Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Film in general

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 27 Nov 2006, 23:01   #1
Eisuke
Novice
 
Eisuke
 
Join Date: Nov 2006
Location: No Man's Land
Posts: 18
Ecranizari sau mai mult de atat?

Imi face placere sa incep aceasta lista, ma gandeam la subiectul asta mai devreme si m-am hotarat sa nu-l pastrez doar pentru mine. Se intampla sa fi descoperit pe parcursul timpului unele filme care au la baza o carte, ele s-ar numi in mod normal ecranizari numai ca in circumstante exceptionale unele dintre ele depasesc conditia de transpunere pe pelicula a unei carti. Fara sa exagerez cu explicatii, iata cateva filme care au plecat de la o carte si au ajuns productii originale, in sine.

Zazie dans le métro - regia Louis Malle, writing credits Raymond Queneau pentru romanul omonim - Malle a pornit de la romanul cu caracter comic si interfata suprarealista, a pastrat intact firul epic si episoadele cartii dar a reusit sa imagineze un cadru vizual unic, aducand culoare, miscare si viteza intr-o comedie care este atat de situatie cat si de limbaj, impingand romanul lui Queneau la limita absurdului si a imaginatiei.

Dracula - Pages from a Virgin's Diary - regia Guy Mladin, dupa cartea lui Bram Stoker - ce ar mai fi ramas de spus aici? Dracula, o poveste care a trecut prin zeci de versiuni cinematografice - Murnau, Browning, Fisher, Copolla, Herzog (Nosferatu). Guy Mladin (The Saddest Music in the World) a trecut si el pe aici si ce a lasat in urma! Avem de-a face cu o productie balet-musical cu o imagine ce ne aminteste de filmele silent punctata rarisim de culoare, cu o lumina crepusculara, in cvasi-intuneric, coreografie evocativa, povestea se spune aproape fara cuvinte, erotismul ei cutremura si impinge actiunea ravasitor pana in punctul culminant si apoi in deznodamantul figurat printr-o imensa explozie orgasmica de lumina...

Kuroe (Chloe) - regia Gô Rijû, dupa romanul "L'écume des jours" al lui Boris Vian - avem de-a face aici cu o translatare completa a unei povesti europene in Japonia, cu tot arsenalul de imagine, sunet si arta teatrala specific culturii japoneze actuale. Filmul realizat in 2001 este inselator in identificarea sursei originale, in aparenta. Personajele au alte nume, profesii, filmul este arta cinematografica asiatica la superlativ si totusi este in continuare Boris Vian. Urmarindu-l am inteles ca ecranizarea pe care mi-o doream la cartea lui Vian s-a intamplat "aiurea", la capatul lumii intr-o cultura aparent incompatibila cu lumea in care a trait autorul. Firul epic este acelasi, succesiunea scenelor, dialogurile si locatiile sunt insa "locale", toata nebunia asta functioneaza incredibil de bine chiar si cu "bad boy" al cinematografiei asiatice Shinya Tsukamoto in rolul original al lui Chuck.

Deocamdata atat, as dori sa aflu si de la voi ce ecranizari v-au impresionat dincolo de valoare intrinseca a cartilor respective.
__________________
Je prends mes désirs pour la réalité car je crois en la réalité de mes désirs.
Eisuke is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 12 Dec 2006, 16:41   #2
zarathustra
Novice
 
zarathustra
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 12
"Domnul Ibrahim si florile din Coran" - distinsa cu Premiul César si Premiul publicului la Festivalul de film de la Venetia.
Din pacate nu l-am vazut inca (sunt in cautare )
Dar am citit cartea e .........NO COMMENT
__________________
Colegi si prieteni in www.salva.ro
www.sibir.ro -
VIDEO POZE GRUPURI BLOG-URI
zarathustra is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 06 Jan 2007, 13:18   #3
Duhu_din_lampa
Novice
 
Duhu_din_lampa
 
Join Date: Nov 2006
Location: pitesti
Posts: 10
Desi nu cred ca a depasit cu mult cartea "Ziua Independentei" e un film frumos dupa o carte frumoasa
Ma surprins faptul ca multe replici nu erau modificate deloc decat cele din carte dar totusi mi-a placut si asa
__________________
Veni,vidi,vici
Duhu_din_lampa is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 22 Jan 2007, 13:23   #4
Clara De PointduLac
Novice
 
Clara De PointduLac
 
Join Date: Jan 2007
Location: Point du Lac
Posts: 18
Eu sunt fan Anne Rice si John Grisham...Sincer pe mie ma dezamagit si ecranizarea la "Interviu cu un vampir" si "Firma" lui Grisham....eu personal am facut "prostia" sa citesc cartea si dupaia sa vad filmul si am fo tare dejamagita de cel din urma ...oricum dpdv al exactitatii cu cartea cele mai bune mi s-au parut "Dosarul Pelican","Codul lui Da Vinci"(care park e prea la litera cartii), "Camera Mortii"(Tot, Grisham), "Rain Man"(Dustin Hoffman rulz!) si "Teoria conspiatiei" care mi se pare sincer unu dintre cele mai bune filme ever made!
__________________
I am NOT a freeloader! I exchange advice for beer!
Clara De PointduLac is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 05:12.


Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
jinglebells