Stranger Things, sezonul 3: atitudine şi focuri de artificii

de Ştefan Dobroiu în 9 Iul 2019
Cel mai alert şi bine condus sezon al serialului s-a lansat joia trecută

Un adevărat fenomen cultural cu fani în întreaga lume, serialul Netflix Stranger Things şi-a lansat pe 4 iulie cel de-al treilea sezon şi acesta nu dezamăgeşte deloc aşteptările. Creatorii serialului, Matt Duffer şi Ross Duffer (sau Fraţii Duffer, aşa cum apar pe generic), profită de maturizarea micilor eroi şi de provocările primelor relaţii pentru a ni-i aduce încă şi mai aproape. În acelaşi timp, o nouă ameninţare supranaturală, dar şi una politică fac povestea încă şi mai complexă. Iată mai jos de ce ai vrea să te întorci în Hawkins, micul orăşel american fictiv, în care supranaturalul insistă să-şi facă de cap...

Citeşte aici despre alte opt seriale lansate pe Netflix în iulie.

Suntem în vara anului 1985, iar orăşelul Hawkins freamătă: este vacanţă şi în oraş s-a deschis un nou mall, Starcourt, în care adolescenţii dau năvală pentru câteva ore de distracţie. În acelaşi timp, Mike (Finn Wolfhard) şi El (Millie Bobby Brown) se bucură de proaspăta lor relaţie, scoţându-l din minţi pe şeriful Jim Hopper (David Harbour), care nu suportă să-i vadă stând încontinuu nas în nas. Şi Max (Sadie Sink) şi Lucas (Caleb McLaughlin) sunt tot mai apropiaţi, spre frustrarea lui Dustin (Gaten Matarazzo), reîntors acasă după o lună într-o tabără de inventică. Dar micile distracţii şi altercaţii îşi pierd imediat relevanţa atunci când Dustin interceptează un mesaj codat în limba rusă, iar Will (Noah Schnapp) simte, după complicatele sale confruntări cu supranaturalul din primele două sezoane, că răul s-a întors în Hawkins.

Ce impresionează încă din primul episod al sezonului este faptul că ritmul pare mult mai susţinut decât în sezoanele anterioare. Nu există timpi morţi, dialogurile sunt sprinţare, iar personajele îşi doresc fiecare ceva, reacţionând fiecare în stil propriu în faţa frustrărilor eşecurilor sau a entuziasmului succeselor. Povestea debordează de energie, iar scenariştii îşi conduc excelent personajele spre o nouă răfuială de proporţii cu un inamic familiar, dar gata să folosească noi metode pentru a pune în sfârşit stăpânire pe lumea noastră. În acelaşi timp, leitmotivul tradiţional al serialului, acela că prietenia învinge teama, se reactivează excelent în sezonul trei, transformând din nou personajele într-o familie dispusă la orice efort şi sacrificiu pentru a-i salva pe cei dragi.

Dacă ar fi să găsim un numitor comun al celor opt episoade noi acesta ar fi atitudine. Şi probabil că nu există personaj care să întruchipeze mai bine această atitudine decât Erica (Priah Ferguson), sora mai mică a lui Lucas, acum o parte importantă a grupului şi o rotiţă esenţială în complicata încrengătură de intrigi secundare a poveştii. Erica este gata oricând să bată din picior, să-şi punâ mâna în şold (oferind în acelaşi timp o amuzantă mantra: Free ice cream. For. Life!) şi să dea de pământ cu celelalte personaje, care nu reuşesc să facă faţă sarcasmului ei şfichiutor. Este exact spiritul serialului, care împinge nişte neica nimeni de provincie să înfrunte din nou o ameninţare de o anvergură ce-i depăşeşte complet. Poate că nu este chiar verosimil, dar cu siguranţă este mai mult decât captivant, iar spectatorul se trezeşte, uneori poate chiar fără voia lui, investind empatie în eroii mai mari sau mai mici.

Da, sezonul trei reciclează teme din sezoanele anterioare şi teme specifice cinema-ului pentru întreaga familie şi filmele cu liceeni din anii '80. Ameninţarea supranaturală este familiară şi o idee previzibilă, dar fraţii Duffer fac slalom cu atâta aplomb printre provocări, încât publicul nu are cum să nu intre în joc şi să nu se bucure de această aventură pe cinste. Câteva teme mai serioase, precum misoginia epocii, corupţia politică şi ameninţarea economică a corporaţiilor, adaugă şi un strat mai relevant pentru spectatorii care vor şi altceva. În acelaşi timp, estetica foarte studiată a serialului, bazată pe luminile neon şi vestimentaţia hipercolorată a epocii, creează câteva cadre de ţinut minte.

Exploreaza subiecte similare:

Stranger Things, Matt Duffer, Ross Duffer, Finn Wolfhard, Millie Bobby Brown, David Harbour, Sadie Sink, Caleb McLaughlin, Gaten Matarazzo, Noah Schnapp, Priah Ferguson

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
mihai_pop pe 9 iulie 2019 16:26
Dialogurile sunt mai amuzante, actiunea destul de alerta pare desprinsa din filmele cu rusii cei rai din secolul trecut, balaurul apare extrem de infricosator, dar replica ii este data pe masura... Cu toate acestea seria 3 pare una facuta in lipsa de idei, pe genunchi. Se pare ca s-a ajuns la fundul sacului cu "lucruri ciudate", creatorii serialului sunt departe de sezonul 1 in care si-au etalat maiestria. Pacat!
Ionitaci pe 10 iulie 2019 16:39
Daca primele doua sezoane au fost cat de cat ok si a meritat vizionarea sezonul 3 este catastrofa! Din punctul meu de vedere o labareala proasta americani-rusi cu pusti-corditi care acum sunt mai enervanti ca oricand! Poveste cel putin cretina, dialogurile asemenea, boracii lingai au devenit experti in relatii, spart de coduri secrete si facut bombe din artificii.... Pe la jumatatea sezonului ma lua somnul si ma plictisisem crunt, abia am reusit sa vad pana la capat insa sincer nu stiu cum am reusit... Extrem de prost, mizerabil chiar pe alocuri cu copii foarte enervanti, soldati extrem de prosti, adulti mediocri, monstrii la fel mari si penibili ca sa nu mai zic de rclamele excesive la Cola, Burger King ori Gap etc, (am si pierdut sirul la cate reclame mascate au fost).... Per total o voma cinematografica facuta pe graba care m-a scarbit si mi-a distrus interesul din a urmari o posibila continuare... Pierdere de timp, nimic nou, spectaculos, doar o adunatura de pusti gaozari/lingai cu replici cretine si scenariu asemenea... RIP

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells