Elle Fanning, Yorgos Lanthimos, Paweł Pawlikowski, printre cei ce vor acorda Palme d'Or 2019

de Gloria Sauciuc în 30 Apr 2019
Corneliu Porumboiu se află printre concurenții în lupta pentru Palme d'Or, cu filmul La Gomera, avându-l pe Vlad Ivanov în rol principal

Juriul care va acorda prestigiosul Palme d'Or anul acesta a fost dat publicității, după ce Festivalul de Film de la Cannes (14-25 mai 2019) anunţa la începutul acestei luni că cineastul latino-american Alejandro Gonzalez Iñárritu va prezida. Patru femei şi patru bărbaţi, provenind de pe patru continente şi având şapte naţionalităţi diferite vor stabili palmaresul acestei a 72-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes, palmares ce se va anunţa pe 25 mai, în cadrul galei de închidere a evenimentului. 

La numai 21 de ani, actrița americană Elle Fanning va juriza cele mai bune noi filme, alături de regizorul grec Yorgos Lanthimos care a șocat audiența cu producţii precum Canin, Lobster, Uciderea cerbului sacru și de polonezul Paweł Pawlikowski, câștigător al Oscarului pentru film străin cu Ida și nominalizat în categorie și anul acesta, cu filmul Cold War. 

Alejandro Gonzalez Iñárritu (regizor, producător şi scenarist din Mexic) va prezida, așadar, juriul alcătuit din Elle Fanning (actriţă, SUA), Maimouna N'Diaye (actriţă, regizoare din Burkina Faso), Kelly Reichardt (scenaristă şi monteuză, SUA), Alice Rohrwacher (regizoare şi scenaristă, Italia), Enki Bilal (autor de bandă desenată & cineast, Franţa), Robin Campillo (regizor, scenarist, monteur, Franța), Yorgos Lanthimos (regizor, scenarist și producător, Grecia) și Paweł Pawlikowski (regizor și scenarist, Polonia).

Elle Fanning a jucat în filmul Babel al lui Alejandro Gonzalez Iñárritu, aflat în competiție la Cannes în 2006, în Somewhere (2010) al regizoarei Sofia Coppola, în 20th Century Women (2016) și Mary Shelley (2017). Revenea în competiția canneză cu filmul The Neon Demon (2016, foto), de Nicolas Winding Refn, apoi - anul următor - cu The Beguiled, de Sofia Coppola. Tânăra actriţă tocmai a terminat filmările la Galveston, de Mélanie Laurent şi Teen Spirit, de Max Minghella.

Figură proeminentă a cinema-ului italian de autor, Alice Rohrwacher are studii de Literatură și Filozofie la Universitatea din Torino. Ea a scris scenariul și a regizat Corpo celeste, în 2011, primul ei lungmetraj de ficțiune, selecționat la Quinzaine des Réalisateurs, unde este și premiată pentru debut. În 2014, Alice Rohrwacher revine la Cannes, de această dată în Competiția pentru Palme dOr, cu cel de-al doilea lungmetraj, Les Merveilles (Le Meraviglie), în care joacă Monica Bellucci, alături de sora cineastei, Alba Rohrwacher și de actrița de origine română Alexandra Maria Lungu. Filmul este distins cu Grand Prix, propulsând-o pe Alice în rândul regizorilor importanți ai noii generații de cineaști franco-italieni. În 2018, talentata cineastă este premiată pentru Cel mai bun scenariu la Cannes, pentru filmul Lazzaro Felice.

Reprezentantă a cinematografului american independent, apreciată de critica de specialitate, Kelly Reichardt a debutat în 1994, cu filmul River of Grass. În 2006, filmul ei, Old Joy, era primul film american care lua Tigrul de Aur la Festivalul International de Film de la Rotterdam. Ea regizează apoi Wendy și Lucy, prezentat la Cannes (2008), în secțiunea Un Certain Regard iar Michelle Williams a fost nominalizată pentru interpretare. Următoarele ei filme au fost prezentate la Veneția, în 2010 și 2013. Cel mai recent lungmetraj al ei, Certain Women, cu Kristen Stewart, Laura Dern, Michelle Williams a fost proiectat la Festivalul Sundance în 2016. Kelly Reichardt se află acum în post-producție cu următorul ei film, First Cow.

Laureată a FESPACO și a Trophées francophones în 2015 pentru rolul ei din L'Œil du Cyclone, de Sékou Traoré, Maimouna N'Diaye a crescut în Republica Guineea după care a studiat în Franța și a devenit actriță, sub coordonarea lui Otar Iosseliani jucând în La chasse aux papillons (1992) iar sub regia lui Michel Ocelot dând voce unui personaj animat în Kirikou (1996). Actrița se mută apoi în Coasta de Fildeș unde se alătură trupei de teatru Ymako Teatri și realizează o serie de documentare - printre care Warbassanga (1998) și Tranches de Vie (2009), prezentate la Festivalul de Film din Burkina Faso FESPACO (The Panafrican Film and Television Festival of Ouagadougou)  - despre dramele trăite de oamenii din regiune. Joacă apoi în filme de televiziune, dar și în scurtmetraje și lungmetraje: Bol d'amour, de Jacques Trabi (2001), Jardin en automne (2005), de Otar Iosseliani, Une femme pas comme les autres, de Abdoulaye Dao (2008) și - recent - în Ça tourne à Ouaga, de Irene Tassembedo. Ea este, de asemenea, fondatoarea Asociației Maimoundi.

Exploreaza subiecte similare:

Yorgos Lanthimos, Elle Fanning, Corneliu Porumboiu, Alejandro González Iñárritu, Robin Campillo, Maimouna N'Diaye, Alice Rohrwacher, Pawel Pawlikowski, Kelly Reichardt, Wendy and Lucy, Michelle Williams, Certain Women

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells