Recomandările TV5 Monde: cinemaul femeilor puternice

de Cinemagia în 17 Mar 2022
„Vas-y maman” și „Hollywood, la vie rêvée de Lana Turner”, două filme despre destinele unor femei puternice, numai la TV5 Monde

Vas-y maman 

duminică, 20 martie, ora 22.00

Regia: Nicole de Buron

Genul: comedie

Producție: Franța, 1978

Distribuţia: Annie Girardot (Annie), Pierre Mondy (Jean-Pierre), Éléonore Klarwein (Olivia), Richard Constantini (Julien), Henri Garcin (Vincent), Nicole Calfan (Karin), Claude Piéplu (editorul), Myriam Boyer (Alice)

Annie nu vrea să mai fie o femeie casnică și atât. Într-un fel, nici nu pare că mai poate. Scenarista și regizoarea și Nicole de Buron surprinde povestea unei emancipări feminine din Franța anilor `70, transformând-o într-o savuroasă satiră capitalistă. Annie devine o răzvrătită bufă, un pericol public în magazin, unde dărâmă rafturi, se ia la întrecere cu o altă femeie pe raion și joacă derby cu un cărucior. Annie își arborează nebunia drept protest împotriva unui sistem aparent perfect, dar putred de plictisitor. O lume modernă în care se simte ca o sclavă.

Încă din prima secvență, pare că vedem stereotipul unei femei nepricepute la volan, care chiar și atunci când reușește să parcheze, tot lovește mașina. Însă soțul ei e la fel de necugetat. El e CEO-ul familiei care aduce bani în casă, dar nici el nu scapă de scurtcircuitări. După o cină cu un partener de afaceri, în timp ce Annie luptă cu inundația rezultată în urma defecțiunii mașinii de spălat vase, cei doi antreprenori nu îi dau femeii speriate vreo mână de ajutor, ci reclamă faptul că aparatele care ar trebui să ne facă viața mai ușoară mai mult ne-o complică.  

Nicole de Buron ne oferă doza recomandată de optimism vesel, iar degringolada din film devine o renaștere a savoir vivre-ului. Annie se angajează la o maternitate, ceea ce o mai ajută să își liniștească temperamentul, dar dă dintr-o extremă în alta. Acum, când nu mai are timp să își exercite atribuțiile de mamă, cei doi soți intră într-o negociere și împărțire „modernă” a sarcinilor casnice. Ca să țină pasul cu această criză existențială, Annie merge la un psiholog: „În lumea modernă, disponibilitatea e cel mai prețios cadou pe care îl putem face altora.”, îi spune psihologului care mai mult se aranjează în oglindă de plictiseală. Iar dacă toate aceste probleme încă nerezolvate ale cuplurilor de vârstă mijlocie ne par familiare, putem intui de ce toată lumea din jur rezonează și cu romanul pe care Annie decide să îl scrie ca să evite damnarea standard-capitalistă. Chiar dacă soțul ei se opune ca ea să „nu dea din casă” prin poveștile ei erotice, în timp ce pretinde că o încurajează.

Hollywood, la vie rêvée de Lana Turner 

partea întâi: marți, 29 martie, ora 19:40 / partea a doua: ora 20:25

Regia: Frédéric Mitterrand

Genul: documentar

Producție: Franța, 2018

Legenda hollywoodiană spune că într-o zi, în anii `30, micuța Julia Turner a fost „descoperită” de către un editor de la The Hollywood Reporter, care a abordat-o pe această fetiță, unică în fotogenia ei, într-un magazin din Los Angeles. „Vrei să joci în filme?”, o chestionează el. „Să o întreb pe mama.” Mama ei era, într-adevăr, singura autoritate din casă, fiindcă tatăl ei murise încercând să jefuiască o casă.

După primul rol, Julia s-a ales cu celebra poreclă „fata pulover / the sweater girl”, urmând să devină, asemenea prietenelor ei, actrițele Ava Gardner și Judy Garland, una dintre vedetele emblematice ale perioadei clasice de la Hollywood, când cultul personalității și bârfele mediatice începeau să eclipseze cariera propriu zisă. Lana a fost și una dintre cele mai celebre fete pin-up din anii `40, recunoscută pentru o frumusețe frustă. Lana a jucat într-o seamă de filme celebre ale epocii, precum „The Postman Always Rings Twice”, „The Bad and the Beautiful” sau „Imitation of Life”.

Prin pasaje din filmele în care Lana a apărut de-a lungul celor cinci decenii ale carierei sale, precum și prin diverse reportaje de epocă și mărturii, documentarul regizorului Frédéric Mitterrand trece prin jumătate de veac din cinematografia clasică americană, evocând cu nostalgie una dintre cele mai mitologizate etape din istoria celei de-a șaptea artă.

Exploreaza subiecte similare:

Nicole de Buron, Annie Girardot, Pierre Mondy, Eléonore Klarwein, Richard Constantini, Henri Garcin, Nicole Calfan, Claude Piéplu, Myriam Boyer, Lana Turner, Frédéric Mitterrand, The Postman Always Rings Twice, The Bad and the Beautiful, Imitation of Life, Ava Gardner, Judy Garland, Vas-y maman, Hollywood la vie rêvée de Lana Turner

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells