitorul cu informație.

„Ceea ce este normal în filmul clasic pare aici prea rapid, ceea ce pare plicticos în filmul clasic este aici potrivit”, spune Lopez Dau, fost animator pentru Cars 2 și Monsters University, mergând chiar mai departe: „În realitatea virtuală, am descoperit că nu ne trebuie un personaj pentru a o face interesantă”.

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
bogyvaly pe 29 iulie 2015 12:12
Un viitor interesant...
adrianna_barbu pe 2 septembrie 2015 11:25
Pas cu pas, spre castiguri! Vino acum in echipa noastra si te vom indruma pas cu pas, cu mare atentie si grija, pentru ca tu sa inveti totul si sa castigi bani foarte repede! Avem mare nevoie de colaboratori harnici, seriosi si ambitiosi! Lasa prostiile si incepe sa castigi bani! E real si extrem de serios totul! Cere mai multe detalii si informatii la adresa de email: b.adriana_01@yahoo.ro
anastasia_sarbu pe 12 noiembrie 2015 13:02
PROIECT UNIC adresat persoanelor serioase care vor sa faca parte dintr-o echipa dinamica, care au ambitia si vointa de a-si construi un viitor mai bun!
NU se solicita experienta!
CERINTE: Varsta minima 18 ani, cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf, utilizare e-mail.
BENEFICII: *Contract legal *Instruire online gratuita *Program flexibil *Sistem de plata garantat.
Doar persoanele serioase sunt asteptate sa trimita mail cu textul “Informatii suplimentare” la adresa: project.flory@gmail.com

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells