Ultima săptămână de filme în aer liber și dansuri tradiționale la Nomad Global Village

de Cinemagia în 25 Aug 2016
Filmelor din selecția oficială li se alătură spectacole de dansuri grecești, lipovenești, tătărești și armânești

Festivalul de film Nomad Global Village merge mai departe la Constanța, în Piața Ovidiu, cu intrare liberă pentru cinefilii din oraș și pentru turiști. Proiecțiile de film au început pe 9 august și continuă până pe 29 august.

Constanța este recunoscut a fi orașul cu cel mai mare număr de minorități din România și se bucură de o lungă istorie de conviețuire și înțelegere multietnică. Filmele din selecția oficială a festivalului sunt în marea lor parte vorbite în limbile minorităților din oraș - rusă, greacă, bulgară, germană, etc. În cele 15 filme apreciate la cele mai importante festivaluri de film și de publicul din toată lumea, de-alungul anilor, vor putea fi urmăriți actori extraordinari precum Anthony Quinn, Nikita Mikhalkov, Harvey Keitel, Birol Unel, Romain Duris, Irene Papas, Claudia Cardinale, Ralph Fiennes sau Omar Sharif. Dincolo de dimensiunea istorică regăsită în unele dintre filme, Piața Ovidiu se va umple de muzica, energia și poezia lor.

Filmelor din selecția oficială li se alătură spectacole de dansuri grecești, lipovenești, tătărești și armânești.

Din partea Comunitaţii Armâne din România, filiala Constanţa, va participa ansamblul de dansuri armânești FLURIA, coordonat de Mirela Goga. Ansamblul a fost înfiinţat în anul 2010, având ca scop păstrarea și promovarea culturii, tradițiilor și obiceiurilor armâneşti.

Ansamblul folcloric tătăresc Qaradeniz Constanţa a luat fiinţă în anul 1990 și este unul dintre primele ansambluri înfiinţate în cadrul UDTTMR. Membri grupului prezintă la Nomad Global Village dansuri specifice tătăreşti. Ansamblul are în repertoriu dansuri regionale şi crimeene, a participat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, unde a câştigat admiraţia publicului prin autenticitatea costumelor şi a dansurilor. În prezent, ansamblul Qaradeniz este coordonat de Rezan Ismail și Iarsel Izet.

Aluboe More (în traducere Marea Albastră) promovează frumoaselor și legendarelor tradiții și obiceiuri rusești, participând la spectacole, festivaluri și multe alte activități multiculturale și multietnice, atât naționale cât și internaționale.
Dansurile și cântecele lor sunt inspirate din marile ansambluri din Rusia păstrându-și originalitatea și creativitatea specifice rușilor lipoveni din România.

Spectacolele de dans vor începe de la ora 20:30, fiind urmate de proiecțiile filmelor, de la ora 21:30. Programul complet:

25 august: Dansuri tătărești și filmul Fiul lui Saul/ Son of Saul, r. Laszlo Nemes - premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin, Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin, Marele Premiu al juriului și premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Cannes. Sinopsis: Son of Saul este plasat în lagărul morții de la Auschwitz - Birkenau în 1944, iar un evreu maghiar prizonier, pe nume Saul (jucat de Géza Röhrig) este membru al Sonderkommando, un grup de prizonieri cărora li s-au dat privilegii umilitoare și iluzorii ca oameni de încredere, cu creșteri minore în rația alimentară, iar ei, în schimb, cară cadavrele din camerele de gazare în locul în care să fie arse, apoi duc cenușa departe ca să fie aruncată. Sarcina este realizată într-un ritm frenetic, mereu accelerarat, pe măsură ce aliații se apropie.

26 august: Dansuri armânești și filmul Gadjo dilo, r. Tony Gatlif - Premiul Cesar pentru Cea mai bună coloană sonoră. Sinopsis: Filmul a fost creat în jurul muzicii lăutărești. Un francez (Romain Duris) vine in Romania, în căutarea unei interprete de muzica lăutărească - Nora Luca. Francezul rătăcește printr-un sat de romi, satul Crețulești. Acolo cunoaște frumusețea vieții nomade, dar și greutățile acesteia. Stephane înregistrează casete cu muzicienii pe care îi descoperă și se îndrăgostește de frumoasa Sabina (Rona Hartner).

27 august: Vine Fanfara/ Band’s visit, r. Eran Kolirin - Premiile Un Certain Regard - Jury Coup de Coeur, FIPRESCI și
Award of the Youth la Cannes, European Film Award pentru Cel mai bun actor. Sinopsis: O orchestră egipteană vine în Israel pentru a concerta la inaugurarea unui centru de cultură arabă, dar încurcă autobuzele și nimerește în deșert. Până a doua zi când ajunge autobuzul, cei opt membri ai orchestrei vor interacționa cu israelienii care locuiesc acolo. Band's Visit este o comedie inteligentă, plină de nuanțe și o felie de viață cu o sugestivă experiență interculturală.

28 august: Dansuri armânești și filmul Zorba Grecul, r. Michael Cacoyannis - Câștigător a 3 premii Oscar – pentru cea mai bună scenografie, Cea mai bună imagine alb-negru, Cea mai bună actriță în rol secundar și nominalizat la alte 4 categorii, 5 nominalizări la Globurile de Aur și 2 nominalizări la BAFTA. Sinopsis: Filmul este ecranizarea romanului omonim al lui Nikos Kazantzakis. Filmul este dominat de Zorba, interpretat de genialul Anthony Quinn.
Exuberanța lui Zorba, capacitatea sa de a vedea numai partea senină a vieții și de a transfera atitudinea sa optimistă și celor din jur, combinate cu metafora dansului pe plaja pustie fac din acest film o capodoperă.

29 august: Dansuri, cântece și expoziție de obiecte tradiționale lipovenești și filmul The Cut, r. Fatih Akin - premiul Vittorio Veneto Film Festival Award la Festivalul de film de la Veneția.. Sinopsis:  Mardin, 1915. Într-o noapte, autoritățile turce execută o razie și îi arestează pe toți bărbații armeni din oraș, inclusiv pe tânărul fierar Nazaret Manoogian. După câțiva ani, reușind să supraviețuiască ororilor genocidului, tânărul află că cele doua fiice ale sale încă trăiesc. Devine obsedat de ideea de a le găsi, astfel căutarea îl poartă de la deșerturile Mesopotamiei, prin Havana, până în preeriile din Dakota de Nord. În această odisee a sa, Nazaret întâlnește mulți oameni: personaje angelice și suflete mari, dar și personaje diabolice.

Exploreaza subiecte similare:

Anthony Quinn, Nikita Mikhalkov, Harvey Keitel, Birol Ünel, Romain Duris, Irene Papas, Claudia Cardinale, Ralph Fiennes, Omar Sharif, Son of Saul, Gadjo dilo, The Band's Visit, Alexis Zorbas, The Cut

Alte știri din cinema

The Apprentice la Cannes: Sebastian Stan interpretează un tânăr Donald Trump într-un film ce relevă corupția din America anilor '70 și '80

Regizorul iranian Ali Abbasi a adus săptămâna aceasta în prim-plan la Cannes filmul The Apprentice, ce explorează ascensiunea lui Donald Trump, de la fiu de milionar la mogul imobiliar necruțător.

Ce-ar fi dacă nu s-ar povesti? Ne-am crea toți niște preteni imaginari ca în IF

IF, pelicula lui John Krasinski din 2024, va intra în cinematografe din data de 31 mai, titlu care are un double entendre: o dată cel propriu-zis al cuvântului "if" din engleză (dacă), dar și acronimul I.F., imaginary friends (prieteni imaginari).

Primele imagini cu Liam Hemsworth în rolul lui Geralt din Rivia pentru cel de-al patrulea sezon al seriei The Witcher

Fanii seriei "The Witcher" de pe Netflix vor avea parte de o schimbare majoră, odată cu preluarea rolului principal de către Liam Hemsworth în sezoanele 4 și 5

Megalopolis, pariul de 120 de milioane de dolari al lui Francis Ford Coppola

Filmul teribil de ambițios pe care Coppola visa să-l facă de peste 40 de ani și pe care l-a finanțat cu aproximativ 120 de milioane de dolari din bani proprii a avut premiera pe Croazetă și a fost întâmpinat de critici cu păreri mixte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells